På jagt efter en urfugl

Traner ved Hornborgasjön

Sidste år i april var vi ved Hornborgasjön i Sverige, hvor vi så traner for første gang. I år er det kun Anne Marie, der har været af sted med vores gode ven Martin. Fredag den 31. marts var tranetallet oppe på imponerende 19.700 ved Trandansen. Men de mange traner var ikke nok for de to fugleentusiaster. Anne Marie og Martin ville også se en urfugl.

Dagens tranetal ved Hornborgasjön

 

Traner ved Hornborgasjön i Sverige

Urfuglen er uddød i Danmark. Den sidste registrede urfugl blev set i Jylland tilbage i 2001, så vil man opleve denne flotte fugl, bliver man nød til at køre til Sverige, Norge, Finland, Baltikum eller De Britiske Øer. 

Lørdag morgen ringede vækkeuret kl. 5.45, så Martin og Anne Marie kunne nå at se tranerne flyve ind til Hornborgasjön ved solopgang. 

Flot trane

Ud på en mission

Kl. 7 kørte de ud for at lede efter urfuglen. Anne Marie havde fundet en rutebeskrivelse på internettet, hvor der stod, at man ved det militære øvelsesterræn Skövde Skjutfält kunne være heldig at se denne sjældne fugl.

Martin var lidt skeptisk, da han ikke mente, at man sådan bare kunne finde en kørselsvejledning på nettet og så uden videre køre ud og finde en urfugl. Anne Marie jokede med, at de bare skulle finde Dansk Ornitologisk Forenings bus, så ville de vide, hvor fuglen var.

Her følger en opdateret kørselsvejledning:

Kør først til den lille landsby Klagstorp ved hjælp af app’en MapsMe. Denne app er gratis. Du downloader kort mens du er i Danmark, og så kan du køre efter kortet i udlandet uden at gå på nettet. Meget smart!

Klagstorp ligger ca. 10 km syd for Skövde. Man skal dreje af vej 26 ved Trafikplats Skultorp. Klagstorp er en samling huse og gårde, som i dag bruges af det svenske militær. Her er også et par flotte søer, hvor der bl.a. blev spottet hvinand og stor skallesluger. 

Kør gennem Klagstorp og følg vejen ca. 600 meter. Her drejer vejen til venstre. Kør i stedet lige ud og ind på en grusvej. Drej straks herefter med til højre. Skovvejen følges ca. 1 km til der kommer en vej til venstre. På skiltet står der blandt andet Exp. Finnstorp.

Undervejs kører man forbi en lille gård. Lige efter er der en bom. Hvis bommen er nede, er der desværre adgang forbudt den dag. Det er jo et militært område! Lige efter bommen er der en stor skovrydning på begge sider af vejen. Her kan der være urfugl, og det forlyder, at der er set hjerpe i træerne langs skovkanten. Martin og Anne Marie så dog ikke noget her.

På jagt efter en urfugl i Sverige

Fortsæt ad vejen over rydningen ca. 500 meter. Drej til højre ved et t-kryds. Der kommer træer til begge sider, men efter ca. 5-600 meter kommer der en ny rydning. Her ligger et gammelt forladt træhus, som bruges af militæret.

Forladt hus

Lidt henne ad vejen holdt der en bus hvorpå der stod Hanstholm turistfart… Så vidste AM, at de havde fundet urfuglen! 

Fugl i sigte

De parkerede bilen ved det nedlagte hus og gik lidt op ad vejen. Nede af skråningen kunne de se et par prikker – altså urfugle. Men fuglene stod godt gemt. De gik derfor tilbage til det forladte hus og stillede sig ved lidt buskads foran huset. Herfra kunne de bedre se fuglene i teleskopkikkerten og AM tog da også et par billeder af “prikkerne”. I alt talte de 20 urfugle.

Spændende at se urfugl

Der var helt stille og fredfyldt. Diset men på en utrolig smuk måde. De stod længe og betragtede disse prægtige urfugle. Både kamera, kikkert og teleskopkikkert var på overarbejde. Det var en fantastisk morgen. Tænk at stå der på engen og se den fugl, som de begge netop havde drømt om at opleve.

Første syn af urfugl i Sverige

For at se fuglen lidt tættere på, har Anne Marie taget et billede gennem teleskopkikkerten.

Urfugl set igennem teleskopkikkert

Et uventet besøg

Efter en halv times tid kunne der pludselig høres et bæltekøretøj. De syntes, at det var lige lovlig meget larm, og det kom hele tiden tættere på. Pludselig der på marken fik Martin og Anne Marie besøg af det svenske militær.

Besøg af den svenske militær

Soldaterne gav hånd og var meget høflige. Men budskabet var klart. Om en halv time ville en militærøvelse begynde. De måtte gerne blive, men soldaterne anbefalede høreværn og en sikkerhedsafstand på 75 meter. Da soldaterne var gået og Martin og Anne Marie vendte sig om igen, var urfuglen fløjet… og det var de så også. 

Flinke svenske soldater

En fantastisk gentagelse

I 2019 har de to eventyrer igen været på jagt efter urfugl i samme område. Derfor er kørselsvejledningen også blevet opdateret, så den skulle være endnu nemmere at følge.

Igen var der urfugl på samme mark, dog lidt længere henne. Derfor parkerede de ved det næste nedlagte hus. Og denne gang kom det svenske militær ikke forbi 🙂

En bæver i sigte

På vej tilbage mod Klagstorp, stoppede Anne Marie og Martin ved den lille å, som løber lige neden for gården i vejbeskrivelsen – der hvor der er en bom. Her kunne de tydeligt se, at flere træer var fældet og havde store bidemærker. De var ikke i tvivl. Der var en bæverfamilie i området.

De listede sig ned til åen og så straks en bæver i vandet. Desværre nåede Anne Marie ikke at være klar med kameraet, da den var meget hurtig væk. Men hvis man er tidlig (eller sen) ude og har tålmodighed, kan man uden tvivl være heldig at se en bæver her.

Ud over traner og urfugle kommer der her lidt andre anbefalinger til steder at se i området omkring Hornborgasjön:

Ekornavallen

Gravene ved Ekornavallen er et af Sveriges mest bemærkelsesværdige arkæologiske områder. Her findes grave fra både bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen og man mener, at gravpladsen har været i brug i mindst 4.300 år. Her ligger også en røse – en gravhøj bygget af løse sten i stedet for græstørv. Sådan en havde Anne Marie aldrig set før.

Grav ved Ekornavalla i Sverige

 

Stenrøse i Sverige

Frilandsmuseet i Åsle Tå

I Åsle Tå ligger der et lille hyggeligt frilandsmuseum. Sæsonen var endnu ikke rigtig begyndt, så man kunne ikke gå ind i husene, som stammer fra 18- og det tidlige 1900-tallet, men blot vandre rundt på stien blandt dem. Alligevel var man fuldstændig hensat til Emil fra Lønneberg og Alle vi børn i Bullerby. 

På stedet er der også en stor café, hvor det både er muligt at spise frokost og smage på masser af svenske kager. Man kunne sagtens besøge caféen uden at betale for at se frilandsmuseet.

Frilandsmuseum i Åsle Tå

Franciskuskapellet

Et hurtigt stop blev gjort ved det lille Franciskuskapel. Det lå fredfyldt på en skråning i skoven. Det ligger nordøst for Falköping, lige uden for den lille landsby Varv.

Et lille kapel i skoven

 

Solen skinner gennem træerne

Olsbrostenen

På vej mod Danmark igen gik turen forbi Olsbrostenen i Åsarp. Man mener, at dyret på runestenen er efter inspiration fra Jellingestenen.

Olsbrostenen i Åsarp

Overnatning

For et år siden boede vi på STF vandrehjem i Falköbing. Denne gang havde Martin og Anne Marie besluttet sig for at overnatte i Martins bil på parkeringspladsen ved Trandansen til 20 kr. i døgnet. (Prisen er steget til 30 kr for en personbil og 130 kr. for campervan eller campingvogn /2019). Det var utrolig hyggeligt og nemt at gå til og fra tranerne. Der er opstillet toiletter og vand på pladsen i traneperioden.

Det er vores den lille røde

 

Hygge i bilen ved HornborgasjönOg til de største fugleentusiaster, kan det meddeles, at AM+M ved Hornborgasjön udover traner så canadagås, grågås, blisgås, kortnæbbet gås og på meget lang afstand nilgås. Det er kortnæbbet gås på billedet herunder.

Kortnæbbet gås ved Hornborgsjön

Har du mod på at se en bæver i Danmark, så læs gerne vores blogindlæg om Klosterheden: En bæver i Klosterhede plantage

Læs også: Spækhyggere og pukkelhvaler

Læs også: Magiske Mykines med båd og helikopter

Vi bliver glade, hvis I vil synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour. Her kommer der mange flere naturbilleder og andre rejsebilleder, når vi er på farten i både ind- og udland. Her kan I også læse, når vi har skrevet et nyt blogindlæg. 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Ole Pilgaard says:

  Hej med jer.
  Jeg er i Sverige for at se Traner den 2-4.04.2024 i Hornborga – og vil ved denne lejlighed også se efter Urfugle, hvor jeg vil følge ruten i jeres rutebeskrivelse.
  Ved i hvem jeg kan tage kontakt til, for at undersøge om bommen er åben og jeg kan komme ind i området ved Skövde Skjütfält?
  Vh. Ole

  • twodanesontour says:

   Hej Ole
   Det ved jeg desværre ikke. Det er jo det svenske militær, som har råderet over området.
   De to gange jeg har været der, er vi bare kørt derud og har været heldige hver gang, men der er ingen garanti.
   Rigtig god tur. Jeg håber, at du er heldig med både traner og urfugl.
   Venlig hilsen
   Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.