Hvalsafari ved Skjervøy

Blogindlægget er redigeret i december 2021, så de seneste oplysninger om hvalsafari og snorkling med spækhuggere er korrekte.

Da vi var i Tromsø i 2016, var vi på en fantastisk hvalsafari. Det var på den tur, at vi så spækhuggere for første gang i vores liv. En oplevelse vi ofte tænker tilbage på med stor glæde.

Da vi var afsted sidste år (25.-28. januar 2018), havde hvalerne allerede forladt området omkring Tromsø, så vores hvalsafari blev desværre aflyst.

Vi var derfor noget spændte på, hvordan det ville gå denne gang. Vores største ønske på turen var igen at komme tæt på både pukkelhvaler og spækhuggere. Men som altid er der jo ingen garanti, når det handler om vilde dyr.

Katamarantur

Vi havde bestilt hvalsafari og ribbåd med Arctic Expedition. Hvalsafarien kostede 1400 norske kroner og hvis vi også ville ud i ribbåd blev det i stedet 1800 norske kroner. Og vi var slet ikke i tvivl om, at vi også ville sejle med ribbåd. Det var vores bedste minde fra turen i 2016.

Senest kl. 8.45 skulle vi møde på kajen i Tromsø (ved restauranten Skirri), og der ville være afgang med katamaranen Aurora Explorer kl. 9. Vi valgte dog at gå hjemmefra i rigtig god tid, og det belønnede sig. Vi fik både bord- og vinduespladser. Det skulle vise sig at være dejligt, da båden blev godt fyldt op med folk i alle aldre og nationaliteter. 

Vi skulle sejle i tre timer for at komme til området ved Skjervøy. Her befandt hvaler og spækhuggere sig midt i januar. Det var en behagelig tur med kun lidt bølgeskvulp. 

Undervejs på sejlturen fortalte de to guider om både pukkelhvaler og spækhuggere. Så hvis man ikke lige havde fået læst op på fakta, fik man det hele serveret på engelsk.

Guiderne gjorde det også klart, at det ikke nødvendigvis er hver dag, at de ser både spækhuggere og pukkelhvaler. Men dagen for inden havde de været heldige, så nu sad vi og håbede på samme held.

Fantastisk solopgang/nedgang

I midten af januar måned er det stadig mørkt i Tromsø ved 9-tiden. Men allerede ved 10-tiden kom der flotte lyserøde farver på himlen. Disse fantastiske farver bliver på himlen i et par timer, og så går solen ned igen. Det er dette lyserøde lys, som gør oplevelsen ekstra flot.

Solopgang ved Skjervøy, Norge

Mange mennesker stimlede sammen både foran og bag på katamaranen, og der blev kæmpet lidt om pladserne. Alle ville gerne forevige den smukke solopgang. Det var en fantastisk himmel, og det tegnede godt for resten af dagen.

Fantastisk solopgang på vej til Skjervøy, Norge

Hvalsafari i ribbåd

Da vi havde sejlet ca. 2 timer, mødes de 12 af os, som skulle på hvaltur med ribbåd, med en af guiderne. Her fik vi en kort breefing om båden og udstyr, og blev derefter bedt om at skrive under på, at vi havde et normalt helbred og ingen rygproblemer. Hmmm hmmm Rasmus 😉  

Snart efter fik vi hver en overlevelsesdragt med oppustelig redningsvest i, hvis vi skulle falde i vandet. Vi fik også denne gang udleveret elefanthuer, vanter og skibriller. Hue og vanter var dog af svingende kvalitet, så det er bedst, hvis du har dit eget. Selve overlevelsesdragten er så stor, at den skal ud over skibukser og vinterjakke. Og skibrillerne viste sig at være uundværlige. 

Vi kravlede ad rebstigen ned i ribbåden og satte os i bedste rodeo-stil overskrevs på hver vores sæde og holdt fast i bøjlen foran. Vi havde kun lige sat os ned, da kaptajnen fyrede op for hestekræfterne og piskede båden hen over det blanke vand.
Til trods for at det var en meget stille dag, så var vi alle sammen meget glade for alt vores tøj og i særdeleshed elefanthuerne og skibrillerne. Det kan godt være, at vi så lidt skøre ud, men det var skønt at suse henover vandet, uden af få bølgeskvulp i øjnene. En tur i ribbåd kan være en meget kold omgang, so come prepared!

Fantastiske oplevelser i Norge

Som det fremgår af dette billede, var Anne Marie super glad og i sit rette element. At spotte dyr er hendes yndlingsbeskæftigelse nr. 1!

Blandt pukkelhvaler og spækhuggere

Men er man klædt godt på, er det til gengæld en kæmpe oplevelse – og når først pukkelhvaler og spækhuggere kommer op lige ved siden af ribbåden, glemmer man faktisk alt andet – ja, altså lige med undtagelse af at filme og tage masser af billeder af de prægtige dyr.

Og som I kan se på denne lille video, var der masser af aktivitet! Pukkelhvaler og spækhuggere blandt hinanden, som fiskede efter sild. Og masser af måger, som også håbede at få et godt måltid mad.

Udfordrende fotoforhold

Lad det være sagt med det samme. Det er ikke optimale forhold at skulle fotografere kæmpe dyr, der bogstaveligt talt dukker op ud af det blå, når man selv står på gyngende grund. Og når man dertil så lægger minus 10 grader, handsker og lavt lys, så bliver det bare endnu mere udfordrende.

Pukkelhvaler, Norge

 

Spækhugger, Norge

Samtidig kan det ikke undgås, når man er så tæt på havoverfladen, at man jævnlige får sprøjt af saltvand på tøj og i ansigtet, så det gælder om at holde sit fotoudstyr inden for overlevelsesdragten, når man ikke bruger det.
Til gengæld er man så meget mere tilfreds, når der er et fornuftigt billede imellem.

Fantastiske spækhuggere, Norge

 

Spækhugger, Norge

Snorklere i vandet

Det kan godt være, at vi troede, at vi havde det koldt. Men det må have været vand ved siden af de mænd, som lå og snorklede helt tæt på spækhuggerne. På deres glædesudbrud lød det dog til, at de var ovenud tilfreds med oplevelsen.

Snorklere på vej i vandet med spækhuggere, Norge

Vil du snorkle med hvaler og spækhuggere, kan det lade sig gøre fra Skjervøy, hvor flere selskaber sejler ud fra. Vi var i 2021 med Whale2sea. Rasmus skulle have været i vandet og snorkle, men det blæste for meget den dag, så ingen fik lov til at hoppe i vandet. 

Vælger du en snorkeltur fra Skjervøy, skal du lige huske på, at det kræver egen transport. Vores bedste bud er at leje en bil. Køreturen er ca. 3,5 time hver vej, og for at nå båden om morgenen kl. 9, skal du også sørge for en overnatning i området.

Vi havde booket Captainshytten i Hamneide, som er et lille bitte sommerhus sat sammen med en campingvogn. I campingvognen er der en dobbeltseng og en køjeseng. Overnatningen passer til maks. to voksne og to børn, da køjesengen ikke er alt for lang.

Der findes også flere andre overnatningsmuligheder centralt i Skejrvøy

Spækhugger, Norge

En fantastisk dag

Tilbage ombord på katamaranen var der en fantastisk stemning blandt os, der havde været på hvalsafari i ribbåden. Vi havde set så mange skønne havdyr så tæt på og med sådanne utrolige farver på himlen. Der var også flere af de andre passagerer, som var henne for at høre, hvad vi havde oplevet undervejs og en del ærgrede sig åbenlyst over, at de for sent opdagede, at de skulle have bestilt med ribbåd.

Pukkelhval i Norge

 

Pukkelhvalhale, Norge

Snart vendte katamaranen snuden mod Tromsø igen og det blev tid til en hotdog eller to fra den lille bod ombord. Derefter var der flere, som tog en lille lur, mens de drømte om de skønne hvaler, som vi netop havde set.

Spækhuggere er fantastiske dyr, Norge

 

Pukkelhval, Norge

Læs også: Vores guide til at fotogarfere nordlys

Læs også: Vores guide til en Gør-det-selv-tur til Tromsø om vinteren

Spækhugger, Norge

Følg os på Facebook, hvor vi viser masser af billeder og poster nye blogindlæg. Vi er også at finde på Instagram @twodanesontour.
Næste rejse går til Nordmakedonien og Kosovo i Påsken 2019.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Wow, vilken upplevelse och vilka fina foton! En sån tur vill jag göra nästa gång vi reser till nord Norge.

  • twodanesontour says:

   Kære Linda
   Tusind tak for din hilsen og ja, sådan en tur må du ikke snyde dig selv for. Det er helt fantastisk.
   Glade rejsehilsner
   Anne Marie

 2. Det ser og høres virkelig fantastisk ut! Jeg har vært på hvalsafari og sett hval på Island, og har også sett hval i Sør-Afrika, men det dere har opplevd blir noe helt annet og enda mye bedre. Har drømt om å få se spekkhoggere siden jeg var barn! <3

  • twodanesontour says:

   Tusind, tusind tak Marianne. Det var en helt særlig og fantastisk hvalsafari! Ja, nok den flotteste vi nogen sinde har været på. Og spækhuggere er helt særlige. Dem skal du se en dag! Det er ikke sidste gang, at vi har været i Nordnorge.
   Knus Anne Marie

 3. Maria says:

  Hej Anne Marie.
  Jeg faldt lige over jeres blog da jeg søgte om muligheder for spækhugger safari i Norge. Det ser jo helt fantastisk ud! Vi skal til Lofoten og Svalbard til sommer, og har en ide om at vi skal tilbage til Tromsø i december for at se nordlys og spækhuggere. Hvor tidligt bookede i jeres ribtur?
  Tak for en spændende blog.

  Vh Maria

  • twodanesontour says:

   Hej Maria
   Fedt at høre fra dig og dejligt, at du kan bruge vores blogindlæg. Hvalsafari ved Tromsø er, som du kan se, HELT fantastisk!
   Vi bookede denne gang ca. halvanden måned i forvejen, men vil anbefale at booke turen lige så snart, I har købt flybilletter. De 12 pladser bliver hurtigt fyldt op. Book også gerne overnatning og restauranter tidligt, hvis I vil ud og spise på de lidt bedre steder. https://twodanesontour.com/2019/02/vores-guide-bedste-restauranter-i-tromsoe/
   Der er mange turister i Tromsø om vinteren.

   Vores sommerferie går også til Svalbard, så det kan jo være at vi ses 🙂 Vi er der fra d. 21/7-26/7.
   Glade rejsehilsner
   Anne Marie

   • Maria says:

    Tak for dit svar!
    Det har endnu ikke rigtig lykkedes mig at booke spækhuggersafari.
    Jeg må prøve igen.
    Ej hvor sjovt I også skal til svalbard! Vi er på Svalbard fra 10.juli-17.juli. Vi skal på Cruise med MS Nordstjernen fra 11.-16.juli.
    Vi har også planer om at overnatte på verdens nordligste campingplads, og måske pengepungen også giver os mulighed for en kajaktur i fjordene.
    Hvad mon I har planlagt?

    • twodanesontour says:

     Vi havde booket denne tur med ribbåd https://arcticexpedition.no/tour/whale-safari-cruise-and-rib/
     Og angående Svalbard, så skal vi bo i Longyearbyen hele tiden. Vi har indtil nu booket tre ture: til hvalroskoloni, til fuglefjeld og til Pyramiden. Det bliver så spændende hvad vi hver især kommer til at opleve. Håber du har lyst til at skrive tilbage om jeres Svalbard-tur, når I engang kommer hjem. Vi vil rigtig gerne høre om jeres cruise.
     Glade hilsner fra Kosovo
     Anne Marie

 4. Hej Anne Marie! Jeg er jo helt vild med jeres hvaltur her og håber det bliver mig en dag! Jeg vil jo også allerhelst med en rib-båd, men hvor vigtigt synes i det er i forhold til at få gode billeder? Er det nemmere eller sværere når man befinder sig i en rip-båd eller vil man få bedre eller lige så gode billeder fra katamaranen?

  • twodanesontour says:

   Kære Sarah.
   Jamen det var da også den vildeste tur!Der er ingen tvivl om, at det er udfordrende at fotografere fra en rib-båd. Det vil Rasmus uden tvivl skrive under på! Problemet med katamaranen er, at man slet ikke kommer så tæt på hvalerne – til gengæld er man højt til vejrs og kan se dem oppefra. På ribben sidder man jo næsten i vandoverfladen og har dyrene lige ved siden af. Vores erfaring med katamaranen er, at der står ca. 70 mennesker oven i hinanden på dækket og forsøger at tage et billede. Vi ville UDEN TVIVL vælge ribbåden. Og får man “ram” på en hval eller spækhugger, så er det kanon fotos! Vi glæder os til at høre, hvad du vælger 🙂
   Knus Anne Marie

 5. Trine Jensen says:

  Hej I to, hvor er I bare seje og inspirerende med jeres rejser! Jeg søger jeres råd: planlægger en tur til Tromsø til vinter, og har 3 ting på listen 1) hvaler/spækhuggere 2) nordlys 3) hundeslæde. Jeg har lidt svært ved at finde ud af det bedste tidspunkt for alle tre, har kigget på start januar, hvad vil I anbefale? Jeg tænker at prøve Mariannes heaven on earth til nordlys som I også anbefaler, og så RIB til hvalerne. Tak for jer, man føler selv man er med 😉 Mh Trine

  • twodanesontour says:

   Hej Trine
   Tusind tak for din søde hilsen! Vi synes, at start januar er et godt tidspunkt at besøge Tromsø. Der har vi selv flere gange været af sted. Det er perfekt til både hvaler og nordlys. Vi har ikke kørt hundeslæde i Norge – kun i Grønland, men de gange vi har været i Nordnorge, har der været rigeligt med sne til hundeslædeture. Vi synes, at du skal tage med Marianne, hvis du er vild med at fotografere og gerne vil have tips til kameraindstillinger mv. ellers er der masser af andre nordlystur-udbydere.
   Rigtig god tur – og skriv endelig igen hvis vi kan hjæpe med mere.
   Glade hilsner
   Rasmus og Anne Marie

 6. Lene Redlefsen says:

  Hej i to rejseglade 😊 jeg rejser til Tromsø om et par dage, og ville lige høre om i har nogle erfaringer derfra i sommer halvåret? Forslag til ture? Vi lejer bil og vil en tur til sommarøy, til søen isblåvatnet, og ellers bare køre lidt rundt. Men det kunne jo være i havde et godt forslag?

  • twodanesontour says:

   Hej Lene
   Hvor lyder det bare skønt med en tur til Tromsø. Det kan du godt glæde dig til.
   Vi besøgte byen om sommeren for to år siden og vedhæfter her vores blogindlæg. Måske giver det dig svar på nogle af dine spørgsmål:
   https://twodanesontour.com/2019/07/midnatssol-over-tromsoe/
   Vi kender dog ikke isblåvatnet, men en tur til Sommerøye er dejligt.

   Hvis I påtænker at gå ud og spise i Tromsø, har vi også samlet vores madanbefalinger: https://twodanesontour.com/2019/02/vores-guide-bedste-restauranter-i-tromsoe/
   Husk evt. at bestille bord. De populære steder fylder hurtigt op.

   Rigtig god tur
   Anne Marie

   • Lene Redlefsen says:

    Tusind tak for jeres svar. Det kikker jeg på. Og nu glæder jeg mig til at komme afsted, og se min datter igen som flyttede til Tromsø i foråret, for at arbejde som sygeplejerske. Ha’ en rigtig dejlig sommer, kan se i lige har været på tur i min hjemstavn Sønderjylland

 7. Lene says:

  Kære jer
  Vi planlægger at holde vores jul i Tromsø i år. Vi vil meget gerne opleve spækhugger og pukkelhvaler – men er det rigtigt forstået at der er alders/højde-begrænsning på RIB-bådene?
  Hilsen Lene

  • twodanesontour says:

   Kære Lene
   Ja, det er rigtigt, at nogle selskaber har en alders/højde-begrænsning.
   Så det skal du være opmærksom på, når du bestiller.
   Situationen i år er meget anderledes end før corona. Der er meget færre operatører, og jeg har ikke været i stand til at finde turen fra Tromsø med katamaran og overførsel til RIB i Skjervøy, som vi ellers har haft taget.
   I november kører vi derfor til Skjervøy, hvor vi så kan hoppe ombord på en RIB. Til nytår, hvor vi skal have mine forældre med, tager vi nok bare katamaranen fra Tromsø. Det er en super flot tur, selvom det så er uden RIB.
   Hvis du finder den anden tur med katamaran og RIB, må du meget gerne lige give lyd.
   Rigtig god tur
   Vh. Rasmus

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.