Vores guide til at fotografere nordlys

Nordlys er noget af det mest fortryllende, du kan komme til at opleve og fotografere.
På rejser til Grønland, Island og Canada samt det nordlige Norge, Sverige og Finland i vinterhalvåret er der gode chancer – men selvfølgelig ingen garantier.

Vi har dog været heldige i både januar 2016, 2017 og 2018, hvor vi har besøgt Tromsø og Andenes – begge gode destinationer for nordlys i Norge.

Nordlys nær Tromsø

Hvad er nordlys?

Ved diverse opslag og en del simplificeringer er vi nået frem til, at nordlys opstår, når solvinden (som man kalder den vedvarende udstråling af store mængder af elektrisk ladede partikler fra solen) passerer gennem jordens magnetiske felt og ”kastes” frem og tilbage mellem jordens magnetiske syd- og nordpol. I denne proces taber partiklerne bevægelsesenergi, fordi de ”støder ind i” atmosfærens atomer – hovedsageligt oxygen og nitrogen. Når atmosfærens atomer afgiver den modtagende energi igen ved en såkaldt emission udsender de stråling i form af synligt lys. Dette lys ses ofte som grønt, men kan også have lyserøde, blå og lilla farver.

Nordlys ved Andenes, Norge

At fotografere nordlys

Og når du nu står der og nyder de utrolige farver på himlen, så ville det jo også være skønt at komme hjem med nogle rigtig flotte billeder til Facebook, Instagram, rejsebloggen eller fotoalbummet.

Det er imidlertid ikke helt så nemt, som det ser ud. Kameraet skal indstilles rigtigt, og det kræver lidt tålmodighed at få de gode billeder med hjem.

Derfor vil vi nu give jer lidt tips og tricks, som vi har brugt de sidste tre år.

Vi har både været på egen hånd og på guidet nordlystur i Tromsø med Marianne’s Heaven on Earth Aurora Chaser Tours. Mariannes tur er uden tvivl rigtig god at tage, hvis du vil guides af en nordlysentusiast og professionel fotograf. Marianne har en 6. sans for, hvor muligheden er størst, og hun kører langt omkring for så vidt muligt at sikre, at hendes gæster får set nordlys. 

På tur med Marianne for at se nordlys nær Tromsø, Norge

Men hvis prisen afskrækker, eller hvis du bare har mod på at prøve selv, så kommer vores anbefalinger her:

Tålmodighed og varmt tøj:

Der er ingen tvivl om, at billeder af nordlys kræver masser af tålmodighed i (højst sandsynligt) meget koldt vejr. Da vi var i Tromsø i 2016, var temperaturen minus 18 grader!

Så husk nu MASSER af varmt tøj. Der er ikke noget mere demotiverende end at stå og fryse med klaprende tænder, mens du prøver på at nyde det spektakulære syn. Det er SÅ meget federe en oplevelse, hvis du ikke har kolde tæer og blå fingre.

Udstyr:

Det kan lade sig gøre at fotografere nordlys med smartphone eller kompaktkamera. Men du har klart størst chance for gode og skarpe billeder med et spejlreflekskamera.

Det vigtigste råd til udstyr er, at du skal benytte et stativ!
Har du ikke et stativ, må du lave en opsætning at have kameraet stående på – bilens tag, en rygsæk på jorden eller lignende. Men det er lettest med et rigtigt kamerastativ.

Samtidig er det en god investering at købe en fjernbetjening til kameraet – selvom selvudløseren også kan bruges. De minimale rystelser, der opstår, når du trykker direkte på kameraets udløser, vil gøre dine billeder uskarpe. Så de 250 kr. til en fjernbetjening er godt givet ud.

Husk også at have opladet kamerabatterierne, da de lange lukketider tærer på dem. Og hvis du har ekstra batterier med, så opbevar dem i en lomme tæt på kroppen, så de holdes varme.

Location:

Det er vigtigt at køre uden for byen og så langt væk som muligt fra kunstigt lys. Er du i Tromsø, vil vi gerne anbefale øen Kvaløya og dens mange bugter.

Besøger du Andenes, skal du uden tvivl gå ned til fyrtårnet om aftenen. Det kan blive nogle helt fantastiske billeder.

Nordlys nær Tromsø, Norge

Nordlys app og skyfri himmel

Er det overskyet, får du desværre ikke set noget nordlys. Men vejret kan rimelig hurtigt skifte, og der kan være skyfrit på den anden side af bjerget eller længere inde i landet, så giv ikke op for tidligt. Hvad der ser ud som dårligt nordlysvejr kl. 18, kan sagtens ændre sig til det bedre blot et par timer senere.

Vi har de sidste år brugt app’en Norway Lights, som fortæller os chancerne for nordlys i 10 forskellige norske lokaliteter deriblandt Tromsø, Andøya og på Lofoten.

Af andre nordlysapps kan vi også anbefale Aurora og Northern Eye Aurora. De er alle gratis til Android.

Forberedelse af kameraet:

Inden du ankommer til det rette sted i bælg ragende mørke, så er det en god idé at have indstillet dit kamera samt at have prøvet at justere på det i mørke – eller uden at se på det. Det lyder måske lidt nørdet, og det er det nok også.

Man kan selvfølgelig også have en lille lygte med, men så skal man bare være forberedt på bebrejdende blikke, hvis der er andre “fotografer” i nærheden, da det kunstige lys vil influere på deres billeder.

Kameraindstillinger:

Bruger du et Nikon kamera, skal du ændre “Picture control” fra “standard” til “vivid” i menuen. Hvis du har et andet mærke, så vælg “vivid” under “my colors” eller vælg den farveindstilling, der fremhæver grøn mest.
Har du ikke styr på det, så kan du sagtens tage nordlysbilleder uden at ændre denne indstilling, men den giver lige det sidste.

Vælg programmet “M” på dit drejehjul for at bruge det manuelle program.

Kamerasindstillinger til at fotografere nordlys

Vælg ISO 100 – eller det laveste du kan.

Du kan også benytte et højere ISO-tal, men så skal lukketiden sættes ned, og så bliver dine billeder mere grovkornede og ikke så skarpe.

Nu skal du indstille blænden på så lavt et tal som muligt – hvilket giver størst mulig åbning i objektivet – på vores kamera er det f3,5.

Lukketiden indstilles på “Bulb” – som kommer frem efter 30″, når du indstiller tiden. Og du kan nu selv styre lukketiden med fjernbetjeningen.
Bruger du selvudløser, så stil lukketiden på 20-30 sekunder. (20″ eller 30″)

Kameraindstillinger til at fotografere nordlys

Du må prøve dig lidt frem med lukketiden alt efter dagens (nord)lys. Det gælder både med og uden fjernbetjening.

Slå din fokus på kameraet (og måske objektivet) over på M – Manuel.

Kameraindstillinger til at fotografere nordlys

Indstil afstanden på objektivet til uendeligt “” – måske lidt til højre eller lidt til venstre for. Du må lige teste med et par prøveskud, hvor det bliver skarpest.

At fotografere nordlys

Du er nu klar til at tage fantastiske nordlysbilleder!

Bonusinfo: du kan med de samme indstillinger fotografere fyrværkeri – bare med en meget kortere lukketid – ca. 1-2 sekunder.

Fotografering af fyrværkeri

Time lapse:

I Andenes mødte vi en amerikaner, der var i gang med at optage en time lapse, hvor kameraet tager en stribe billeder med et givent mellemrum i en given periode og sammensætter billederne til en video. Så det skulle selvfølgelig prøves, da det bliver en sjov lille film.

Husk at sætte kameraet til nok tid. Ellers bliver filmen alt for kort.
Denne time lapse er optaget med følgende indstillinger:
ISO 3200, f3,5, lukketid 1,6″ (1,6 sek.), billede hvert 3. sekund i 10 minutter.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

  1. Vi har stadig Nordlys til gode. Tak for en god guide til de bedste billeder, den er meget brugbar!
    Det er en kæmpe drøm så det må der gøres noget ved. Hvilket sted har givet den bedste og største oplevelse?
    Mvh. Helle

    • twodanesontour says:

      Hej Helle.
      Tak for din hilsen på bloggen. Ja, I bliver simpelthen nød til at se nordlys på et eller andet tidspunkt.
      Vi synes, at både Tromsø og Andenes var to rigtig gode oplevelser, så egentlig kan vi ikke vælge. Men man kan sige, at Tromsø er meget lettere at komme til med fly og det er en større by med mange flere muligheder, så det er det “lette” sted at tage hen. Grunden til, at vi var i Andenes det ene år var for at snorkle med spækhuggere, som man ikke kan i Tromsø.
      Vi hjælper gerne med gode nordlys-locations, når I engang skal af sted.
      Glade rejsehilsner
      Rasmus og Anne Marie

  2. kicki andersson says:

    Så fina bilder,Hade varit kul att få uppleva detta

    • twodanesontour says:

      Hej Kicki.
      Tak for din hilsen.
      Vi håber, at du en dag får mulighed for at se nordlys! Det er helt fantastisk. Der er heldigvis mange muligheder i Norden i vinterhalvåret.
      Venligst
      Rasmus og Anne Marie

  3. Keld Rørmand says:

    Glæder mig til at læse dette.Mangler noget mere viden om alle de muligheder der er- på dansk
    Hilsen Keld

    • twodanesontour says:

      Hej Keld
      Vi har selv stået i samme situation og manglet viden om at fotografere nordlys -og helst en tekst på dansk. Derfor har vi samlet vores erfaringer og viden fra vores tre ture til Norge for at se nordlys.
      Vi har endnu ikke været heldige at se nordlys i Danmark. Vi håber, at du fik nogle gode billeder i går.
      Venlig hilsen
      Rasmus og Anne Marie

  4. Super fine billeder – de er så flotte. Og mega skønt med en fotoguide. Jeg rammer altid ind i det problem med mit kamera at der ikke er noget infinity tegn på – så jeg ved aldrig helt hvordan jeg skal få billederne skarpe om natten.

    Men dejligt dejligt dejligt. Det må ha være så stor en oplevelse 🙂

    Kh. Lise

    • twodanesontour says:

      Hej Lise
      Nordlys er bare fantastisk! Og tak for ros for billeder og fotoguide. Vi stod selv og manglede en guide den første gang vi skulle af sted og så var det jo nærliggende selv at skrive en, når nu vi havde undersøgt en hel masse.
      Hvilket kamera bruger du?

      Kh.
      Rasmus og Anne Marie

  5. Fantastisk guide. Den er gemt så jeg hurtigt kan finde den om 3 uger, når jeg tager mine piger med til Lapland i Finland. Jeg har aldrig set nordlys, men det er et af mine højeste ønsker. Jeg krydser fingre for at vi er så heldige som jer 😊

    • twodanesontour says:

      Hej Malene
      Dejligt at du kan bruge vores nordlysguide!
      Og rigtig, rigtig god tur til Finland. Vi krydser fingre for, at I får muligheden for at se nordlys. Det er en fantastisk oplevelse.
      Husk MASSER af varmt tøj. At stå og vente på nordlys kan være noget af en kold fornøjelse – især med børn.
      Glade rejsehilsner
      Anne Marie

  6. Christian says:

    Hej two danes 🙂
    Tak forven super guide. Fik meget ud af at læse den.
    Vi er 2 som tager afsted den 11 sep, vi planlægger at overnatte i det fri.. håber div sider har ret i vi ik rammer minus grader om natten.

    Vi tænker at Kvaløya er et godt sted til basecamp og som fotolocation ang nordlys. Er der nogle steder der, i kan anbefale at slå lejr?
    Vi har kun en uge, med kørsel frem og tilbage fra oslobåden. Så meget tid er der ik til at finde gode steder.
    Så hvalture har vi valgt fra grundet den korte tid.

    Igen tak for en go guide.
    Mvh
    Christian

    • twodanesontour says:

      Hej Christian
      Tak for din besked og undskyld det sene svar. Vi har haft lidt travlt den sidste uges tid.
      Det lyder som en MEGET lang tur i bil. Måske skal I overveje at køre knap så højt op i Norge. I kunne overveje Bodø, Lofoten eller Vesterålen i stedet for. Her er der også chance for nordlys.
      Vi har ikke camperet på Kvaløya og kender derfor ikke rigtig nogle steder, hvor man kan slå telt op.
      Hvalerne ved Tromsø er der kun fra sidst i oktober til midt i januar, så der er slet ikke hvalture, når I er der.
      Rigtig god tur
      Rasmus og Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.