Hyggelige Tórshavn

Tórshavn – eller Havn, som de lokale siger, er en af verdens mindste hovedstæder. Her bor omkring 12.000 mennesker i selve byen og ca. 21.000 i Tórshavn kommune. På hele Færøerne bor der til sammenligning i alt næsten 52.000 indbyggere. Som fun fact kan vi da lige fortælle, at her også er 70.000 får!

Hjertet af Tórshavn – Tinganes og Útí á Reyni

Byen Tórshavn er selvfølgelig opkaldt efter den stærke nordiske tordengud Thor. Ham med vognen og hammeren, I ved.

Der har været samlinger på dette sted i mere end 1000 år. Norske vikinger anlagde her et lagting helt ude på det yderste næs – deraf navnet Tinganes. Det færøske lagting er således et af verdens ældste fungerende parlamenter.

De smukke røde bygninger er alle en del af administrationen i forbindelse med Det færøske Landsstyre.

 

På den yderste spids af Tinganes vidner helleristninger i klipperne og aftegningerne af et solur eller en kompasrose om tidligere beboelser i dette område.

Der er delte meninger om, hvorvidt det har været et solur, som blev brugt af lagmanden. Nyere forskning peger dog på, at det er en kompasrose, som også er fundet magen til i Norge og Sverige. I følge historikerne står årstallet 1569 ved siden af. 

Her på næsset kan du om sommeren også se vilde orkideer blomstre.

Området lige efter Tinganes hedder Útí á Reyni og drager både lokale og turister med sine små, stejle gader og miniput-huse. De fleste huse er holdt i sort med charmerende græs på taget. 

 

Det er et utroligt hyggeligt kvarter at slentre igennem både i dag- og aftentimerne, og man kan gå der mange gange og stadig opleve nye, finurlige detaljer.

 

 

Havnen i Havn

Tinganes ligger som sagt på et næs, som deler havnen op i to lystbådehavne: Eystaravág og Vestaravág.

Ved Vestaravág ligger den stor parkeringsplads Skálatrø, som er god at kende, hvis du har bil, mens du er på Færøerne. Og har du lyst til at shoppe lækkert, lokalt designet tøj og kunsthåndværk, så læg vejen forbi butikken Öström, som ligger i den fjerneste ende af p-pladsen.

Langs kajen på gaden Undir Bryggjubakka ligger der nu flere caféer og restauranter med bl.a. brunch, frokost og kaffe. Herfra har du en smuk udsigt til de farverige sejlbåde. 

I Eystaravág finder du færgen til øen Nólsoy og busterminalen med busser til bl.a. lufthavnen. Det er også her færgen mellem Danmark og Island lægger til. 

Skråt over for busterminalen ligger Skansin, som er et gammelt fort. Forsvarsanlægget er anlagt i Tórshavn for at beskytte byen mod sørøvere. 

Efter et angreb i 1629, af to tyrkiske sørøverskibe på bygden Hvalba på øen Suðuroy, blev Skansin yderligere udbygget. Under angrebet mistede 6 færinger livet, og 30 børn og kvinder blev bortført og endte deres dage i tyrkisk trældom.

På fortet findes der 2 store og 4 små kanoner, som efter sigende er en gave fra Kong Christian 4.

På besøg i hyggelige Gongin

For enden af havnen, ind mod byen, ligger det lille bitte hyggelige kvarter Gongin, som uden tvivl også er et besøg værd. Det består kun af et par små smalle gader eller gange, om du vil, mellem husene. 

De seneste år har Gongin fået et gevaldigt ansigtsløft. Flere gamle huse i området er blevet restaureret og lækre restauranter som Áarstova, Barbara, Ræst og Fútastova er flyttet ind sammen med Mikkeller bar. De har sammen lavet en hjemmeside, hvor alle stederne kan findes 🙂

På væggen af Áarstova kan du se gamle billeder af, hvordan huset og gaden engang har set ud. Det er klart et sted at lægge vejen forbi for historienørder. Også selv om du ikke skal ind og spise på restauranten.

En dejlig madoplevelse

Inden for de sidste ti år er flere spændende restauranter dukket op i Tórshavn. Fælles for dem er, at de lægger vægt på det nordiske og især det færøske køkken og dets traditioner. For danskere kan det dog være noget af en udfordring, hvis man ikke er vant til ræst – altså fermenteret mad. Men bare rolig, der findes altså også andet på menukortene rundt omkring i byen.

I 2017 besøgte Anne Marie og hendes veninde Bergljott restauranten Áarstova, som har specialiseret sig i retter med fisk og lam. Restauranten ligger i et smukt gammelt hus fra 1600-tallet. Ja, faktisk er det et af Tórshavns aller ældste huse, som stadig eksisterer.

Selve huset er indrettet med traditionelle møbler i hyggelige rum på flere etager, som fremstår som små stuer. Der er en rigtig god atmosfære og en sød og venlig betjening. 

 

 

En spændende menu

Anne Marie kastede sig uden tøven over husets 5-retters menu.

Første ret var denne aften en lammecarpaccio med hasselnød og rabarber. Det var en MEGET lille ret, men UTROLIG smagfuld! Så var aftenen ligesom skudt i gang.

Derefter kom der en fantastisk hummerbisque. Igen yderst smagfuld og veltillavet.

Tredje ret var lammesky, kålrabi, pocheret æg og crispy lam. Måske den mindst interessante ret denne aften – men dejligt smagte den nu alligevel 🙂

Så kom restaurantens signaturret: lammebov, som kom hel ind på bordet. Dertil kartofler, kål, kvan, gulerødder og en lammesky.

Denne ret var selvsagt til deling mellem to.

Afslutningsvis var der frit valg mellem de tre desserter på kortet. Anne Maries valg faldt på rabarbertrifli med flødeskum.

Rabarber er utrolig meget brugt på Færøerne, da det er en plante, som gror godt på disse vindblæste øer.

Hele herligheden kostede 750,-. Det var også muligt at bestille vinmenu til for yderligere 450,-.

Áarstova var et dejligt bekendtskab og restauranten levede fuldt ud op til forventningerne. Det var især dejligt at opleve, at hele menuen bestod af lokalt tilgængelige råvarer fra lam og hummer til gulerødder, kvan og rabarber.

Tórshavn er uden tvivl et besøg værd. Om du er til gourmetmad, hyggelige, gamle gader, strikkebutikker eller havnemiljø – Havn har det hele.

Og så lige en lille joke til sidst som alle danskere morer sig over. Færøernes største avis hedder Sosialurin (Den sociale).

Og I får da lige en mere 🙂

 

Du er meget velkommen til at synes godt om vores side på Facebook:
Two Danes On Tour. Her kommer vi med billeder og små anekdoter, når vi er ude og rejse. Det er også her, du kan se, når vi har skrevet et nyt blogindlæg. 

Læs også: Reykjavik – en super trendy hovedstad

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
  • twodanesontour says:

   Jaaaaa, vi er også meget spændte på vores tur til Kirgisistan. Især fordi vi skal af sted i oktober, som er begyndelsen på off season. Så det bliver rigtig spændende, hvor meget der er lukket ned for vinteren. Vi håber på at få masser af flotte naturoplevelser og gode kontakter blandt de lokale.
   Hygge hejsa
   Anne Marie

  • twodanesontour says:

   Hej Deveny
   Tak for din hilsen
   Ja, Tórshavn og Færøerne er virkelig et smukt sted. Så må det snart være tid til et genbesøg 🙂
   Glade rejsehilsner
   Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.