På jagt efter danske spor i Tallinn

Tallinn er en utrolig flot og velbevaret middelalderby, som danske konger har regeret i over hundrede år, hvilket selvfølgelig har sat spor rundt omkring i byen. De spor besluttede vi os for at gå på jagt efter. Men først får du lige genopfrisket en af de største danske myter og legendariske nationalfortællinger: 

Dansk korstog

I forsommeren 1219 samlede den danske konge Valdemar Sejr (1170-1241) en kæmpe flåde på 1500 langskibe og drog på korstog til Estland. Målet var at gøre de hedenske estere kristne.

Danskerne slog sig ned på bjerget Lyndanisse og begyndte at bygge en borg på det sted, hvor det estiske parlament ligger i dag. På estisk blev borgen kaldt Taani-linn – danskerborgen. Flere mener, at dette navn senere blev til bynavnet Tallinn, men der er dog blandede meninger om den sag. 

Valdemar Sejr troede fejlagtigt, at det havde været et nemt sværdslag, da estiske forhandlere havde været på besøg uden at angribe. Men esterne havde midlertidig kun brugt besøget til at vinde tid til at samlet en stor hær, uden at danskerne havde opdaget det.  

Den 15. juni om aftenen satte esterne et uventet angreb ind fra 5 sider, og mange danske krigere mistede livet. Situationen så pludselig håbløs ud for kong Valdemar, da han og hans styrker var blevet drevet betydeligt tilbage af dette angrebs uventede karakter. 

Dannebrog

Ifølge lengenden faldt Valdemar i desperation på knæ og bad til himlen for guddommelig hjælp til at besejre de overlegne estiske styrker. Ligesom alt håb var ude, åbnedes himlene og et klædestykke faldt ned og landede i kongens arme. Det var en rød dug med et hvidt kors. Samtidig kunne en stemme høres: Når denne fane bliver løftet, vil danskerne vinde.

Inspireret af denne guddommelige intervention fandt Valdemar og hans mænd styrken og modet til at kæmpe tilbage og besejre den estiske modstand.

Symbolet som dalede ned fra himlen er selvfølgelig det smukke danske Dannebrog. Det er det ældste flag i verden, som stadig er i brug. Vi må dog nok erkende, at historien om Dannebrog er og bliver en myte. Omend en god en af slagsen.

Den danske konges have

Stedet, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen, er markeret i den gamle bydel. Det er kendt som Den danske konges have (Taani Kuninga Aed) og ligger tæt på Alexander Nevsky katedralen.

Selve haven er ikke så stor, men alligevel kan det være en udfordring at finde mindestedet for Dannebrog. Du skal ned ad nogle trapper og lidt til venstre, for at finde ridderen på væggen.

Lidt længere fremme er der en mindesten, som blev sat på stedet i 1994. Dog er det lidt svært at se, at der er et flag på stenen. Stenen er markeringen af det eksakte sted, hvor flaget faldt ned.

Tæt på Den danske konges have ligger der også en dansk restaurant med navnet Valdemar. Ja, man kan jo spørge sig selv, om den kunne hedde andet? Her serverer de bl.a. smørrebrød, hvis du trænger til lidt hjemlig mad. Vi nøjedes med at kigge på menukortet.

Mere Dannebrog

Men det er ikke det eneste sted, at Dannebrog pryder i Tallinn. På pladsen foran middelalderrestauranten Olde Hansa menes det, at det store slag mellem danskerne og esterne stod.

Inde på restauranten kan du derfor også finde det danske flag på væggen blandet de flotte kalkmalerier. Vi fik tilmed bordet lige nedenfor.

Restauranten er desuden kendt for sit middelalderlige interiør, middelaldermad, personale i middelalderkostumer og at hele restauranten kun er oplyst af stearinlys.

I Helligåndskirken hænger der en dansk fane bagest i kirken. Det første danske flag blev givet til kirken i 1920 men under kommunisternes styre, blev det gemt i en orgelpibe. Da man fandt det frem igen ved Estlands selvstændighed i 1991, var det dog så medtaget, at det endte på museum. I 1992 rejste Dronning Margrethe til Tallinn med en ny fane til kirken, som stadig kan ses.  

På altertavlen kan du også gå på jagt efter to små “danske flag”. Det er Tallinns våbenskjold i rødt og hvidt, som til forveksling ligner Dannebrog.

At besøge Helligåndskirken og se den danske fane er måske ikke verdens største attraktion. Men hvis du, lige som os, er på jagt efter danske spor, så må du også her forbi. På estisk hedder kirken Püha Vaimu Kiriku Sa. Det er den kirke med det store ur på muren. Du finder den på gaden Pikk (Ja det hedder den altså! Pikk på estiske betyder slet og ret lang – så det er Langgade 🙂 ). Indgangen koster 1,5 Euro.

Ikke langt fra Helligåndskirken, på husfacaden på adressen Pikk 20, finder du skulpturerne af den danske kong Knud den Hellige til venstre og selveste Martin Luther til højre. Under dem er to våbenskjolde: et i rødt og hvidt som det danske flag og et med tre løver, som er Tallinns byvåben. Dette minder om det danske rigsvåben – bare uden hjerter og lange røde løvetunger. 

Reval

En anden legende med rødder til Kong Valdemar knytter sig en lille statue af en hjort, som du finder, hvor gaden Lai støder ind i gaden Nunne. 

I følge historien var Kong Valdemar på jagt i området og så en lille fin hjort. Han ville fange den og holde den som kæledyr. Men hjorten ville ikke indfanges, og sprang ud fra en klippe og døde. Kong Valdemar navngav stedet Reval, som betyder hjortefald. Dette navn har byen båret frem til 1918, hvor den i stedet kom til at hedde Tallinn – danskerbyen.

Festlig fejring

Det var spændende at gå på jagt efter de danske spor i Tallinn – og der er helt sikkert endnu flere end dem, vi fandt.

Og har du Tallinn i tankerne, så skulle du måske overveje en rejse til Estland omkring Valdemarsdag d. 15. juni 2019. Der skal ikke meget hovedregning til at opdage, at det i år er 800-året for Dannebrog.

Selveste Dronning Margrethe deltager, så det vil uden tvivl blive fejret med pomp og pragt. En have med roser fra Danmark under navnet Den Danske Dronnings have vil blive indviet som supplement til Den Danske Konges have.

800-året falder samtidig med fejringen af 100-året for Estlands, Letlands og Litauens selvstændighed. Du kan læse meget mere om programmet for alle tre lande her.

Er du på vej til Tallinn, vil vi ønske dig en rigtig god skattejagt. Og du må endelig skrive os en kommentar, hvis du finder endnu flere spændende steder i Tallinn med danske rødder.

Læs også: Hyggelige Tórshavn

Læs også: Reykjavik – en super trendy hovedstad

Læs flere indlæg fra Estland

Vi vil blive rigtig glade, hvis du vil følge vores Facebookside Two Danes On Tour. Næste tur går til Nordmakedonien og Kosovo i påsken 2019.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

  • twodanesontour says:

   Hej Mia
   Vi vidste heller ikke meget om Tallinn, før vi skulle afsted, men blev helt sikkert positivt overraskede. Vi vil på det varmeste anbefale byen, hvis man er glad for historie, smukke bygninger og god øl og mad.
   Glade hilsner
   Anne Marie

 1. Rikke says:

  Tak for interessant blog. Jeg glæder mig til at gå “danskerturen”.
  Bedste hilsner Rikke

  • twodanesontour says:

   Hej Rikke
   Tak for din hilsen. Vi ønsker dig en god tur – og ja, det er lidt sjovt, at der er så mange tråde tilbage til Danmark i byen.
   Glade hilsner
   Rasmus og Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.