Staycation i Danmark del 1 – Djursland

2020 skulle åbenbart blive det år, hvor der blev vendt op og ned på alles verdensbillede. Alt det vi troede, at vi vidste og havde styr på, blev med et vendt på vrangen. Vi blev sendt hjem fra arbejde, forsøgte at holde afstand, vaskede fingre og brugte håndsprit som aldrig før, fik aflyst masser af fester, koncerter og andre arrangement og selvfølgelig også rejser. Vi skulle selv have været til Brasilien i juli for at lede efter jaguarer, men selvfølgelig tager vi ikke til Sydamerika netop nu. I stedet besluttede vi os for at køre et smut til Jylland i Caddy Camperen og se nærmere på Djursland. Et sted vi ikke rigtig kendte så meget til.

Djursland, Mols og Helgenæs

Første udfordring for os blev at finde ud af, hvad der er Djursland, Mols og Helgenæs. Det var der heldigvis en sød pige, som meget pædagogisk forklarede for os. 

Altså Jyllands næse kaldes Djursland. Djursland er delt i to kommuner. Norddjurs og Syddjurs kommune. Mols er et landskab i den sydlige del af Djursland, hvor man blandt andet finder de smukke bakker Mols bjerge. Og Helgenæs er den ene snotklat, som hænger under Jyllands næse. Så skulle det vidst være sat på plads!

To trolde i Mørke

Første stop på vores tur rundt på Djursland blev den lille by Mørke, hvor Anne Marie havde læst, at der skulle findes to fine trolde af den danske kunstner Thomas Dambo.

Den første trold fandt vi på Randersvej. Vi gik op til Mørkemanden og mødte vores første Thomas Dambo skulptur. Og vi var solgt med det samme. Virkelig fin og sjov idé.

Mørkemanden af Thomas Dambo

Vi var straks klar på at se en til, og den næste trold mødte vi ikke langt derfra på Vesterskovgårdsvej. Det er lige når man kommer ud af byen og har marker til begge sider. Og her blev vi blown away! Det er den FEDESTE trold. Sådan en detaljerigdom og så overraskelsen ved, at den sidder oven på en bil og kører ned ad en stejl bakke. Nu var vi totalt tændte på at se flere af Thomas Dambos trolde. 

Trold af Thomas Dambo

Smukke Ebeltoft

Ebeltoft og omegn blev vores base for et par dage. Byen er mest kendt for Fregatten Jylland, som pryder havnen.

Den gamle del af Ebeltoft er utrolig hyggelig med toppede brosten, skæve huse, Det gamle rådhus og masser af stokroser langs husmurene.

Rådhuset i Ebeltoft

 

Ebeltoft by

Der var en god afslappet feriestemning og små boder med keramik og smykker på torvet.

Ebeltoft

 

Ebeltoft kirke

Ebeltoft havn

Derudover kom vi til at lære havnen rimelig godt at kende. Når vi bor i Caddy Camperen, så kører vi til en havn og tager bad. Ebeltoft havn var et rigtig fint sted med udmærkede badefaciliteter. Vi købte havnekort for 50 kr. og satte lidt kredit på. Et bad kostede 2 kr. pr. minut. Da vi ikke skulle bruge kortet længere, fik vi de 50 kr. retur samt resten af kreditten. Super fin service!

Ebeltoft havn

Vi spiste også flere gange “bagklapmadder” på havnen. Og det skal ikke være nogen hemmelighed at der går noget humus til, når Caddy Camperen er på tur. Humus kan spises til næsten alt og holder sig rimelig godt i vores køletaske, selv om vi kun har køleelementer og ikke strøm til.

Frokost på Djursland

 

Dansk sommer når det er bedst

Vi havde valgt Djursland som destination, da vi gerne ville udforske den smukke natur i området. Derfor var vi også forbi Stubbe sø for at kigge efter odder, fiskeørn og skægmejse. Dem så vi desværre ikke.

Fugletårn ved Stubbe sø

 

Stubbesø på Djursland

Det mest interessante vi fotograferede var en broget fluesnapper med insekter i næbbet. En lille fin fugl, som de færreste kender, men som Anne Marie havde i en redekassen i haven hvert år i sin barndom og derfor elsker højt. 

Broget fluesnapper

Karens Køkken

Nogle gange laver vi selv aftensmad, når vi er på Caddy Camper tur, men ind imellem flotter vi os og spiste god mad. Rigtig god mad. Vi bruger jo ingen penge på overnatning, så lidt luksus må der gerne være.

Den første aften besøgte vi Karens Køkken, som ligger helt nede ved Fregatten Jylland med dejlig udsigt over havnen. Valget faldt på denne restaurant på grund af deres lækre tre-retters menu til en yderst rimelig pris på 300 kr.

Vi lagde ud med koldrøget laks, syrlig æblesalat, urtecreme og pesto, kørvel, bær og avocado. En virkelig lækker og meget smagfuld ret.

Karens køkken

Hovedretten bestod af rosastegt oksemørbrad med nye danske gulerødder og kartofler, forårsløg, sauce og timian. Også virkelig lækkert.

Lækker mad fra Karens køkken i Ebeltoft

Til dessert var der hjemmelavet daimislagkage med hindbærsauce, friske bær og chokoladeflager. Det var lige før, at vi ikke kunne spise op oven på alt det andet gode mad. 

Dessert hos Karens Køkken

Vi blev mødt af utrolig venlig betjening og restauranten har åben alle ugens dage, hvor der både bydes på bruch, frokost og aftensmad. Så den varmeste anbefaling herfra til Karens køkken og teamet bag.

Restaurant Mellem Jyder

Dagen efter tog vi endnu en treretters menu. Denne gang på den gamle restaurant Mellem Jyder

Vi lagde ligesom dagen før ud med laks, men denne gang var det varmrøget laks fra Færøerne med flødestuvet spinat. Det var en fin mormor-ret.

Mormor-mad på restaurant Mellem Jyder

Derefter fik vi igen oksemørbrad. Her af mør australsk okse. Dertil ristede svampe, fennikel, gulerødder og salat. Det var også en rigtig god ret.

Mellem Jyder i Ebeltoft

Desserten var denne aften hjemmelavet rabarbertrifli med makroner og råcreme. Hele herligheden stod os i 298,- for tre retter. Man kunne også nøjes med at bestille to retter for 265,-.

Restaurant Mellem Jyder på Djursland

Selvom vi havde fået laks og oksemørbrad på begge restauranter, så kunne vi sagtens spise det to dage i træk, da retterne på ingen måde mindede om hinanden. Især lakseretterne var forskellige, da det ene jo var røget laks, mens det andet var varmrøget laks. 

Mellem Jyder er en rigtig hyggelig restaurant med masser af charme. Der er små stuer med fine gamle ting og billeder at kigge på. Det er også muligt at sidde i gårdhaven, hvis det danske sommervejr ellers viser sig fra sin lidt mere gavmilde side.

Restaurant Mellem Jyder i Ebeltoft

Helgenæs og Sletterhagen fyr

Vi var ikke kørt til Djursland kun for at besøge Ebeltoft, så en eftermiddag kørte vi mod Helgenæs (den ene snotklat under Jyllands næse) og Sletterhagen fyr. Det var lidt blæsende men ellers et rigtig fint sted. 

Sletterhagen fyr

Vi gik en tur i området og nød de fine og dramatiske landskaber.

Helgenæs, Djursland

Vi lagde også vejen forbi et stort cementrør, som nu er lavet til en meget rustik shelter. Men sejt at man kan få lov til at overnatte så tæt på fyret og næsten i vandkanten. Den ligger ca. 300 meter fra fyret og kan ikke bookes på forhånd.

Til dem der kører Caddy Camper kan vi da lige oplyse, at der er Autocamper-plads ved Fyret, hvor man må holde gratis i 24 timer 🙂 

Mols bjerge

Sidste dag, vi skulle være i området, blev der lovet heldagsregn, så vi begyndte for alvor at overveje, hvordan vi skulle tilbringe dagen. Ingen af os er supervilde med at shoppe eller gå på museum. Faktisk vil vi helst bare gerne være udenfor. Det trommede noget på taget af Caddy om natten, hvilket var super hyggeligt, men også lidt vådt for en, som skulle op og tisse… 🙂 

Næste morgen, som ved et mirakel, stod vi op til tørvejr. Straks blev planerne lavet om. For vi var jo egentlig kommet til Djursland for at se Mols bjerge. Og det kunne vi da ikke gå glip af nu.

Molslaboratoriet

Vi havde haft lidt svært ved at finde ud af, hvad der egentlig var Mols Bjerge og hvordan man skulle give sig i kast med dem. Men heldigvis var der et visitor-center lige bag ved Molslaboratoriet. Og måske skulle vi have holdt lidt mere udkig på deres hjemmeside. Her kan du både læse om, hvad Molslaboratoriet er, finde forslag til ture i området og se, om der er guidede ture netop den dag, hvor du kommer forbi. I løbet af sommeren kan man blandt andet komme på tur med Morten DD hver torsdag. Det koster 150 kr for voksne og 75 for børn under 15 år.

Ved visitor-centeret mødte vi en frisk, ung pige, som udleverede os et godt kort over området og gav os tre anbefalinger til fine steder, som hun selv holdt meget af. Det var jo helt perfekt!

Trehøje

Vi begyndte ved Trehøje, som ligger 127 meter over havet. Her er der en pragtfuld udsigt over Ebeltoft Vig og de omkringliggende bronzealderhøje, som ligger spredt ud over landskabet.

Trehøje på Djursland

Vi havde lidt blæst og regn, men fik dog set området. Den lange vandretur blev det dog ikke til i denne omgang. Til gengæld synes vi, at dette billede blev meget sjovt 🙂

Blæst i Mols Bjerge

Agri Bavnehøj

Næste stop var Agri Bavnehøj, som rejser sig 137 meter over havets overflade. Her er der også rigtig fin udsigt og vi gik igen en lille tur i området.

Danmark dejligst

Anne Marie var heldig at finde vilde kirsebær, og så var hun glad.

Vilde kirsebær fra Djursland

Neden for Agri Bavnehøj står der en mindesten fra 2. Verdenskrig, som fortæller om, hvordan stedet blev brugt til nedkastning af våben. Det var rigtig spændende at læse om.

Argi bavnehøj, Djursland

Poskær Stenhus

Sidste stop blev Poskær Stenhus, som er Danmarks største runddysse. Ja, den er så stor, så man har mulighed for at gå ind under den.

Poskær Stenhus, Mols bjerge

Dækstenen vejer ca. 20 tons. Runddyssen blev opført af mennesker på dette sted år 3.300 f.v.t. Og tænk sig den står her endnu til glæde for besøgende i Mols bjerge. Meget fint sted! 

Poskær Stenhus, Djursland

Kalø slotsruin

Efter en Caddy Camper frokost i Rønde (inklusiv humus), sluttede vi vores tur rundt på Djursland med et besøg ved Kalø slotsruin.

Kalø slotsruin på Djursland

Slottet blev bygget i Middelalderen for at holde styr på de rebelske jyder, som ikke ville betale skat, og som pønsede på et bondeoprør. Slottet er bygget på en lille ø hvortil der er en lang tange, som er belagt med toppede brosten, så vi kan godt afsløre, at det ikke er et sted for kørestolebrugere eller dårligt gående. 

Kalø slotsruin

På uglejagt

Da vi kom ud til øen, begyndte det at regne, og derfor søgte vi læ under nogle træer og håbede på snarlig opklaring. Mens vi stod der, hørte vi en velkendt lyd. Dobbeltbekkasinens flugtkald er en fantastisk og meget karismatisk lyd, som vi lærte at kende i Island for MANGE år siden. Så selv om det stadig regnede, så kiggede vi frem fra træerne for at se, om vi kunne få et glimt af denne smukke vadefugl. Og lige i det samme kom der en ugle flyvende. Ved højlys dag! Og så gik vi på uglejagt. Ja, så hurtigt kan man glemme, at det regner.

Vi fik desværre ikke noget rigtig godt billede af uglen, for det gik så stærkt. Vi har forsøgt at finde ud af, hvilken slags ugle det er, og vi tror, at det er en skovhornugle.

Skovhornugle ved Kalø slotsruin

Derefter kiggede vi nærmere på ruinen, som er ja… en ruin. Der skal lidt forestillingsevne til at se, at det engang har været et kongeslot bygget af Erik Menved omkring 1313.

Kalø slotsruin

Og snart begyndte regnen igen, og så var det tid for os, at vende næsen mod Århus og hygge hos gode venner. 

Sommer i Danmark

Djursland var en rigtig god start på vores ferie i Danmark. Vi fik set et område, som vi ikke tidligere havde besøgt med skøn natur og lækker mad. Vi kan varmt anbefale Ebeltoft og Mols bjerge. Og vi kommer rigtig gerne tilbage igen en anden god gang. 

Smukke Djursland

Læs også: Højt til vejrs i Skovtårnet

Læs også: Glamping i Knuthenborg Safaripark 

Som altid bliver vi rigtig glade, hvis du ligesom 1300 andre vil synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour. Vi lægger billeder op, når vi er på tur og giver lyd, når vi har skrevet nye blogindlæg.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.