Skal du på herretur eller bare øltur, så er Estland måske ikke umiddelbart det oplagte valg. Men det burde det være!
Estisk ølrevolution
For landet og især hovedstaden Tallinn har de sidste år oplevet en sand ølrevolution, med stor opblomstring af mikrobryggerier til følge. Men i modsætning til herhjemme, hvor de store bryggerier nærmest har monopol på værtshusenes fadølshaner, så er det mange steder i Tallinn både på værtshuse og restauranter svært at få en ganske almindelig A. Le Coq eller en Saku.
Der er en spirende stolthed over de nye estiske øl. Stort set alle udskænkningsstederne har taget godt imod de nye gyldne dråber, som personalet gerne deler deres viden om. Flere steder bliver man lige frem helt uopfordret guidet i sit ølvalg og “presset” til, hvilke man skal smage bagefter og i hvilken rækkefølge. Og så er det jo bare at stille sig til rådighed som smager. Man kan jo nærmest ikke være andet bekendt 😉
I den gamle by koster en halv liter specialøl fra 4 € og op. Udenfor murene er det muligt at få dem endnu billigere.
Godt selskab
Nu var vi heldigvis i Tallinn i den kolde periode, så vi var regelmæssigt nødsaget til at søge ind – for at få varmen. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi elsker at gå på værtshus i udlandet. Det er her, man møder nye venner – både lokale og andre rejsende. I øjeblikket stiller vi os ofte i baren, grundet Rasmus’ dårlige ryg. Så det gør jo bare chancerne endnu større for at komme i godt selskab.
Når vi har tænkt tilbage på turen, så er barerne de eneste steder, hvor vi har mødt og talt med esterne. Vi har erfaring for, at det er i mødet med de lokale, at man får de bedste oplevelser og bedste råd med på rejsen.
Men man kan sagtens slippe for selskab, hvis man hellere vil sidde for sig selv.
På ølbar i den gamle bydel
Hvis du kun skal besøge ét sted, mens du er i Tallinn, så lad det være KOHT. Det er et lille sted i den gamle by med lavt til loftet sådan rent fysisk. Og så har de et glimrende øludvalg på vel over 700 forskellige fra hele verden – og mange estiske på fad.
Yuri i baren har en fantastisk viden om, hvilken øl der passer til dine smagsløg. Og så er priserne meget rimelige. KOHT har også en lille butik med et kæmpe udvalg af øl, som du kan købe med, hvis du hellere vil det.
Vi vil helt sikkert også gerne anbefale et besøg i Helvede – eller Pôrgu, som det hedder på estisk. Pôrgu ligger i en kælder og kan tilbyde mere end 100 forskellige øl fra hele verden. Vi genkendte en del fra Mikkeller og Amager Bryghus, men Rasmus valgte alligevel kun at smage lokale bryg.
Det er også muligt at spise på Pôrgu, men vi nøjedes med at udforske stedet fra vores plads i baren.
Koht og Pôrgu er vores foretrukne steder i den gamle by. Og selvom de andre steder, vi besøgte, ikke når de to førstnævnte til sokkeholderne, så nævner vi dem alligevel.
Must Puudel er en lidt mere hip café, hvor de har en del forskellige flaskeøl, men ikke mange på hanen. Bartenderens ølkendskab var også begrænset. Men det var nu hyggeligt alligevel.
På Olde Hansa kan man få hjemmebrygget mjød samt øl lavet efter gamle opskrifter. Stedets middelalderlige indretning samt de ansattes ditto-kostumer bidrager til en hyggelig stemning. Flere roser også maden herinde, men vi spiste der ikke.
Det gjorde vi heller ikke på Beer House, som er et bryghus i tysk stil. Det gælder både lokalet med tunge træborde samt høje borde, men også ølstilen. Der var ikke så mange gæster, så stedet virkede meget stort og lidt koldt.
På ølbar i Telliskivi
I området Telliskivi, lige udenfor den gamle by, besøgte vi 3 forskellige steder, som alle kan anbefales.
F-Hoone er en kombineret bar og restaurant, der sammen med Pudel Bar ligger i et gammelt industriområde, der minder lidt om Kødbyen i København.
F-Hoone har specialiseret sig i cocktails og lækker cafémad, mens Pudel Bar kun har øl på menuen. Grunden til, at vi gik på Pudel Bar en tirsdag aften, var, at vi på KOHT var kommet i snak med Markus fra Finland. Ud over at have tilbragt meget tid i Tallinn, så var han også en stor ølkender, der samtidig vidste, hvad der rører sig i den estiske ølverden. Markus fortalte os, at man på Pudel Bar hver tirsdag imellem 19 og 20 kunne få en gratis øl fra et lokalt mikrobryggeri. Det koncept kan man jo ikke have noget imod, så det ville vi gerne bakke op om.
Lige udenfor området ligger St. Vitus, hvor man også kan få både mad og drikkevarer. Med 20 øl på hane, sød betjening og en lækker menu er den vores foretrukne vandhul i Telliskivi og klart et besøg værd.
Vi har ikke besøgt en brøkdel af ølbarerne i Tallinn, men vi håber alligevel, at vores beskedne udvalg har givet en idé om alle de muligheder, der er i byen for at få slukket tørsten i dejlig specialøl.
Og er du i tvivl om, hvor du skal begynde, så start med en øl fra Pühaste. Er du ikke hooked med det samme, så prøv en fra Öllenaut, Pöhjala, UJH Man’s Brewery eller Nöösker.
Skål og rigtig god fornøjelse!
Læs også: Secret Food Tours i Lissabon
Læs også: Food Tour i Madrid
Vi bliver rigtig glade, hvis du har lyst til at synes godt om vores Facebookside Two Danes On Tour. Der kan du se, når vi poster nye blogindlæg, og når vi er ude og rejse. Næste tur går til Nordmakedonien og Kosovo i april. Og så er vi meget spændte på vores rejse til Finland i maj, hvor vi skal lede efter bjørne.