Danmark dejligst – Askø og Lilleø

Kom maj du søde milde. Gør skoven atter grøn.

Maj er en skøn tid at tage på tur i. Der er god chance for sol og lidt varme. Mange blomster står i fuld flor, træerne er sprunget ud med lysegrønne blade og turistsæsonen er ikke rigtig begyndt endnu. Ergo er der flotte landskaber og få mennesker. 

Æbleblomster på Lilleø

I shelter på Askø

Vi har en god kollega, som hedder Finn. Finn har sommerhus på Askø i Smålandshavet. Altså lige nord for Lolland. I sommerhusets have ligger der et shelter, som Finn har bygget. Det havde vi fået lov til at låne en weekend. Ja, vi måtte også godt låne sommerhuset, men vi elsker jo at sove i shelter, så det ville vi aller helst. Det eneste Finn satte som betingelser var, at vi slog græsplænen, og at vi støttede Den lille købmandshandel på Askø. Det lød jo som to ting, vi nemt kunne klare.

Shelter på Askø

Fredag efter arbejde pakkede vi Caddy’en med det mest nødvendige. Soveposer, liggeunderlag, kikkert, kameraer, lidt tøj og aftensmad. Læs: Den var godt fyldt op 😉

Særplan og kø

Der var denne weekend særplan for færgen, da den var i dok, og en reservefærge var sat ind. Derfor kørte vi til Kragenæs, hvor færgen sejlede fra. Normalt sejler man fra Bandholm til Askø. Der holdt til sidst så mange biler ved Kragenæs, at alle ikke kom med. Men heldigvis havde vi en pladsreservation. Det skal man nok lige overveje i turistsæsonen.

Fra havnen på Askø

Prisen for bilen og to passagerer er 200 kr. tur/retur, og turen tager ca. 25 minutter. Man kan jo også lade bilen stå på kajen og gå ombord på færgen.

På havnen på Askø er der cykeludlejning, hvis du ikke har din egen med. Du snupper bare en cykel, og husker selvfølgelig at betale via MobilePay. Pengene går til at reparere cyklerne, som holdes up to date af øboerne.

Svane på Askø

Græsslåning hos Finn

Vi havde aldrig besøgt Askø før, så der var nok at kigge på, da vi kom i land. Her bor kun 36 fastboere, og så er der en større sommerhusudstykning med ca. 250 sommerhuse på den østlige del af øen. Og her fandt vi også Finns hus.

Da han jo havde bedt os om at slå græsset, gik vi straks igang med det.

Græsslåning på Askø

Derefter satte vi os i haven og nød synes af den nyslåede græsplæne og den fantastiske fuglesang, som genlød overalt. Især en drossel gav koncert. Og fuglesang var det eneste vi kunne høre. Ingen motorstøj, ingen andre mennesker. Bare fuglene og os! Skønt her fredag aften efter endnu en travl uge på job.

Allé på Lilleø i Smålandshavet

På aftentur med kamera

Vi besluttede os for at køre en tur ud for at se lidt på øens rige fugleliv samt de mange frugttræer. Og det er netop frugtplantagerne, som øerne i Smålandshavet er kendte for.

Æbleblomser på Askø og Lilleø

Turen gik både rundt på Askø og over dæmningen til Lilleø. Dæmningen blev anlagt i 1914 og er 750 meter lang. Der kan kun køre én bil over ad gangen, men undervejs er der et par vigepladser, hvis man skulle møde en modkørende. Det var der dog ikke stor fare for her uden for turistsæsonen.

Gravand ved dæmningen mellem Askø og Lilleø

På Lilleø bor der kun 6 mennesker. Og så er det også her, at kokken Claus Meyer har æbleplantage. Og netop æbletræerne blomstrede smukt her midt i maj.

Æbleplantage på Lilleø

Lilleø’s højeste punkt ligger kun 4 meter over havets overflade og det betyder jo, at øen er meget udsat ved efterårs- og vinterstorme. Således blev halvdelen af øen oversvømmet ved en stor storm i 2006, hvilket var rigtig skidt for frugttræerne, da de ikke kan tåle saltvand.

Hus på Lilleø

Aftenhygge og morgenstund

Aftensmaden blev tilberedt på grillen, vi nød solnedgangen og da mørket faldt på, krøb vi til køjs i det hyggelige shelter. Man sover altså fantastisk udenfor i frisk luft!

Solnedgang på Askø

Således veludhvilede vågnede vi til endnu mere fuglesang og en lille snak om det egern, som havde løbet over shelterets tag et par gange i løbet af morgenen.

Askø købmandshandel

Og nu til den anden opgave, som vi havde fået af Finn: at støtte den lokale købmandshandel. Købmanden på Askø drives på frivillig basis af øens beboere. Den har derfor begrænsede åbningstider. Du kan handle mandag, onsdag og fredag kl. 15.00-17.15  og lørdag kl. 9-11. Der er særåbningstider i helligdagene, men tjek selv Købmandens hjemmeside

Købmanden på Askø

Vi blev straks budt velkommen af dagens brugsuddeler – det går nemlig på skift mellem øens beboere og sommerhusejere. Det synes vi er en fed idé. Og når man tænker på, hvor lille et samfund det er, så var vi godt tilfredse med udvalget i butikken. Vi købte nybagt morgenbrød, og en treliters dunk med æblejuice fra Lilleø måtte vi også have med. Færgepersonalet kom også forbi efter morgenbrød, og da der igen var “ro” i butikke, slog vi en hyggelig sludder af med damen bag disken. 

Endnu en fototur

Vi tog endnu en tur rundt på både Askø og Lilleø med kameraet. Denne gang stoppede vi også ved den lille søde kirke på Askø. Den er åben tirsdag til søndag kl. 8-18.

Kirken på AskøHavnen er også hyggelig omend meget lille. Der ligger et meget fint nyt havnehus, hvor lystsejlere mod betaling kan få sig et bad og tilmed vaske tøj. Der er også et stort køkken med plads til at spise både inde og ude.

Fra havnen på Askø

Tæt på havnen fandt vi et fint område, hvor vi gik på jagt efter flere fugle.

For de fugleinteresserede kan vi fortælle, at vi vi i løbet af weekenden så: knortegås, lille kobbersneppe, hvid vipstjert, gul vipstjert, stenpikker, rørspurv, tornsanger, tornirisk, gravand, gråand, fiskehejre, svale, knopsvane, drossel, stær, solsort og lærke.

Fugl i flugt på Askø

 

Fugle i flugt på Askø

Et stempel til samlingen

Hen på eftermiddagen tog vi igen færgen tilbage til Lolland. Her nåede vi også lige at få et stempel i vores elskede ø-pas. Det kunne vi også have fået ved havnehuset på Askø. Og har du ikke allerede dit eget ø-pas, så kan du få et ganske gratis af den flinke færgemand ombord på færgen så længe lager haves. (Kender du ikke noget til ø-pas, så læs med her)

Stempel i vores øpas fra Askø

Det er fantastisk at besøge de danske småøer. Her er der plads til ro, hygge og eftertænksomhed. I hverdagen får vi ikke taget os sammen til at fotografere fugle og blomster, men på Askø havde vi al den tid i verden, der skulle til. Vi elsker simpelthen at være på tur i vores eget skønne land. Således vil vi også bruge noget af sommerferien i år på at kigge nærmere på Danmark. Som planen ser ud lige nu, går turen Jylland.

Askøfærgen

 

Caddyen på færgen fra Askø til Bandholm

Læs også: Danmark dejligst – Hjortø

Læs også: Med postbåden til Enehøje

Vi er altid interesserede i, at flere har lyst til at følge og synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour. For det er jo meget sjovere at skrive og fotografere, hvis der er nogle, som følger med, liker og skriver en kommentar. Så tak til dig, som troligt følger os og til dig, som begynder i dag 🙂

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Kenn Kurup says:

  Dejligt med en historie fra vores små øer. Hvis I ikke har været der, kan jeg også anbefale Sejerø, hvor jeg har været en del gange, da jeg har gået på efterskole med nogen af beboerne. Det kan betale sig at tage et kig på deres aktivitetskalender, da de har en del arrangementer i løbet af året 😀 Færegematrosen Dan Balling er god for lidt ø-historie.
  Hilsen Kenn

  • twodanesontour says:

   Hej Kenn. Tak for anbefalingen af Sejerø. Vi har faktisk været der her i foråret – vi har bare ikke nået at skrive blogindlægget helt færdigt endnu. Men det er på vej 🙂 Der er så mange dejlige og spændende øer i Danmark, så der er heldigvis nok at tage af.
   Vh. Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.