Reykjavik – en super trendy hovedstad

Islands hovedstad Reykjavik ligger kun 2 grader syd for den arktiske cirkel og er dermed den nordligste hovedstad i verden. Det er også her, at op mod 60% af Islands befolkning bor. Og det siger så en hel del om, hvor affolket resten af øen er!

Ud over at være verdens nordligste hovedstad, er det også en af verdens sikreste. Da Anne Marie var på feltkursus i 2005, mødte hun en politimand, som fortalte, at betjentene i Island ikke går med våben – det er simpelthen ikke nødvendigt. Og vi har for nyligt læst, at der kun har været ét tilfælde nogen sinde, hvor en indsatsstyrke har været nødsaget til at skyde og dræbe en person.

Men det er nu ikke derfor, vi er rejst til Island. Det er vi, fordi det simpelthen er et af de smukkeste steder i Europa med de vildeste naturfænomener. Der er så mange fede naturoplevelser på denne lille ø i Atlanterhavet, som vi skrev om i vores sidste blogindlæg, og det vil vi alt sammen gerne vise vores niece Ella på 10 år.

Så er vi klar til afgang mod Island

Riga eller Reykjavik?

Efter halvanden times forsinkelse og en flyvetur på tre timer, landede vi i Keflavik lufthavn kl. 22.30. Men da der er to timers tidsforskel mellem Danmark og Island, var klokken faktisk 00.30 for os. 

På vej til Island

Først kunne vi ikke finde vores rygsække, men da al bagage var kommet på båndet, gik det op for os, at rygsække i Island hører under Odd size-bagage (Det er også der, de skal tjekkes ind, når man flyver fra Keflavik). Vi fandt derfor lemmen, hvor rygsække og klapvogne blev udleveret. Men vi kunne hurtigt konstatere, at tre rygsække var blevet til to…

Det skulle snart vise sig, at Anne Maries rygsæk på mystisk vis var endt i Riga og først ville nå Island næste aften samme tid. Derefter kunne den først blive kørt til vores overnatningssted dagen efter igen. Nå, surt show. Mest fordi regnbukserne lå i rygsækken. Men når det nu skulle være, så er det altså kun 3. gang i Anne Maries rejsekarriere, at hun har mistet et stykke bagage, så det må da siges at være en okay statistik. Og humøret var stadigvæk i top.

Overnatning på AirBnB i Hafnafjördur

Uden for ankomsthallen regnede og blæste det en strid modvind (De der regnbukser… hmmm). En lufthavnsbus tog os hen til Thrifty biludlejning, hvor vi skulle hente vores bil. Havde vi vidst, hvor bilkontoret var, kunne vi nemt have gået derhen på 5 minutter.

Derefter kørte vi ca. 30 minutter til forstaden Hafnafjördur, hvor vi havde lejet et stort, fint værelse gennem AirBnB. Vi betalte ca. 2200,- for tre personer i fire nætter. En god pris synes vi. Det passede os egentlig helt fint at bo lidt uden for byen. Vi havde ca. 15 minutters kørsel ind til Reykjavik.

Vores værelse i Hafnafjördur

De næste par dage mødtes vi om aftenen med vores gode veninde og tidligere kollega Pernille, som dette år arbejder i Island. Det var fantastisk dejligt at se hende igen, og derudover havde hun masser af gode tips til, hvad vi skulle opleve i Reykjavik og resten af Island. Hun gav os også en guidet tur i den trendy by, som vi stornød.

Reykjaviks huse

Vi lagde straks mærke til alle de flotte og farverige huse i Reykjavik. Vi kan godt huske fra sidst, vi besøgte Island, at de fleste huse er beklædt med metal og ofte i skrappe farver. Det er de pga. en stor ildebrand, som hærgede byens centrum i 1915. Herefter blev det forbudt at bygge huse af træ, og i stedet skød beton og metal op. Det giver Reykjavik og de andre islandske byer et helt særligt udtryk, som vi ikke kender fra Danmark. Über cool, synes vi.

Huse i metal, Reykjavik, Island

Flot hus i Reykjavik, Island

På tur langs havnefronten

Første stop blev The Sun Voyager – på dansk Solfærd, som er en flot skulptur af kunstneren Jón Gunnar Árnason. Vi så den ikke sidst, vi var i Island, så nu skulle det være. Vi synes, at det ligner et vikingeskib, men har efterfølgende læst, at det ikke er kunstnerens intention. Han beskriver det som et skib, på vej ud i fremtiden. Men de nordiske aner fornægter sig altså ikke. Og baggrunden især ved solnedgang er helt fantastisk. Vi nåede dog ikke forbi, på denne tid, da solen først går ned omkring kl. 22.30 i maj måned.

Solværd, Reykjavik, Island

Næste stop var koncert- og operahuset Harpa, som ligger længere henne ad havnefronten i gåafstand fra Solfærd. Harpa er tegnet af den islandske kunstner Olafur Eliasson i samarbejde med det danske arkitektkontor Henning Larsen Architects.

Harpa, Reykjavik, Island

Harpa blev indviet i 2011 og fandtes således ikke, da vi sidst besøgte Reykjavik i 2005. Så nu var det tid til at se den flotte bygning. Der er gratis adgang til foyeren, og man kan fint gå op ad trapperne for at nyde husets arkitektur og de mange diamantformede vinduer.  

Harpa, Reykjavik, Island

Harpa, Reykjavik, Island

 

Harpa, Reykjavik, Island

Fodbad med formidabel udsigt

Nu gik turen til et af Pernilles “happy places” i byen. Hun tog os med hen til Kvika, som er en installation lavet af kunstneren Ólöf Nordal. Her kan man sidde med fødderne i varmt vand, mens man hyggesnakker og skuer ud over bjergene eller Reykjaviks huse.

Kvika, Reykjavik, Island

Det er simpelthen fantastisk at opleve sådan et sted i en storby. Følelsen af frihed, ro, godt selskab og smuk udsigt – mens man tager fodbad, det kan man ikke få for meget af.

Kvika, Reykjavik, Island

Hallgrímskirkjan og cool streetart

Tilbage i centrum fik vi lige et hurtigt glimt af den majestætiske Hallgrímskirkja, hvis tårn er 73 meter højt. Den er uden tvivl Reykjaviks største vartegn og kan ses over hele byen. Sidste gang tog vi elevatoren op i tårnet, men denne gang nøjedes vi med at se kirken nedefra. Ønsker du at besøge tårnet, koster det 60 kr. at tage elevatoren op.

Hallgrimskirkjan, Reykjavik, Island

 

Hallgrimskirkjan, Reykjavik, Island

Centrum blev travet igennem, hvor masser af trendy butikker og hippe kaffebarer er skudt op de seneste år. Vi kiggede på masser af lækker Streetart, som også har fundet vej til byen.

Streetart, Reykjavik, Island

 

Streetart, Reykjavik, Island

 

Streetart, Reykjavik, Island

 

Streetart, Reykjavik, Island

 

Streetart, Reykjavik, Island

Vi sluttede rundturen på Icelandic Street Food. Et koncept med “traditionel islandsk mormormad” til overkommelige priser serveret på paptallerkener. For os stod den på klipfisk med kartoffelmos og sødt rugbrød, men de serverer også fiske- eller lammesuppe i et udhulet brød samt pandekager med sukker og den meget traditionelle islandske Happy marriage cake, som vi så annonceret flere steder. Vi smagte den dog ikke.

Maden blev nydt sammen med en pint på Icelandic Craft Bar, en hyggelig bar, som også sælger smagesæt med islandske ølsmagsprøver – pas dog lige lidt på med prisen. Det kommer ikke “gratis”. 

Man kan sagtens hente mad det første sted og sætte sig ind og spise det andet sted. Der er ca. 25 meter mellem de to steder.

Streetart, Reykjavik, Island

Svømmehal og is

En anden aften var vi inviteret hjem til Pernille og spise. Derefter ønskede hun at indvie os i en af islændingenes traditioner. Nemlig deres svømmehalskultur!

I Island inviterer man ikke nødvendigvis folk hjem til hygge. I stedet aftaler man at mødes i svømmehallen.

På grund af Islands placering i Atlanterhavet oven på den Midtatlantiske ryg, som er en enorm undersøisk bjergkæde, er der masser af termisk aktivitet i undergrunden. Dette betyder bl.a. vulkaner, gejsere og varme kilder, og derfor er der varmt vand i overflod. I Island koster det ikke penge at varme vand op. Tværtimod. Her koster det penge at køle vand ned. Derfor har mange mennesker indendørs- eller udendørs jacuzzi, da opvarmningen ikke er noget problem.

Men til dem, der ikke har, så er der mange lækre svømmehaller i Reykjavik. Vi besøgte Laugardalslaug, som er byens største. Prisen er ca. 60 kr. for voksne og 10 kr. for børn mellem 6 og 17. Yngre børn er gratis.

Efter omklædning var vi klar til at blive dyppet – husk at sko ikke må tages med ind i omklædningsrummene.

Alle bassiner var udenfor under åben himmel. Der var to almindeligt bassiner med baner samt et stort legeområde med ruchebaner til børn og barnlige sjæle – her har de bl.a en vandruchebane på 86 meter! Rasmus garanterer, at man kan opnå en meget høj fart i de mørkelagte rør.

Derudover var der 5 hot tubs med forskellige vandtemperaturer mellem 36 og 42 grader varmt vand, samt ét, hvor vandet kun var 8 grader varmt – eller rettere koldt….brrrr. Det er her i disse hot tubs at islændingene mødes og hyggesnakker med deres venner. Virkelig en hyggelig måde at mødes på. 

Kl. 22 lukkede svømmehallen, og så var det tid til en anden mega hyggelig tradition – lækker is.

Skúbb – en trendy isbar

Tæt på svømmehallen ligger Skúbb, så det blev dagens aller sidste stop. De lukker heldigvis først kl. 23 🙂 Her har de dejlig, smagfuld is og discokugle i loftet! Så er der jo ikke et øje tørt.

Is på Skubb, Reykjavik, Island

De søde piger i isbutikken havde meget travlt med at se finalen i Melodi Grandprix, som er kæmpe stort i Island. Generelt går de mega meget op i alt, hvad den lille nation kan stå sammen om. Og er de ikke selv i finalen, hepper de på deres nordiske venner. Det bliver rigtig sjovt at følge Island til VM i fodbold til sommer. Vi håber, at de kommer langt i turneringen.

Skubb, Isgerd, Reykjavik, Island

Overvejer du også en tur til det smukke nord, så søg flybilletter til Island her

Læs også: Island – landet af ild og is

Læs også: Hyggelige Tórshavn

Du er meget velkommen til at synes godt om og følge vores Facbook-side
Two Danes On Tour. Her kommer vi med flere rejsebilleder og updates, når vi er på farten. Sommerferien 2018 går til Mexico og Belize.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

  • twodanesontour says:

   Hej Steen
   Tak fordi du kiggede forbi bloggen og tog dig tid til at skrive os en kommentar 🙂
   Ja, Reykjavik er et helt særligt sted. Egentlig vil vi helst være i naturen, når vi besøger Island, da den jo er enestående – Men Reykjavik trækker også! Så det er jo dejligt, at begge dele kan nås.
   Glade rejsehilsner
   Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.