Danmark dejligst – Hjarnø

Vi elsker at få stempler i vores Ø-pas, og her i juli og begyndelsen af august 2020 har regeringen besluttet, at alle kan sejle gratis med 53 forskellige færgeruter rundt om i Danmark. Du skal blot være gående eller cyklist. Det synes vi er en rigtig god deal, så det måtte vi selvfølgelig prøve den 1. juli, da konceptet blev skudt igang. Vi kørte derfor til Snaptun, hvorfra en lille færge sejler til smukke Hjarnø, som har en befolkning på ca. 100 fastboende.

Færgen mellem Snaptun og Hjarnø

Færgen tager kun 5 minutter, og her midt på dagen sejler den hver halve time.

Inden afgang hyggede vi os med at kigge på nogle søde svaleunger, som havde forladt reden for nyligt.

Svaleunger i Snaptun

Da vi nåede Hjarnø, fik vi udleveret en lille brochure om øen, og færgemanden kom med en fin anbefaling til en gåtur, da han hørte, at vi var interesserede i at se fugle.

Måge på Hjarnø

Den gamle smedie

Først og fremmest var vi dog interesserede i at få noget frokost, så vi gik straks mod Den gamle smedie, som er øens eneste rigtige restaurant. Vi havde ringet i forvejen fra Snaptun for at være sikre på, at der var et bord til os, og der havde vi fået indtrykket af, at der var utrolig travlt.

Den gamle smedie på Hjarnø

Da vi kom ind ad døren så “krofatter” også sådan ud. Han havde meget svært ved at sige, hvor vi kunne sætte os, på trods af, at der kun sad to personer og spiste indenfor, og at fire-fem borde i gårdhaven var besatte. Ja, vi følte faktisk, at vi var lidt til besvær, når vi sådan kom for at spise frokost.

Og det samme gentog sig, da de næste gæster kom ind ad døren. Krofatter var helt rundt på taget, når han skulle finde ud af, hvor han dog skulle placere de sidst-ankomne. Derudover blev den arme mand helt stresset over alle de folk, som skulle bestille mad. Altså os og seks andre personer…

Køkkenet kunne fint følge med, så maden kom rimelig hurtigt. Anne Marie havde bestilt en klassisk pariserbøf.

Pariserbøf fra Den gamle smedie

Rasmus valgte fiskefileter, som uden tvivl var kommet lige op af fryseren på trods af, at vi befandt os lige ud for Horsens fjord. Det er sgu lidt skuffende, når det er midt i turistsæsonen og på en ø med vand til alle sider.

Fiskefilet på Hjarnø

Så vores anbefaling er desværre at du enten skal tage din egen madkurv med eller finde et sted at spise frokost i Snaptun, inden du tager færgen. Og det synes vi faktisk er en rigtig trist anbefaling. For vi ønsker selv at støtte de små erhvervsdrivende. Især dem på de danske småøer. Men samtidig skal tingene også være i orden. Ellers kommer folk jo kun én gang. 

Hjarnø

Fin gåtur på Hjarnø

Efter den noget skuffende frokost, blev vi dog hurtigt i godt humør igen af den fine og hyggelige ø. Der var masser at kigge på undervejs, og vi sender lige lidt stemningsbilleder fra øen.

Den fineste vejbod på Hjarnø

 

Hjarnø

Vi kom bl.a. forbi Hjarnø Vinlaug, hvor vi havde et fint kig til vinmarkerne. Druerne laves til hvidvin, rødvin og rosé, som kan købes ved en lille vejbod. 

Vinlaug på Hjarnø

 

Vinmark på Hjarnø

Så gik vi mod 10 gamle skibssætninger tæt på vandet. Skibssætninger er grave fra vikingetiden, da man dengang var overbevist om, at den afdøde skulle sejle til efterlivet, og derfor satte man sten formet som et vikingeskib.

Saxo nævner disse skibssætninger og mener, at de er sat over kong Hjarne og hans mænd.

Skibssætninger på HjarnøVi gik tilbage mod havnen og kom undervejs forbi en masse fine fugle. Blandt andet rødben og strandskade.

Rødben

 

Strandskade på Hjarnø

På Hjarnø findes en af Danmarks største kolonier af ynglende stormmåger, som er en af de mest almindelige mågearter i Danmark.  

Stormmåger på Hjarnø

Vi mødte nogle ret aggressive havterner. Derfor tog Anne Marie det ene kamera på hovedet som beskyttelse 🙂 Kommer du for tæt på havternernes reder, dykker de mod dig med vilde skrig og spidse næb. Hold noget over dit hoved, og de går efter det, i stedet for dig.

Havterne på Hjarnø

 

Beskyttelse mod terner på Hjarnø

Vi rundede også den lille søde kirke, inden turen igen gik mod færgelejet og fastlandet. 

Hjarnø kirke

Hjarnø er en utrolig hyggelig ø med en meget kort sejltur på kun 800 meter fra Snaptun. Der er masser af muligheder for hyggelige gåture med naturen tæt på. Og så giver det jo et stempel i ø-passet 😉 

Stempel i øpasset på Hjarnø

Læs også: Danmark dejligst – Venø

Læs også: Danmark dejligst – Askø og Lilleø

Som altid bliver vi glade, hvis du vil synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour, hvor vi viser masser af billeder fra ind- og udland. Her kan du også se, når vi udgiver nye blogindlæg.

Vi har befundet os i Danmark siden nedlukningen i marts, og vi ved endnu ikke, hvornår turen går til udlandet igen. Men vi håber, at vores tur til Nordnorge i november bliver en realitet.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.