Fem flotte bygder, som du kan besøge fra Tórshavn

På en tur til Færøerne skal du selvfølgelig besøge den charmerende hovedstad Tórshavn. Men rejsen er ikke fuldendt, før du også har været rundt til nogle af de små, hyggelige og maleriske bygder.

Husene er farverige og ofte med græs på taget, udsigterne til fjeldene og havet er formidable, og tempoet er dejlig roligt. Mange steder virker det som om, at tiden har stået stille de sidste 50 år.

Det kan være helt afstressende at køre ud i den fantastiske færøske natur, nyde udsigt til får og arktiske fugle undervejs, og stoppe i nogle af de små bygder for at gå en tur, drikke en kop kaffe eller spise en frokost.

Færøerne er et forholdsvis lille samfund med kun ca. 52.000 indbyggere. De største øer er forbundet med broer og tunneller. Til de resterende øer er der daglige færgeruter. Og derfor er det forholdsvis nemt at lave små dagsture fra Tórshavn, som ligger på øen Streymoy. 

Vi giver her vores bud på fem flotte bygder, der er et besøg værd, og som du nemt kan besøge. Dog er det selvfølgelig en fordel, hvis du har bil til rådighed.

Nólsoy

Lige uden for Tórshavn ligger den lille, hyggelige ø Nólsoy. Det tager kun 20 minutter og koster 40 kr. at sejle med færgen Ternan. Den ligger til ved kajen ved Bursatangi i havnen Eystaravág midt i Tórshavn. Færgen sejler direkte til Nólsoy bygd. Det er muligt at tage bil med ombord på færgen – men det får du ikke brug for! Du kan se hvad tid færgen sejler her.

På Nólsoy kan du gå en fin lille tur blandt de farverige huse, og det er også på denne ø, at verdens største stormsvale-koloni findes. Den kan besøges om natten i sommermånederne. Det er nok tilrådeligt at have en guide med, men det er ikke billigt… Er du alligevel interesseret, så skal du have fat til Jóhanna i Kaffistoven. Hendes mailadresse er: solklingra@gmail.com

I 2017 var Anne Marie på Nolsóy sammen med hendes veninde Bergljott. De skulle til bygdekoncert med det færøske band Signar í Homrum på Maggie’s. Der var en fed stemning, og alle færinger sang med, når de mest kendte sange blev spillet.

Det er fantastisk, at denne lille café/bar, i denne lille bygd, kan trække fulde huse fredag efter fredag. Husk at tjekke deres koncertprogram, hvis du er i Tórshavn på en fredag.

Det er også muligt at spise mad på Maggie’s. Menukortet er begrænset til pitabrød, burger og fish n’ chips. I weekenden serveres også en udsøgt fiskesuppe, som Anne Marie kastede sig over, da hun var forbi.

Færgen var fyldt med feststemte mennesker både frem og tilbage inklusiv et par polterabender og en masse unge fyre i traditionellem færøske huer, som var på vej til færøsk dans i forsamlingshuset på Nólsoy.

Behøver vi at skrive, at stemningen var ekstra god, da sidste færge sejlede retur til Tórshavn kl. 22.20? Og nej, det er ikke særlig sent, så hvis du vil blive længere, bliver du nød til at overnatte på Nólsoy. Men altså – bandet skulle jo også med sidste færge hjem, så i stedet kan man gå direkte i byen i Tórshavn.

Kirkjubøur

Sydvest for Tórshavn på Streymoy ligger den gamle, historiske bygd Kirkjubøur. Det er et af Færøernes vigtigste historiske steder, da der i middelalderen lå et bispesæde her.

I 1200-tallet byggede man Olavkirken, som er den ældste kirke på Færøerne, der stadig er i brug.

Omkring år 1300 besluttede biskop Erlendur af Færøerne at opføre Magnuskatedralen i denne bygd, som i sin storhedstid bestod af omkring 50 huse. Om den gotiske katedral nogen sinde blev færdig vides ikke. I dag er den en stor ruin, hvor kun murene står tilbage. Derfor bliver den også på færøsk kaldt múrurin. For at passe på ruinen, er der nu bygget et tag over, dog ikke til alles begejstring, da mange synes, at det er grimt og ikke passer til bygningen.

Sidst men ikke mindst kan man besøge Kongsgården, hvor familien  Patursson bor i 17. generation. Det er altså ret vildt! De ældste dele af huset stammer helt tilbage fra 1000-tallet.

 

De må have været nogle ret lave mennesker dengang med så små døre…

Er du med offentlig transport, går bus Nr. 6 fra Torshavn til Kirkjubøur, og det er ganske gratis at køre med.

Har du egen bil til Kirkjubøur, kan du nemt lave en lille detour og stoppe på vejen ved den lille bygd Velbasdaður. Her ligger der et rigtig fint fyrtårn helt ud til havet. Husk dog at tage vandrestøvler på, hvis du har tænkt dig at gå helt ud til fyrtårnet, da der er ret meget fårelort på marken…

 

Saksun

Nord for Tórshavn ligger det gudesmukke Saksun i Saksunardalur. Vejen hertil er lang og meget smal – men det er hele køreturen værd! 

I Saksun ligger der en lille hvidkalket kirke med den skønneste udsigt til fjorden bagved, som har stejle fjelde til begge sider. Fjorden ender i en lagune lige neden for kirken. 

Tidligere kunne skibene sejle hele vejen ind til bygden, men historikere mener, at et voldsomt uvejr i 1600-tallet satte en stopper for dette og stranden og lagunen fik sit nuværende udseende.

Det kan se ret dramatisk ud på en overskyet dag.

Der har inden for de seneste år været lidt uoverensstemmelser med en af jordejerne i området. Han var så træt af, at turister vadede ind over hans grund, så han til sidst skød op i luften med sit jagtgevær – dog uden at ramme noget. Så husk lige at holde dig til de markerede stier!

Når du har besøgt den lille, søde kirke, så kør lidt tilbage mod Tórshavn og drej til højre. Lidt længere fremme kan du parkere bilen og gå ned til fjorden ad en grusvej.

Når det er lavvande, kan du gå på havbunden helt ud til havet. Det er en utrolig flot tur, og der er dejlig udsigt op til Saksun kirke på næsset. Husk dog at passe på tidevandet, så du ikke kommer i problemer, når du skal tilbage igen.

 

 

 

Vi var sammen i Saksun i 2005, og Anne Marie var her igen i 2018 sammen med Bergjlott. Billederne er derfor et mix fra begge ture. Og den årvågne læser vil opdage, at kirken er blevet kalket mellem de to besøg.

Saksun er en af vores favoritter blandt bygder på Færøerne og vi skal uden tvivl forbi igen en anden gang. 

Tjørnuvík

Under vores roadtrip på Færøerne i 2005 kørte vi til den lille bygd Tjørnuvík. Bygden ligger langt nede i en dal, så en af grundene til at køre hertil er den smukke udsigt undervejs.

Inden du kommer til bygden, kan du ude til højre i havet se de berømte stensøjler Kæmpen og Kællingen, som rejser sig op af havet. (På færøsk hedder de Risin og Kellingin.)

Et gammelt sagn fortæller, hvordan en islandsk høvding ville stjæle Færøerne. Derfor bad han en Kæmpe og hans kælling om at trække øerne tættere til sig. De to nåede frem til Færøerne ved skumringstid og besluttede at binde et reb rundt om fjeldet Eiðiskollur, så de havde noget at trække i. De arbejdede hele natten, men da opgaven var svær, nåede de ikke at blive færdige, før de blev ramt af de første solstråler. Og derved blev de forstenede for altid. De står nu og skuer mod vest, mod deres savnede hjemland Island.

Vi var også meget betagede af områdets får, som vi ikke kunne lade være med at fotografere. De så simpelthen så dumme ud på den søde måde.

Tjørnuvík er malerisk smuk og utrolig hyggelig. Det er som at træde ind i en lille tidslomme eller et frilandsmuseum.

Alle huse er smukke og velholdte og de fleste er holdt i sort træ eller kampesten. Man får en følelse af, at livet går sin vante gang her så højt mod nord. Dette er en anden af vores favorit blandt færøske bygder. 

 

 

 

 

Gjógv

Bygden Gjógv (udtales noget i retning af Djækf) besøgte vi også i 2005. Den maleriske bygd ligger på nordspidsen af øen Eysturoy.

Vi overnattede i telt bag ved det store hotel Gjáargardur, som ligner en lidt malplaceret schweizisk alpehytte. Midt om natten blev vi vækket ved, at fårene lige uden for teltdugen brægede om kap. Vi var lysvågne og grinede højt af denne skøre oplevelse. 

Der er ikke mange helårsboende i Gjógv længere. Mange bruger nu de charmerende huse som sommerhuse. Da Anne Marie var forbi igen i 2017, kunne hun se, hvordan et helt nyt sommerhusområde i Gjógv var skudt op.

Naturhavnen – eller slugten, som den kaldes, ligger midt i bygden og er beskyttet mod vejr og vind. Det er en naturlig landingsplads, som tidligere var livsnerven til omverdenen, inden vejen over fjeldet blev anlagt i 1960. 

Da kronprinseparret besøgte bygden i 2005, havde et par lokale i den anledning opsat en bænk med en fantastisk udsigt over fuglefjeldet og havet. Da det var kronprinsesse Mary, som indviede bænken, hedder den nu kun Marys bænk.

Det er også et besøg værd at gå på den anden side af slugten og op til fuglefjeldet, hvor bl.a. lunder og mallemukker yngler i sommermånederne.

 

Der er en fantastisk udsigt over Gjógv fra fuglefjeldet. Især på en solskinsdag som her i 2005.

Alle bygder på Færøerne har hver deres charme, men her er vores bud på fem steder, som bør stå på din ønskeliste, hvis rejsen går til den smukke øgruppe i Nordatlanten. Rigtig god tur. 

Se alle vores indlæg fra Færøerne

Læs også: Roadtrip til Reykjanes og i Den blå lagune

Læs også: Hvalsafari ved Skjervøy

 

Vi bliver utrolig glade, hvis du vil synes godt om vores side på Facebook:
Two Danes On Tour. Her kommer vi med billeder og små anekdoter, når vi er ude og rejse. Det er også her, du kan se, når vi har skrevet et nyt blogindlæg. 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.