Indlægget er redigeret i januar 2021 med byggetegning for The Caddy Camper.
Ofte rejser vi til eksotiske eller lidt “skæve” steder i verden. Vi opsøger vilde dyr i fri natur, snorkler med spændende havdyr i tropisk vand eller besøger mindre kendte folkeslag fjerne steder på kloden.
Men som vi har skrevet før, så bruger vi jo de fleste dage og måneder om året i dejlige Danmark. Vi har derfor længe ønsket os at kunne køre rundt i hele landet og campere. Dog er en lækker autocamper ikke lige med i vores budget.
Vores gode ven Martin, som vi ind imellem rejser sammen med, har en VW Caddy. Han har for nogle år siden sammen med hans gode veninde Lisbeth, som er sløjdlærer og alt-mulig-quinde, bygget en seng, som kan sættes ind i bagagerummet, og så er det ellers bare afsted på tur. Det er simpelthen for smart. Så efter en del overvejelser besluttede vi at gøre ham kunsten efter.
Først skulle vi jo købe en Caddy. Den fandt vi brugt i Aalborg. Det smarte ved denne størrelse bil er jo, at det er en almindelig personbil. Den kan parkeres alle steder modsat en kæmpe Autocamper. Der er 5 sæder, så vi kan have andre med i bilen, og til hverdag fungerer den bare som vores almindelige bil.
Hurtigt fik vi monteret en motorkabinevarmer, da vi derved ikke skal skrabe ruder om morgenen i vinterhalvåret. Vi havde også motorkabinevarmer i Punto-bussen, så det kunne vi ikke leve uden i den nye bil.
Nu har vi også mulighed for at tænde for varmen, hvis vi sover i bilen, når det er koldt. Det har vi dog endnu ikke haft brug for. Vi synes, at temperaturen er helt perfekt i bilen – også om vinteren.
Derefter fik vi hjælp til at bygge Danmarks måske billigste autocamper. Vi har døbt den The Caddy Camper 🙂
Sådan bygger du en Caddy Camper
Heldigvis for os, så havde vi jo en model at kigge efter, da Martin og Lisbeth som sagt havde gjort det store forarbejde for os.
Derfor var det ikke videre svært for Anne Marie at måle vangerne og selve sengebunden op i Martins bil. Det kom der en noget alternativ plantegning ud af. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Anne Marie ikke er den store håndværker…
Plantegningen er efterfølgende blevet trampet på af en tomler med meget mudrede støvler, så den kan I desværre ikke få at se. Men på utallige opfordringer har Rasmus tegnet en ny:
Planlægningsmøde
Derefter var vi til planlægningsmøde hos Rasmus’ onkel Anders.
Sådan et byggemøde indebærer selvfølgelig en del smagsprøver af diverse øl – ellers var det ikke et rigtigt møde, mente Rasmus og Anders. Som forventet gik byggemødet derfor helt efter planen. Og da Anders har stor erfaring i tømrer/snedker-arbejde, så lykkedes det ham også at dechifrere Anne Maries arbejdstegning og få omsat den til noget, som der kunne laves en indkøbsseddel ud fra.
Da vi mødtes en uge senere, havde Anders fået indkøbt alle materialerne, og så var vi klar til at gå i gang.
Ja OK, når vi skriver vi, så mener vi reelt Anders! Selvom vi jo ydede en stor moralsk opbakning samt både hjalp med at måle, at holde og at gå i vejen. Men de store håndværkere, det bliver vi sgu aldrig!
Sengestativ
Først lavede Anders de to vanger, som skal holde selve sengen med hjælp fra bagsædet, når det er lagt ned. Derefter skulle der overliggere på, så vangerne bliver holdt på plads. Anders satte også et stykke liggeunderlag på vangerne, så træet ikke ridser indersiden af bagagerummet, når vi kører med sengen bag i bilen.
Sengebund
Derefter skulle selve sengebunden bygges af tre stykker krydsfinér. De blev sat sammen med undersænkede pianohængsler, således at sengen kan klappes sammen og ligge i bagagerummet, så bagsæderne kan rejses op.
De tre sengeplader måler henholdsvis 87 cm, 79 cm og 31 cm. Alle tre stykker er 110 cm brede.
Når sengebunden er klappet ud, hviler den på en pind, som ligger på consollen mellem forsæderne. Når vi parkerer for natten, skubber vi forsæderne helt frem og kører også ryggen fremad.
Næste dag klappes kun den forreste lille del af sengen sammen og lægges ned bag forsæderne. Den kan også klappes helt ind under den anden plade, så den ikke hænger og dingler.
Undervejs i byggeprocessen var der selvfølgelig smagsprøver på diverse øl og snart stod der også en dejlig frokost på bordet. Det er skønt at bygge Caddy Camper sammen med Anders 🙂
Madras
Det næste var at få syet en madras efter mål, som passer præcis til bilen, og som kan foldes sammen i tre dele.
Jesper, som er den lokale møbelpolstrer i Kraghave på Falster, gav sig i kast med projektet. Han kom med fine input til, hvordan madrassen skulle konstrueres og i hvilke materialer. Og vi må sige, at vi er meget tilfredse med resultatet.
Efter Rasmus har haft to diskusprolapser i ryggen, er madrassen blevet en stor prioritering for os. Vi gik derfor ikke på kompromis med materialerne og komforten.
Madrassen er konstrueret i 3 lige store dele, der så er syet sammen. Derved kan den klappes sammen og ligge oven på sengepladen i bagagerummet, hvis vi gerne vil bruge bagsæderne. Udstrakt måler madrassen 112×200 cm.
Vi blev af Jesper også anbefalet at købe en topmadras til at lægge ovenpå. Den fandt vi i Jysk på tilbud. Topmadrassen måler 120×200 og passer perfekt oven på selve madrassen.
Alt i alt er sengen med madras og topmadras til Caddy Camperen løbet op i:
Byggematerialer 1032,-
Specialmadras 4000,-
Topmadras 925,-
Pakket og klar
Når vi skal af sted, pakker vi i grønne brødkasser, som kan stå under sengen. Der er plads til tre kasser plus en blød køletaske. I kasserne har vi bestik, tallerkener, kopper, Trangia og div. madvarer.
Tøj pakkes i store genanvendelige plastposer. De placeres på forsæderne om natten, og på selve sengen om dagen, når vi kører.
På hylden over forsæderne – som Anne Marie har døbt loftet, har vi toiletpapir, køkkenrulle, skraldeposer, et tæppe, fuglebog, kikkert og gule trafikveste, hvis vi skulle gå i stå på motorvejen. Det er dejligt at alting har sin vante plads.
Ud på tur
Og så blev vi endelig klar til at afprøve den nye Caddy Camper. Første tur gik til den tyske ø Rügen. Det var en stor succes, som I kan læse mere om her og her. Det var super fint at lægge ud med fire nætter, så vi ligesom fik prøvet konceptet og fandt ud af, om Caddy Camper-ture var noget for os.
Hvilken frihed det giver at have mulighed for at parkere bilen og overnatte lige, hvor det skal være. Vi håber, at vi kommer til at bruge den rigtig meget i fremtiden.
Her i januar 2021 kan vi sige, at vi er OVENUD tilfredse med resultatet. Det blev til 41 nætter i The Caddy Camper i 2020, som både nåede til Sverige og Tyskland, men som opholdt sig de aller fleste feriedage i Jylland 🙂
Vi blev for nyligt spurgt om, hvad vi ville gøre anderledes, hvis vi skulle bygge igen – og svaret er meget kort: INTET! Vi er simpelthen så glade for sengen, for madrassen og for opbevaringen i bilen. Vi er spændte på, hvor Caddy Camperen bringer os hen i fremtiden.
Se alle vores blogindlæg fra skønne Danmark
Læs også: Fantastiske Færøerne
Læs også: Vandretur til flyvraget ved Vík
Vi håber, at du har lyst til at klikke forbi Facebook og synes godt om vores side Two Danes On Tour. Derved kan du også se, når der kommer nye blogindlæg og billeder fra vores ture i ind- og udland. Sommerens rejse 2019 går til Tromsø og Svalbard.
Mette Lybæk Henriksen says:
Hej. Jeg elsker jeres Caddy-projekt. Vi har selv en Peugeot Rifter og går og tænker på at lave den til en lille camper a la jeres Caddy. Da jeg er translatør og tolk i tysk, vil jeg tilbyde jer at oversætte jeres interessante indlæg til tysk. Selvom jeg er korrespondent i engelsk, går jeg ud fra, at I selv kan oversætte indlæggene til engelsk, hvis det bliver aktuelt. Held og lykke med projekterne.
twodanesontour says:
Hej Mette
Hyggeligt at få en hilsen fra dig. Det lyder da som en god idé at lave Peugeoten om til en Camper 🙂 Vi er i hvertfald utrolig glade for vores allerede. Det giver max frihed at have sit eget rullende hotel med på tur.
Og hvor er det sødt af dig at ville hjælpe os med oversættelse! Vi har tidligere overvejet at køre bloggen på både dansk og engelsk, men er nået frem til, at vi kun har tid og overskud til dansk. Derfor er det heller ikke lige nu aktuelt med en oversættelse til tysk, men skulle det komme en dag, vil vi meget gerne tage imod dit tilbud.
Glade rejsehilsner
Rasmus og Anne Marie
Jacob says:
Fedt, godt tænkt. Min første store tur ud i verden førte en gammel toyota van med sig, med seng bagi, og det gav en vild frihed, og den kostede 3.500 kr 🙂 – New Zealand var også billigt den gang,
twodanesontour says:
Det lyder som en dejlig rejse! Nu må vi se, hvor langt Caddy Camperen kommer omkring – men til New Zealand når den nok aldrig 🙂
Glade hilsner
Anne Marie
Peter says:
Mega fedt projekt! Jeg er blevet vildt inspireret af jeres Caddy Camper – og overvejder seriøst at gøre jer kunststykket efter.
Har dog lige et par spørgsmål som jeg ikke helt kan lure udfra billeder og beskrivelse.
Hvilken vw caddy model har i anskaffet jer?
Og er det muligt at slå bagsæderne op klar til kørsel, med stativ, madrasser mv. bagi?
God vind !
twodanesontour says:
Hej Peter.
Hvor er det fedt, at vi kunne inspirere med vores hjemmebyggede Camper. Vi er super glade for den og har senest sovet i den her i juleferien.
Vi har købt en almindelig VW Caddy 1,6 TDI fra 2012.
Ja, sengen kan klappes sammen, så pladen ligger oven på stativet i bagagerummet, og så kan bagsæderne slås op, så vi kan have passagerer med. Madrassen kan ligeledes slås sammen og kan ligge oven på pladen i bagagerummet.
Skriv endelig igen, hvis vi kan hjælpe med mere. Og kommer du en dag forbi Falster, er du velkommen til at kigge forbi og se “vidunderet” 🙂
Glade camper-hilsner
Rasmus og Anne Marie
Jan Laust Pedersen says:
Hej med jer
1000 tak fordi i vil dele denne fantastiske idé… Har længe overvejet at lave min Ca
Caddy om som jeres har også fået lavet ét stativ / bund bag v bagsæderne men var noget i tvivl ang madrassen OG her kommer i med løsningen så skal vej af en Møbel polster dét er det eneste rigtige
Så mange tak for indlægget
Mvh Jan
twodanesontour says:
Hej Jan
Fedt at du også er ved at bygge en Caddy Camper. Vi er så super glade for vores! Det giver en kæmpe frihed at kunne pakke vognen og bare glide derudaf og se, hvor vi ender.
Ja, en specialsyet madras skal der til. Den koster selvfølgelig noget, men forhåbentlig kommer den til at holde i rigtig, rigtig mange år. Når vi ligger i vores Caddy, er det lige så skønt som at sove derhjemme.
Held og lykke med dit projekt.
Rasmus og Anne Marie
Lone K says:
Fantastisk ide. Vi er snart et pensionistægtepar der gerne vil køre verden tynd, men synes en autocamper er både for stor og for dyr og lidt svær at komme rundt med da vi gerne vil køre sf små primitive veje. Vi stiller ikke de store komfort krav. Jeg tænker dog på om en caddy som jeres ikke er for “lavbundet” til at køre af de små primitive og dårlige (grus)veje som findes mange steder?
Mon man kunne lave samme løsning i fx en landcruiser eller SUV som ligger lidt højere.
Vores hænder vender desværre forkert til selv at gå i gang men jeres ideoplæg og fine billeder må man måske kunne betale sig fra samme løsning 😊
twodanesontour says:
Hej Lone
Hvor lyder det dejligt med pensionisttilværelse lige rundt om hjørnet.
Caddyen er jo en almindelig personbil, så hvis I tænker, at I skal køre off road, så skal man nok vælge en anden model.
Det der er vigtigt, når man vælger bil er, at bagsæderne kan lægges helt flat ned, at forsæderned kan køres langt frem, (Vores seng har en længde på 2 meter) og at der er højt til loftet (Vi kan sidde på sengen uden at slå hovedet mod loftet, og det er virkelig rart!)
I kan sikkert få en håndværker til at lave selve sengebunden. Det tager ikke lang tid, hvis man ved hvad man har med at gøre.
Held og lykke med projektet
Rasmus og Anne Marie
Jakob says:
Mange tak for en god vejledning! I skulle ikke tilfældigvis stadig have arbejdstegningerne med de præcise mål på lægterne til rammen?
Og pinden på midterkonsollen, det gør ingenting, at den ikke sidder fast?
Igen mange tak!
Mvh. Jakob
twodanesontour says:
Hej Jakob
Det lyder næsten for skørt til at være sandt, men historien er, at vi havde arbejdstegningen liggende i bilen, Anne Marie tog tre tomlere med op og køre, og de jokkede på den med store mudrede støvler… så derfor er den smidt ud.
Vi er på vej på tur i Caddy Camperen, men når vi engang er hjemme igen om en uges tid eller to, så vil vi gerne måle vangerne for dig og skrive målene 🙂
Og ja, pinden ligger bare løst på konsollen. Det går fint.
Vi håber, at du får bygget en fin Caddy Camper
Glade hilsner
Rasmus og Anne Marie
Ivan Laustsen says:
Hej,
Sikke en god ide. Har netop selv købt en ældre Caddy og vil gerne bygge sengen bagi.
Kan I sende målene og dimensioner på materialerne, så vil jeg blive glad.
Mvh
Ivan
twodanesontour says:
Hej Ivar
Undskyld at vi ikke lige har fået svaret dig. Vi har været på tur i Caddy’en her hen over sommeren. Vi kigger på det i nær fremtid og skriver målene på bloggen.
Vh. Rasmus og Anne Marie
Jakob Sørensen says:
Fantastisk! Dejligt at høre om jeres eventyr.
Min kæreste og jeg har netop købt en caddy af samme grund og vil også bygge den om. Hvis jeres byggeskitser er til salg er vi meget interesseret.
Mange hilsner
Jakob og Cecilie
twodanesontour says:
Hej Cecilie og Jakob
Vi er lige ude at køre😊
Vi har ingen tegning. Men har lovet andre at måle op og lægge målene ud. Men der går nok en uges tid.
Tak fordi I kiggede forbi vores side.
Vh.
Anne Marie & Rasmus
Ditte Moberg Aarup says:
Hej Anne Marie og Rasmus
Ved I om det er tilladt at lave en permanent seng i en personbil? Altså hvis man køber en Caravelle og beholder fem sæder, fjerner resten og bygger en fast seng bagi? Og har I gardiner i bilen? Håber I kan hjælpe med svar, synes det er svært at finde hoved og hale i reglerne 🙂
Mvh. Ditte
twodanesontour says:
Hej Ditte
Vi mener ikke, at der i en bil på hvide plader, er nogle afgiftmæssige problemer ved at installere en seng bagi. Dog må man ikke i en bil på gule plader, for så skal man betale fuld afgift.
Vi har ikke gardiner i Caddy Camperen. Vi klarer os fint med de tonede ruder, som bilen er født med. Men man kan købe isolerende eller mørklægningsmateriale med sugekopper til at sætte på vinduerne. De findes til en del forskellige biltyper og i hvert fald til vores Caddy.
Held og lykke med dit byggeprojekt.
Glade hilsner
Rasmus og Anne Marie
Torben Andersen says:
Jeg har allerede en Caddy og har også indrettet en soveplads. Det fungerede fint, da jeg kørte rundt i Sverige i september. Men det blev lidt koldt om natten. Hvordan har I installeret varme i bilen?
twodanesontour says:
Hej Torben
Vi plejer ikke at fryse i bilen. Vi har en god varm dyne med om efteråret/vinteren. Men vi har faktisk fået eftermonteret et Webasto-fyr. Den varmer først motoren op og dernæst kabinen. Vi har kun prøvet den én nat i Sverige i marts måned, hvor det var minusgrader. Men til hverdag bruger vi fyret til at afise bilen, når det er frostvejr, da vi ikke har garage/carport.
Et alternativ, som vi har fået anbefalet, kunne være Isoflex termomåtter til vinduerne. De kan fås i et sæt på 8, der passer nøjagtig til Caddy og koster ca. 1200 kr. Du kan prøve at google dem.
Mange Caddy-hilsner
Rasmus og Anne Marie
Peter says:
Hej
Har også gået med ønsket om at bygge en vw caddy om, og har bla. fået inspiration ved at søge på “Caddy tramper” så kommer der også eksempler frem på ombyggede caddy modeller med diverse tilbehør, ideen er rigtig god
twodanesontour says:
Hej Peter
Tusind tak for din hilsen og tippet! Vi har allerede googlet Caddy tramper og er gået i gang med at se diverse Youtube-videoer fra hele verden 🙂
Vi håber, at du også får held med at bygge din Caddy om. Det er en fantastisk frihed at have sengen med alle steder.
Vh. Rasmus og Anne Marie
Signe Jakobsen says:
Hejsa 🙂
Bliver jo vildt inspireret til at gå igang med projektet. Vi er dog en familie på 2 voksne og 2 børn, så sidder lidt og funderer over om man mon kan skabe et stel der er stabilt nok til en køjefunktion. Hvad tænker i? Er klar over at der ikke ligefrem vil være plads til at sidde oprejst, men det er så prisen. Hvis bare det er sikkert, stabilt og forsvarligt?
Bedste hilsner, Signe
twodanesontour says:
Hej Signe
Hvor dejligt, at vi kan være med til at inspirere. Det er jo hele meningen med vores blog 🙂
Vi synes dog ikke, at en Caddy egner sig til mere end to voksne (og måske en lille hund). Der er simpelthen ikke plads nok til at bygge køjesenge. Så skal I købe en anden bil. Prøv f.eks. at melde dig ind i Facebook-gruppen “Autocamper under 6 meter gruppen” – det er for alle mulige slags ombygninger af biler og vans. Her kan du evt. se hvad andre har postet, eller spørge om der er nogen, som rejser med børn.
Tak fordi du kiggede forbi. Du er altid velkommen til at spørge om mere.
Vh. Anne Marie og Rasmus
bjarne jensen says:
hej vi er ved at vil have en caddy til tur,fint beskrivelse hvordan vi gør.hvordan skærmer i vinduerne i sider og foran elller hvad gør i vh bjarne jensen
twodanesontour says:
Hej Bjarne
Det lyder da dejligt at I også er interesseret i at bygge Caddy Camper.
Vores Caddy har tonede ruder. Derudover hænger vi vores toilettaske op mellem føresæderne. Man skal derfor virkelig gerne ville kigge ind, hvis man skal se, at der ligger nogen og sover.
Men hvis I vil have det endnu mere afskærmet, kan man købe nogle Isoflex termomåtter. Jeg vedhæfter linket, så kan I selv kigge nærmere på det. Vi har som sagt ingen erfaringer med dem.
https://www.reimo.com/da/campingudstyr/tagluge-vindue/termomaatter-foererhus/4596/isoflex-thermomatte-vw-caddy-alle-modeller-fra-bj.2004-8-stykker
Vh. Anne Marie