Fem flotte bygder, som du kan besøge fra Tórshavn

Blogindlægget om Fem flotte bygder er opdateret i 2022 efter min seneste rejse til Færøerne.

På en tur til Færøerne skal du selvfølgelig besøge den charmerende hovedstad Tórshavn. Men rejsen er ikke fuldendt, før du også har været rundt til nogle af de små, hyggelige og maleriske bygder. Husene er farverige og ofte med græs på taget, udsigterne til fjeldene og havet er formidable, og tempoet er dejlig roligt. Mange steder virker det som om, at tiden har stået stille de sidste 50 år.

Gjogv

Det kan være helt afstressende at køre ud i den fantastiske færøske natur, nyde udsigt til får og arktiske fugle undervejs, og stoppe i nogle af de små bygder for at gå en tur, drikke en kop kaffe eller spise en frokost.

Færøernes nationalblomst

Færøerne er et forholdsvis lille samfund med kun ca. 52.000 indbyggere. De største øer er forbundet med broer og tunneller. Til de resterende øer er der daglige færgeruter. Og derfor er det forholdsvis nemt at lave små dagsture fra Tórshavn, som ligger på øen Streymoy. 

Jeg giver her mit bud på fem flotte bygder, der er et besøg værd, og som du nemt kan besøge. Dog er det selvfølgelig en fordel, hvis du har bil til rådighed.

 

Nólsoy

Lige uden for Tórshavn ligger den lille, hyggelige ø Nólsoy. Det tager kun ca. 20 minutter og koster 40 kr. at sejle med færgen Ternan. Den ligger til ved kajen ved Bursatangi i havnen Eystaravág midt i Tórshavn. Færgen sejler direkte til Nólsoy bygd. Det er muligt at tage bil med ombord på færgen – men det får du ikke brug for! Du kan se, hvad tid færgen sejler her.

Færgen til Nolsoy

På Nólsoy kan du gå en fin lille tur blandt de farverige huse i bygden. Der er masser at kigge på.

Nolsoy, Færøerne

Det er også på denne ø, at verdens største stormsvale-koloni findes. Den kan besøges om natten i sommermånederne. Det er nok tilrådeligt at have en guide med, men det er ikke billigt… Er du alligevel interesseret, så skal du have fat i Jóhanna i Kaffistovan. Hendes mailadresse er: solklingra@gmail.com

Street art på Nolsoy

Til koncert på Nólsoy

Både i 2017 og i 2022 har jeg været til koncert på det hyggelige spillested Maggie’s på Nólsoy.

Det er fantastisk, at denne lille café/bar, i denne lille bygd, kan trække fulde huse fredag efter fredag. Husk at tjekke deres koncertprogram, hvis du er i Tórshavn på en fredag. På Maggie’s hjemmeside kan du købe din billet online. Vær dog opmærksom på, at der kun er 40 pladser, og de kan blive hurtigt udsolgt.

Møder du op på Maggie´s uden billet til en udsolgt koncert, bliver du afvist i døren. Det er altså lidt surt, når man bliver nødt til at tage færgen tilbage igen.

I 2017 hørte jeg det lokale band Signar í Homrum.

I 2022 var jeg på Maggie’s to gange. Første gang hørte jeg en dobbeltkoncert med mexicanske Andervel, som er bosat i Island.

Andervel

Og derefter spillede lokale Lea Kampmann, som er ved at blive et stort navn på Færøerne. 

Lea Kampmann

Dagen efter tog jeg tilbage til Maggie’s for at høre færøske Fröði og venner. Endnu en rigtig god oplevelse!

Koncert på Maggie's

Det er også muligt at spise mad på Maggie’s. Menukortet er ret begrænset til nemme retter som burgere og fish n’ chips, så forvent ikke den store kulinariske oplevelse.

I 2017 var færgen fyldt med feststemte mennesker både frem og tilbage inklusiv et par polterabender og en masse unge fyre i traditionellem færøske huer, som var på vej til færøsk dans i forsamlingshuset på Nólsoy.

Behøver jeg at skrive, at stemningen var ekstra god, da sidste færge sejlede retur til Tórshavn kl. 22.20? Og nej, det er ikke særlig sent, så hvis du vil blive længere, bliver du nød til at overnatte på Nólsoy. Men altså – bandet skal jo også med sidste færge hjem, så i stedet kan man gå direkte i byen i Tórshavn.

 

Kirkjubøur

Sydvest for Tórshavn på Streymoy ligger den gamle, historiske bygd Kirkjubøur. Det er et af Færøernes vigtigste historiske steder, da der i middelalderen lå et bispesæde her.

I 1200-tallet byggede man Olavkirken, som er den ældste kirke på Færøerne, der stadig er i brug.

Omkring år 1300 besluttede biskop Erlendur af Færøerne at opføre Magnuskatedralen i denne bygd, som i sin storhedstid bestod af omkring 50 huse. Om den gotiske katedral nogen sinde blev færdig vides ikke.

Magnuskatedralen

I dag er den en stor ruin, hvor kun murene står tilbage. Derfor bliver den også på færøsk kaldt múrurin. 

Sidst men ikke mindst kan man besøge Kongsgården, hvor familien  Patursson bor i 17. generation. Det er altså ret vildt! De ældste dele af huset stammer helt tilbage fra 1000-tallet.

 

De må have været nogle ret lave mennesker dengang med så små døre…

Er du med offentlig transport, går bus Nr. 6 fra Torshavn til Kirkjubøur, og det er ganske gratis at køre med.

En lille afstikker til Velbasdaður

Har du egen bil til Kirkjubøur, kan du nemt lave en lille detour og stoppe på vejen ved den lille bygd Velbasdaður. Her ligger der et rigtig fint fyrtårn helt ud til havet. Husk dog at tage vandrestøvler på, hvis du har tænkt dig at gå helt ud til fyrtårnet, da der er ret meget fårelort på marken…

 

Saksun

Nord for Tórshavn ligger det gudesmukke Saksun i Saksunardalur. Vejen hertil er lang og meget smal – men det er hele køreturen værd! 

I Saksun ligger der en lille hvidkalket kirke med den skønneste udsigt til fjorden bagved, som har stejle fjelde til begge sider. Fjorden ender i en lagune lige neden for kirken. 

Tidligere kunne skibene sejle hele vejen ind til bygden, men historikere mener, at et voldsomt uvejr i 1600-tallet satte en stopper for dette og stranden og lagunen fik sit nuværende udseende.

Det kan se ret dramatisk ud på en overskyet dag.

Og på en tåget dag…

Saksun på en tåget dag

Der har inden for de seneste år været lidt uoverensstemmelser med en af jordejerne i området. Han var så træt af, at turister vadede ind over hans grund, så han til sidst skød op i luften med sit jagtgevær – dog uden at ramme noget. Så husk lige at holde dig til de markerede stier!

Vandretur ved Saksun

Når du har besøgt den lille, søde kirke, så kør lidt tilbage mod Tórshavn og drej til højre. Lidt længere fremme kan du parkere bilen og gå ned til fjorden ad en grusvej.

Den selvsamme jordejer med jagtgeværet ejer også dette landområde. Han har for et par år siden sat en stor jernlåge op, så det nu koster 75 kr. at gå turen til havet. Dette har han gjort for at få penge til at vedligeholde vejen. Jeg gik dog turen før betalingen blev indført.

Når det er lavvande, kan du gå på havbunden helt ud til havet. Det er en utrolig flot tur, og der er dejlig udsigt op til Saksun kirke på næsset. Husk dog at passe på tidevandet, så du ikke kommer i problemer, når du skal tilbage igen.

 

 

Rasmus og jeg var sammen i Saksun i 2005, og jeg var her igen i 2018 og i 2022. Billederne er derfor et mix fra alle tre ture. 

Saksun er en af mine favoritter blandt bygder på Færøerne, og jeg kommer uden tvivl tilbage igen og igen. 

Tjørnuvík

Under Rasmus’ og mit roadtrip på Færøerne i 2005 kørte vi til den lille bygd Tjørnuvík. Bygden ligger langt nede i en dal, så en af grundene til at køre hertil er den smukke udsigt undervejs.

Inden du kommer til bygden, kan du ude til højre i havet se de berømte stensøjler Kæmpen og Kællingen, som rejser sig op af havet. (På færøsk hedder de Risin og Kellingin.)

Et gammelt sagn fortæller, hvordan en islandsk høvding ville stjæle Færøerne. Derfor bad han en Kæmpe og hans kælling om at trække øerne tættere til sig. De to nåede frem til Færøerne ved skumringstid og besluttede at binde et reb rundt om fjeldet Eiðiskollur, så de havde noget at trække i. De arbejdede hele natten, men da opgaven var svær, nåede de ikke at blive færdige, før de blev ramt af de første solstråler. Og derved blev de forstenede for altid. De står nu og skuer mod vest, mod deres savnede hjemland Island.

Vi var også meget betagede af områdets får, som vi ikke kunne lade være med at fotografere. De så simpelthen så dumme ud på den søde måde.

Tjørnuvík er malerisk smuk og utrolig hyggelig. Det er som at træde ind i en lille tidslomme eller et frilandsmuseum.

Alle huse er smukke og velholdte og de fleste er holdt i sort træ eller kampesten. Man får en følelse af, at livet går sin vante gang her så højt mod nord. Dette er en anden af mine favoritter blandt færøske bygder. 

 

 

Er du interesseret i surfing, så er der nu en surfshop i Tjørnuvík, hvor du kan lære at stå på surfboard. Skulle der mod forventning ikke være vind på dagen, tilbyder de i stedet paddelboard, snorkling, at hoppe i vandet fra klipperne eller udforske skjulte grotter. Så er du adrenalin-junkie, så læg vejen forbi Tjørnuvík.    

Gjógv

Bygden Gjógv (udtales noget i retning af Djækf) besøgte jeg første gang i 2005. Den maleriske bygd ligger på nordspidsen af øen Eysturoy.

Rasmus og jeg overnattede i telt bag ved det store hotel Gjáargardur, som ligner en lidt malplaceret schweizisk alpehytte. Midt om natten blev vi vækket ved, at fårene lige uden for teltdugen brægede om kap. Vi var pludselig lysvågne og grinede højt af denne skøre oplevelse. 

Efterfølgende har jeg været tilbage i 2017 og i 2022. Der er ikke mange helårsboende i Gjógv længere. Mange bruger nu de charmerende huse som sommerhuse, og et helt nyt sommerhusområde er skudt op midt i Gjógv. Men bygden er stadig hyggelig og klart et besøg værd.

Naturhavnen – eller slugten, som den kaldes, ligger midt i bygden og er beskyttet mod vejr og vind. Det er en naturlig landingsplads, som tidligere var livsnerven til omverdenen, inden vejen over fjeldet blev anlagt i 1960. 

Gjogv

Små gåture ved Gjógv

Til højre for havnen kan man gå en lille, nem tur ud til havet. Her blev der i 2005 opsat en bænk i anledningen af kronprinseparrets besøg i bygden. Da det var kronprinsesse Mary, som indviede bænken, hedder den nu kun Marys bænk.

Det er også et besøg værd at gå på den anden side af slugten og op til fuglefjeldet, hvor bl.a. lunder og mallemukker yngler i sommermånederne. Blot til orientering, så koster denne tur nu 50 kr.

 

Der er en fantastisk udsigt over Gjógv fra fuglefjeldet. Især på en solskinsdag som her i 2005.

Alle bygder på Færøerne har hver deres charme, men her er mit bud på fem steder, som bør stå på din ønskeliste, hvis rejsen går til den smukke øgruppe i Nordatlanten. Rigtig god tur. 

Se alle mine indlæg fra: Færøerne

Læs også: Roadtrip til Reykjanes og i Den blå lagune

Læs også: Hvalsafari ved Skjervøy

 

Jeg bliver utrolig glad, hvis du vil synes godt om min side på Facebook:
Two Danes On Tour. Her kommer jeg med billeder og små anekdoter, når jeg er ude og rejse. Det er også her, du kan se, når jeg har skrevet et nyt blogindlæg. Er du på Instagram, kan du finde mig her: @twodanesontour

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.