Staycation i Danmark del 2 – Sydvestjylland

Vores sommerferie 2020 blev en staycation i tre dele i dejlige Danmark. Første del gik til Djursland, som vi tidligere har fortalt om. Efter en lille uges tid hjemme, gik turen igen til Jylland i Caddy Camperen. Denne gang Sydvestjylland, som vi aldrig rigtig havde besøgt før. Men denne sommer gik vi all in på nye egne af Danmark, som vi ikke kendte så meget til. 

Two Danes On Tour på vej til Sydvestjylland

Otto Frello i Varde

Efter en enkelt overnatning ved Ansager, var første stop Varde. Vi havde ikke rigtig noget indtryk af byen på forhånd, men var af de søde rejsebloggere fra Passport Please – Travel 360 blevet anbefalet at kigge nærmere på Museum Frello. Indgangen til museet kostede 75 kr. for voksne og var gratis for børn. Denne sommer var der derudover halv pris pga. regeringens feriepakke 🙂

Vi kendte ikke kunstneren Otto Frello på forhånd, men gik ind ad døren med åbne sind. Og vi blev fuldstændig betagede af hans finurlige og detaljerige billeder. 

Otto Frello museet i Varde, Sydvestjylland

Det var muligt at se en lille film om den excentriske kunstner, og det hjalp os til at få øjnene op for utrolige detaljer i malerierne og samtidig få et indblik i manden bag kunsten. Otto Frello blev født i Sydvestjylland i 1924, men levede store dele af sit liv i København.

Billede af kunstneren Otto Frello, Sydvestjylland

Vi var især imponerede over “Oksbølbilledet, som tidligere har hængt på Ravmuseet i Oksbøl. Her i Varde var der en kopi af maleriet og en fin fortælling om dets tilblivelse. 

Otto Frello, født og opvokset Sydvestjylland.

Historien lyder, at Otto Frello var blevet inviteret til at male et billede af den skov, som han forestillede sig havde produceret harpiks til det rav, som vi i dag kan finde langs den jyske vestkyst og mange andre steder i Danmark. Nu var Frello ikke en mand, som gik let til tingene, så han researchaede så meget på emnet, at han i et stykke rav fandt en ny myggeart, som ikke var set før – og den er nu opkaldt efter ham! Hvor sejt er det lige???

Ude på gaden igen, lige bag museet, findes der også to husgavle, som er udsmykket af Frello. De er helt fantastiske med de fineste og sjoveste detaljer. Dem må du ikke misse, hvis turen går til Varde. 

Husgavl dekoreret af Otto Frello

Feriebyen Blåvand

Blåvand viste sig at være en meget turistet ferieby, som på nogle måder mindede os om Marielyst på Falster. Vi skulle dog ikke langt væk fra “turistcentrum”, inden der var de smukkeste sommerhuse og et fint redningshus i den barske vestjyske natur.

Blåvand, Sydvestjylland

Vi kørte ud til Blåvandshuk fyr, som ligger på Danmarks vestligste punkt. Dog droppede vi at gå op i fyret på grund af Corona-restriktioner. Vi skulle nemlig vente flere timer, inden vi kunne få billet. Skulle du være interesseret i at gå de 170 trappetrin til toppen, så koster det 40 kr. for voksne og 20 kr. for børn mellem 3 og 11 år. 

Blåvandshuk Fyr, Sydvestjylland

I stedet blev det til en dejlig gåtur langs Vesterhavet. På stranden var der masser af små blå brandmænd, som lyste op og nærmest var små kunstværker i sig selv.

Brandmand ved Blåvandshuk

Og så havde vi udsyn til nogle af alle de mange bunkere, som ligger langs den jyske vestkyst.

Two Danes On Tour ved Blåvandshuk fyr

På vej tilbage til Blåvand kørte vi forbi “Den sidste pølsevogn inden England”!, hvilket Rasmus synes, var en fest 🙂 

Vi valgte dog i stedet at spise lækker, lækker frokost hos Hr. Skov, som vi havde fået anbefalet af en af vores trofaste følgere. Ud over restaurant er der også en stor butik og delikatesseforretning, som man kan gå på opdagelse i. Og maden var rigtig skøn!

Burger hos Hr. Skov i Blåvand

 

Laks hos Hr. Skov i Blåvand

Tirpitz-bunkeren

Det forholdsvis nye bunkermuseum Tirpitz var klart et besøg værd. Her havde vi heldigvis bestilt billetter hjemmefra, da vi ellers ikke havde fået plads. Prisen er 145 for voksne og gratis for børn og unge under 18 år. Igen var der halv pris i sommerferien pga. feriepakken.

Tirpitz

Tirpitz var oprindelig en tysk kanonstilling i Hitlers vandvidsprojekt Atlantvolden. Hitler ville bygge et forsvarsværk fra det nordligste Norge til grænsen mellem Frankrig og Spanien. Det skulle bemandes med artilleri og elitetropper og forsvare hele Alanterhavskysten. Det blev dog aldrig så spektakulært som det var tænkt, da Hitler samtidig var presset af Den røde hær ved Østfronten. 

Tirpitz bestod af to kanonbunkers, som skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg havn. Men inden de to bunkere blev bygget færdig, sluttede krigen heldigvis. Og nu er de altså blevet til en flot museum, som er integreret i landskabet, så det næsten forsvinder. Tirpitz-museet er spændende arkitektur, som blander gammel rå beton med nyt glas og jern. 

Museet Tirpitz

Udstillinger i Tirpitz

I Tirpitz er der flere udstillinger samlet under samme tag. Vi valgte at se nærmere på Mineudstilligen, som fortalte om alle de mange miner, som blev lagt ud langs vestkysten i de sidste år af 2. Verdenskrig.

Mineudstilling på Tirpitz

 

Udstilling om miner på Tirpitz

Ikke mindre end 1,5 millioner miner blev gravet ned i sandet til stor fare for både dyr og mennesker. Og ikke nok med, at de blev gravet ned – de skulle jo også fjernes igen, da krigen var slut. Det kan du lære meget mere om i udstillingen, som løber indtil foråret 2021.

Miner på Tirpitz

Vi kiggede også forbi den permanente udstilling om rav. Her er nogle af Danmarks flotteste fund udstillet. Og det er klart et besøg værd, hvis du synes, at rav er interessant.

Rav fra Tirpitz

Sidst men ikke mindst gik vi en tur i den gamle bunker Tirpiz, som har givet navn til museet. Her kan du stadig fornemme hvordan det må have været at være soldat udstationeret i denne store bunker af rå beton.

Tirpitz

Der var yderligere to andre udstillinger, som vi ikke nåede. Efter et par timer i Tirpitz, var vi godt mættede af indtryk. Så det må blive en anden god gang, hvor turen igen går til Sydvestjylland. Man kan med fordel besøge museet flere gange og fordybe sig i nye hjørner af de fine udstillinger. 

Skøn natur i Sydvestjylland

Når vi er på tur, vil vi jo altid gerne ud i naturen. Vi kørte derfor en tur til Filsø, som inden for de sidste år har gennemgået et af Danmarks største naturgenopretningsprojekter. Engang var Filsø Danmarks næststørste sø, men intensivt landbrug, afvanding og opdyrkning havde forvandlet den til en skygge af sig selv.

Det har Aage V. Jensen Naturfond gjort noget ved, og i forbindelsen med genetableringen af den før så dyrerige sø, er der blevet bygget en ny bro Ellipsen. Her kan man slentre langs vandet og nyde den flotte udsigt over Filsø. Der er også blevet bygget et nyt formidlingsrum, som har dette spændende “hul” i taget. Det kaldte selvfølgelig på et foto.

Filsø, Sydvestjylland

Vi besøgte også et fugletårn, hvor vi nød udsigten, fuglelivet og den medbragte mad. 

Rasmus ved Filsø

 

Filsø

Og der er jo altid hummus på bordet, når Two Danes er på tur 😉

Aftensmad ved Filsø

Tipperne og Nymindegab

En morgen kørte vi til naturområdet Tipperne, som vi havde hørt om flere gange, men aldrig havde besøgt før. Her er der god chance for at se vadefugle.

Tipperne, Sydvestjylland

En del af Tipperne var lukket af, da vi var af sted i fuglenes ynglesæson. Alligevel fik vi et godt indtryk af området og lyst til at komme tilbage igen om foråret eller efteråret. 

Tipperne

Vi kørte også et smut til Nymindegab, som ligger hyggeligt ved bunden af Ringkøbing fjord.

 

Her gjorde vi stop med Esehytterne. Det er tre gamle fiskerhytter, som nu er fint istandsat. De har været i brug for omkring 100-150 år siden, hvor både fiskermænd og -piger boede i dem om foråret. Mændende fiskede, mens pigernes job var at sætte madding på krogene. Hvis du er interesseret, kan du læse meget mere om Esehytterne her

Hytterne står åbne, så man kan kigge indenfor, og man er også velkommen til at spise sin medbragte mad.

Nymindegab

Derudover ligger der også en gammel fiskekutter V6, som for ca. 100 år siden sejlede ud fra Ringkøbing fjord for at fiske. 

En lille bådebro ved Nymindegab

Mennesket ved havet

Den ikoniske skulptur Mennesket ved havet er lavet af kunstneren Wiig Hansen i anledning af Esbjerg kommunes 100-års jubilæum i 1994. 

Mennesket ved havet, Esbjerg

Skulpturen forestiller fire hvide mænd på række, som sidder og skuer ud over havet. Hver mand er 9 meter høj og kan fra søsiden ses hele 10 km væk i godt vejr. De hvide mænd skal symbolisere det rene menneskes møde med naturen, og er blevet et internationalt kendt vartegn for byen. Og det kan vi godt forstå. Vi havde et fint fotostop ved skulpturen, som vi ikke tidligere havde besøgt.

Sydvestjyllands vartegn

Fra Esbjerg gik turen først til Fanø, hvor vi havde to overnatninger. Derefter kørte vi til Mandø på en dagstur. Men disse to skønne øer i Vadehavet kræver særskilte bloginlæg. So stay tuned 🙂 

Læs også: Sort sol i grænselandet

Læs også: En kronhjort i Dyrehaven

Vi bliver som altid rigtig glade, hvis I vil synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour. Vi er også at finde på Instagram @twodanesontour.

I disse corona-tider kan det være svært at vide, hvor næste rejse går hen, men vi kigger stadig nærmere på Danmark samtidig med, at vi både har Tyskland og Norge i kikkerten.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Sikke en fin artikel og tak for henvisningen til PassportPlease 😎
  Som et lille kuriosum kan vi fortælle at man hvert år i Frellos livstid, på hans fødselsdag malede en ny sild i sildestimen på det ene gavlmaleri. Så i dag er der lige så mange sild i stimen som antal år Frello blev 🐟

  • twodanesontour says:

   Tusind tak! Og endnu engang tak for anbefalingen af museet. Det var en dejlig oplevelse. Og også tak for den fine lille historie. Den havde vi ikke hørt før!
   Glade hilsner
   Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.