Planlægning af vores rejse til Svalbard

Vi har længe haft Svalbard på radaren. Men det skal da ikke være nogen hemmelighed, at denne Nordnorske øgruppe ikke er særlig budgetvenlig. Vi har derfor lige skulle tage lidt tilløb (og spare op), og vi har også brugt tid på at finde det helt rigtige tidspunkt at besøge dette spændende sted kun 1350 km fra Nordpolen.

Det rigtige tidspunkt at besøge Svalbard

Efter vores tur til Norge i januar besluttede vi, at sommerferien i år ikke skulle gå til hverken Sydamerika eller Asien. Oven på Rasmus’ to diskusprolapser i efteråret, har det været vigtigt for os, at passe på hans ryg, så en flyvetur på en 10-12 timer blev hurtigt droppet.

I stedet planlagde vi at bruge det meste af sommeren i Danmark og tage en enkelt kortere tur ud af landet. Svalbard virkede som en spændende mulighed, og vi begyndte for alvor at læse alt, hvad vi kunne finde, om øgruppen.

Longyearbyen, Svalbard

Hurtigt fandt vi ud af, at vi skulle beslutte os for, om sommer var den rigtige årstid for os.

Svalbard har i hovedreglen tre sæsoner:

Vinter

Det er den mørke tid. Solen er ikke over horisonten fra den 5. oktober til 8. marts. Der er nogle timers tusmørke i november og februar, mens det er helt mørkt døgnet rundt i december og januar.
Om vinteren er der chance for at se nordlys (men chancerne er større i Tromsø). Man kan bestige en gletsjer samt prøve at køre hundeslæde og snescooter.

Forår

Lyset vender tilbage og derved også alle fuglene. Der vil være ture, som ikke bliver gennemført pga vejret – både vinterture og sommerture, så det er lidt et sats at tage til Svalbard i denne periode. Der vil også være steder, hvor man ikke kan gå i land på grund af pakis, f.eks. ved den nedlagte mineby Pyramiden.

Sommer

Der er lyst døgnet rundt fra den 17. april og til den 24. august. Der er mulighed for vandreture, fossiljagt og hundeslædekørsel på hjul. Fjordene er mere sejlbare med større chance for at gå i land. Man kan sejle med sejlskibe og i kajak. Derudover er der stor mulighed for at se masser af fugle og dyr.  

Og dyr, det er jo lige os. Så egentlig var valget ikke så svært. 

Sol over Svalbard

Da vi havde besluttet os for, at vores sommerferie skulle gå til Svalbard i år, spurgte vi Rasmus’ mor og far, om de havde lyst til at tage med. Det havde de heldigvis. De var også med os i Tromsø i 2018 og elskede byen og alle oplevelserne, som vi havde sammen. Så der var ikke meget betænkningstid. De var straks med på nye nordnorske eventyr.

Booking af fly og hotel

Da vi begyndte at kigge på flybilletter, kunne vi hurtigt konstatere, at de fleste fly til Svalbard mellemlander i Tromsø. En by vi har besøgt tre gange om vinteren, og som vi virkelig har tabt vores hjerter til. Det kunne være super spændende at få mulighed for også at opleve denne dejlige by om sommeren. 

Dejlige Tromsø om sommeren

Derfor endte det med følgende rejse:

18/7 Afgang fra København, mellemlanding i Oslo og ankomst til Tromsø

19-20/7 To fulde dage i Tromsø

21/7 Afgang fra Tromsø og ankomst til Longyearbyen på Svalbard

22/7-25/7 Fire hele dage i og omkring Longyearbyen

26/7 Afgang fra Longyearbyen, mellemlanding i Oslo og ankomst til CPH

Pris for flybillet pr. person: 3262 kroner
Vi lejede også en bil til de to dage i Tromsø for 1650 kroner

Overnatninger

Hoteller havde vi også booket hjemmefra. Egentlig ville vi gerne have boet i den AirBnb-lejlighed i Tromsø, som vi boede i i januar, men den var desværre allerede lejet ud. Så i stedet blev det tre overnatninger på Quality Hotel Saga til 2300 kroner for tre nætter i dobbeltværelse med morgenmad.

I Longyearbyen undersøgte vi også sagerne, og endte med fem nætter på Radisson Blu Polar Hotel. Her betalte vi 7088 kroner for fem nætter i dobbeltværelse med morgenmad. Men alt skulle selvfølgelig ikke gå efter planen.

Ca. en uge før afgang, blev vi ringet op af Radisson fra Longyearbyen. En meget flink kvinde forklarede Rasmus, at hotellet var overbooket, og at hun havde et fantastisk tilbud til os. Hun ville meget gerne flytte os til Funken Lodge.

Vi udbad os lidt betænkningstid, for selvom kvinden bedyrede, at det ville være en opgradering, så ville vi gerne lige lave vores egen lille research. Det stod hurtigt klart, at Funken Lodge ikke lå lige så centralt som Radisson, til gengæld fik det rigtig fine reviews på TripAdvisor. Så vi endte med at sige ja. Så fint har vi vidst ikke boet i rigtig mange år. 

Funken Lodge, Longyearbyen, Svalbard

Booking af ture hjemmefra

Faktisk var det en bestemt tur, som afgjorde, hvornår vi skulle være på Svalbard. I de fire dage fra d. 23/7-26/7 er det muligt at bestille en tur med selskabet Better Moments til fuglefjeldet Alkehorn ved Trygghamna, hvor tusindvis af unge polarlomvier hopper af reden. Det giver et fantastisk syn, men det samler samtidig også rovdyr neden for klipperne. Det ville vi virkelig gerne opleve, og derfor var det hurtigt afgjort, hvornår vi ville være på Svalbard.

Fuglefjeld på Svalbard

Men hvad skulle vi ellers se og opleve? 

Aktivitetskalender

Henriette fra rejsebloggen En familie der rejser, var på Svalbard i maj 2018. Hun havde på sin blog delt et link til en utrolig nyttig Aktivitetskalender, hvor man kan indtaste datoerne, man er i Longyearbyen og derefter se, hvilke ture, som bliver udbudt netop disse dage og hvor mange pladser, der stadig er ledige. I aktivitetskalenderne er alle selskaberne repræsenteret, så det er her, man kan få det store forkromede overblik.

Aktivitetskalenderen blev nøje gransket fra sofaen, og vi vidste snart, at vi rigtig gerne ville besøge hvalroskolonien ved Poolepynten på øen Prins Karls Forland. Der er flere bureauer, som tilbyder denne tur, men igen valgte vi Better Moments, da de tilbyder landgang ved kolonien i godt vejr. Og det ville selvfølgelig betyde den bedste mulighed for at se en hvalros tæt på og forhåbentlig få et par fantastiske billeder.

Better Moments, Svalbard

Ture til russiske minebyer

Ud over Longyearbyen kunne vi også godt tænke os at se nærmere på nogle af de andre aktiske minebyer på Svalbard. Vi bestilte derfor en tur til den tidligere russiske mineby Pyramiden.

Igen var der flere selskaber som udbød turen, men vi synes, at turen med Henningsen Transport og Guiding lød bedst. Det ville være på en stor båd, hvor man både kunne opholde sig inde og ude, og derudover var der en lækker grillfrokost med i prisen, hvor man med andre selskaber fik et travelmeal – altså sådan en pose med frysetørret mad, som du hælder kogende vand i. 

Pyramiden, Svalbard

Den anden “bytur” vi bookede var til den russiske by Barentsburg, som stadig er beboet. Her bookede vi med Basecamp Explorer, da turen ud over et besøg i Barentsburg på egen hånd også bød på frokost på Isfjord Radio Adventure Hotel.

Isfjord Radio, Basecamp Explorer, Svalbard

Sidst men ikke mindst bookede vi en taxatur med Svalbard Buss og Taxi rundt i Longyearbyen og til Adventfjorden. For det første ville vi gerne høre lidt mere om selve byen og dens historie. Derudover ville vi også se lidt mere af området omkring byen.

Adventsfjorden, Svalbard

Dette kan kun lade sig gøre sammen med en guide, da man skal have våben med alle steder uden for selve byen, hvis man skulle møde en isbjørn. Og det er der en reel risiko for, så det er ikke noget, man skal tage let på!

Priserne for turene lød som følger:

Polarlomvietur 1533 kr.
Hvalrostur 1656 kr.
Pyramiden 1387 kr.
Barentsburg 1733 kr.
Taxatur 280 kr.

Med alt dette booket, var vi klar til 9 dages arktisk eventyr, og det skal I nok komme til at høre meget mere om i nær fremtid. Indtil da er I velkomne til at kigge forbi og synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour, hvor vi lægger flere rejsebilleder ud og fortæller, når vi har skrevet nye blogindlæg.

Læs med om vores to dage i dejlige Tromsø

Læs også: Roadtrip på Reykjanes og i Den blå lagune

Læs også: Fantastiske Færøerne

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.