Ankomst til Teheran Lufthavn IKA

Teheran lufthavn (IKA)

Redigeret maj 2024: Vær opmærksom på, at dette blogindlæg er skrevet efter en rejse i 2017. Mange ting har ændret sig i Iran siden da. Læs derfor op på visumreglerne andet sted inden afrejse. Dog lader jeg blogindlægget stå som inspiration og for at berolige folk om, at det (i hver fald dengang) var helt roligt og uproblematisk at få visum i Teheran lufthavn.

Det kan virke meget uoverskueligt at få visum, når man ankommer til Teheran lufthavn (IKA) midt om natten. Heldigvis mødte vi Bettina fra Danish Adventurer, som var kommet med et fly 1½ time før os, så hun kunne hurtigt guide os igennem proceduren. Og nu vil vi gerne hjælpe dig 🙂

Møde med Bettina i Teheran lufthavn

Forsikring

Når du kommer ind i ”hallen”, hvor visumproceduren foregår, skal du straks dreje til venstre og gå over til en lille bod midt i rummet, hvor de tjekker og stempler dine forsikringspapirer. Som skrevet i foregående afsnit, så kan du betale dig fra ikke at have dette forsikringspapir med, men da det koster 16 USD for op til 31 dage, så kan du ligeså godt have styr på det hjemmefra.

Udfyldning af formular

Når du har fået stemplet forsikringspapirerne, skal du dreje dig ca. 180 grader rundt og gå op til selve visumskranken. Her står en masse mennesker i kø for at få udleveret deres pas med visum, så du skal ligesom snige dig lidt uden om dem og helt op til vinduet til venstre, hvor der kun står VISA på vinduet. Her skal du vise, at du har fået stemplet dine forsikringspapirer og hente en lille lap papir hvorpå der står 75 euro, samt en formular, som skal udfyldes.

Mens du står i kø til banken, skal du udfylde formularen. Banken ligger for øvrigt til venstre for den luge, som du lige har været ved. Du skal bl.a. skrive flynummeret på det fly, du netop er ankommet med, og det, som du skal hjem med.

Du skal også skrive adresse og telefonnummer på et hotel, hostel eller en vært, som du skal bo hos. Det er smart at have adressen klar hjemmefra.

Vi søger om visum i Teheran lufthavn

Betaling og afhentning af visum

I banken skal du betale dit visum i kontanter. Det koster 75 euro + et ekspeditionsgebyr på 3 euro. Har du ikke lige penge, får du penge tilbage i rial – den lokale møntfod.

Nu skal du op til VISA vinduet igen. Denne gang skal du aflevere dit pas, kvittering for betaling og de udfyldte papirer. Efter en rum tid… bliver dit navn råbt op, og dit visum på 30 dage er klart. Det kan tage laaaaaang tid, så find din tålmodighed frem. Heldigvis er der gratis WiFi i lufthavnen. 

Venter på visum i Teheran lufthavn

Du skal hente dit pas ved det vindue, hvor der står Visa Section.

Sidst men ikke mindst skal du nu gå forbi den første bod med forsikringspapirerne og stille dig i kø til at vise passet med dit fine nye visum.

Visa on arrival i Teheran Lufthavn, Iran

(Opdatering 2018: Visumproceduren er den samme, som vi har beskrevet i 2017, men du får ikke længere et visum limet ind på en side i dit pas. Dit pas bliver stadig stemplet ved paskontrollen.)

Blot som en pejling, så landede vi i lufthavnen kl. 2.15, fik vores visum kl. 3.45 og var klar til at forlade lufthavnen godt trætte kl. 4.15.

Ingen skumle spørgsmål

Og som oplysning til andre, som ligesom os hjemmefra kunne være nervøse for at blive afvist i lufthavnen: Vi blev hverken spurgt til hvilke lande, vi har rejst i eller noget andet – og vi har både været i Israel og USA. Selvfølgelig skal du ikke have et israelsk stempel i dit pas, men det er også afskaffet i Ben Gurion Lufthavn.

Husk dog at har du været i Iran, så skal du de næste 10 år søge visum, hvis du skal til USA – det er ikke nok med en ESTA.

Styr på tingene hjemmefra

Ønsker du at søge visum hjemmefra og derved slippe for “visa-on-arrival-cirkuset” i lufthavnen, så kan det gøres på Det iranske konsulat i København. Du skal udfylde en e-visumformular og modtager efter ca. en uge en godkendelseskode. Den skal du tage med, når du møder op på Det iranske konsulat.

På konsulatet skal du betale for dit visum med Dankort. Prisen er 375 kr. for et almindeligt turisvisum på 30 dage. Vil du have visumet med samme dag, så koster det 563 kr. Visumet er et løst stykke papir, som man selvfølgelig skal opbevare sammen med sit pas, mens man er i Iran. 

Læs også: Oldtidsbyen Persepolis

Læs også: Til te hos nomadefolk

Vi bliver som altid rigtig glade, hvis du vil synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour. Her kan du følge med, når vi er på farten og når vi skriver nye blogindlæg fra både ind- og udland. 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Åh det var sådan et kaos, men de havde styr på det på deres egen måde.
  Jeg blev så glad for at møde jer i lufthavnen, så vi kunne hilse på hinandens familier og venner. Inden den spændende rundrejse vi hver især skulle på i Iran 🇮🇷

  Det er da en selvfølgelighed for mig at hjælpe 😝

  • twodanesontour says:

   Ja, det var så skønt, at vi mødtes lige der midt i mylderet og virvarret.
   Selvfølgelig kunne man finde ud af “visa-rundturen” ved at spørge sig frem, men det var meget nemmere, at du stod der og var vores personlige guide -endnu engang tak for det!

 2. Nyttig lesing! Skal prøve meg på VOA jeg også, og da er det godt å høre at det fungerer (selv om det høres ut som det går litt tregt, haha). 🙂

  • twodanesontour says:

   Ja, hav masser af toldmodighed med og tag det hele som en oplevelse 🙂
   Rigtig god tur til Iran. Det er et FANTASTISK land at rejse i.
   Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.