Mexico City

Mexico City er verdens anden største by. Der er officielt omkring 22 millioner indbyggere, kun overgået af Tokyo i Japan.

Prøv lige at smage lidt på det: 22 millioner mennesker! I én by! Trafikken er derefter. Veje i flere etager, store trafikpropper og en metro med tilhørende busser, som ikke kan følge med efterspørgslen.

Veje i flere etager, Mexico City

Byen ligger i 2.200 meters højde, og store dele af Mexico City er bygget på gammel søbund. Derfor er der store problemer med, at byen synker, og at husene revner.

Der er også stor mangel på vand, da undergrunden er tømt for ressourcer på trods af, at det regner mere i Mexico City end i London. Derfor må vand transporteres over 100 km fra bjergene. Men det er en dyr affære, da det kræver masser af strøm. Derfor er priserne på vand i Mexico City de højeste i verden.

Og som om det ikke var nok, så er her også forholdsvis tit jordskælv. Blandt andet ramte et stort jordskæv byen i september 2017 med mange hundrede døde mennesker til følge. 

Vi blev derfor som noget af det første introduceret til den jordskælvs-app, som vores vært Cesar benytter. Den er sat til kun at alarmere ham, hvis skælvet er på mere end 5 på Richterskalaen. Lyder alarmen, skulle alle gerne være ude af bygningen inden for 1 minut. Nå ja, så ved man ligesom, hvor man er landet.

Trafik i Mexico City

På besøg hos Cesars familie

Cesar kender vi gennem HospitalityClub, som ligesom CouchSurfing er en webside, hvor man kan komme i kontakt med rejsende fra hele verden. Man kan tilbyde folk at overnattet, at vise dem rundt i byen, at tage dem med til koncert eller noget helt fjerde.

For 10 år siden, kom Cesar til Danmark og boede en uges tid hos os. Han var med på den årlige familiecykeltur for at fejre Rasmus’ fars fødselsdag, vi besøgte sammen Møns klint, og Rasmus havde ham med på pubcraw i Nykøbing by night. Vi har holdt kontakten siden via Facebook, og nu er det så endelig tid til genbesøg i Mexico City.

På de ti år, som er gået siden sidst vi sås, har Cesar fundet sammen med Evelyn, og de har fået datteren Fernanda. Det var rigtig hyggeligt at møde hele familien.

Vores dejlige familie i Mexico City

Coyoacán

Den første dag tog familien os med på søndagsudflugt til området Coyoacán. Det er her, at kunstneren Frida Kahlos berømte blå hus ligger. Vi besøgte huset for 15 år siden og kan kun anbefale et visit, hvis man er interesseret i mexicansk kunst og kultur. Denne gang sprang vi dog over, da køen var kæmpe lang. Husk at købe billet i forvejen online, så du kan springe monsterkøen over!

Om søndagen er det kutyme for mexicanere at gå i kirke og derefter tage på udflugt med familien. Her i landet er arbejdsugen nemlig 48 timer, og derfor er lørdag inddraget til arbejde! Så søndag er den eneste fridag til at nyde livet. 

Samtidig skal det da også lige nævnes, at du som ansat det første år kun optjener 6 feriedage! De næste 4 år får du 2 feriedage mere pr år. Derefter får du én ekstra feriedag om året, indtil du når max antal, som er 18. Skulle du vælge at skifte job, begynder du selvfølgelig forfra med kun 6 feriedage om året. Okay, der fik vi så lige kaffen galt i halsen! Og vi føler os utroligt privilegerede som danskere at hav ret til 6 ugers ferie om året og en arbejdsuge, som kun siger 37 timer, samt fri både lørdag og søndag. 

Fodbold med familien

Efter at have vandret rundt i Coyoacán og spist is på den legendariske El Kiosko, blev det tid til at se Danmark spille ottendedelsfinale mod Kroatien.

Is fra El Kiosko i Mexico City

I mellemtiden havde Cesar skrevet rundt til hele sin familie og fortalt, hvor vi var. Så inden vi så os om, var vi 14 til fodbold og cervezas. Super hyggeligt og lige som vi havde ønsket os det.

Hele holdet til fodbold, Mexico City

Vi havde haft en landsholdstrøje med til Cesar, så vi var alle tre i rødt og hvidt – men lige lidt hjalp det. Vi blevet slået ud i straffesparkskonkurrencen. 

Fødselsdag og politik

Om aftenen mødte vi hele Evelyns familie, da vi var inviteret med til hendes tantes fødselsdag. Her blev vi budt på traditionel suppe og fødselsdagslagkager.

Til tantes fødselsdag i Mexico City

Og så var vi vidne til en historisk begivenhed under fødselsdagen. Mexico fik ny præsident. For tredje gang vandt Andrés Manuel Lópes Obrador (også kendt som AMLO) valget til præsidentposten – men det er første gang, han rent faktisk har fået lov til at regere landet. De andre gange har han været udsat for korruption og valgfusk. men denne gang var det en jordskredssejr, som hans modstander ikke kunne sidde overhørig.

AMLO er gået til valg på mindre korruption, afskaffelse af ublu ministerpensioner samt lige pension til alle ældre om de bor i byerne eller på landet. Og disse ting er noget, som menigmand i Mexico virkelig higer efter. Vi hører igen og igen, hvordan den almindelige mexicaner knokler 48 timer om ugen og betaler høje skatter. Samtidig ser de, hvordan guvernørere stikker penge i egen lomme, mens hullerne i vejen bliver større og større. Politiet, som burde sørge for befolkningens sikkerhed, kan man ikke stole på. De opdigter bøder og vender det blinde øje til kriminelle handlinger, hvis det kan gavne dem selv. Og det offentlige hospitalsvæsen og skoler er under al kritik, hvorfor der kun er en mulighed. At betale sig fra det.

Nu bliver det spændende at se, hvor meget AMLO kan ændre på situationen. “Men nu er der da håb for første gang i lang tid” siger mexicanerne. Vi håber, at løfterne bliver indfriet.

Pyramider

Dagen efter så vi først fodbold Brasilien – Mexico, men endnu engang var det ikke til vores fordel. Vi så kampen i kantinen på det hospital, hvor Evelyn arbejder, så hun også kunne være med, selv om hun skulle på arbejde. En lidt spøjs oplevelse at sidde blandt læger i hvide kitler i stedet for mexicanere i grønne landsholdstrøjer.

Hund i mexicansk fodboldtrøje i Mexico City

Om eftermiddagen kørte vi til pyramiden Cuicuilco i den sydlige del af Mexico City. Den skulle efter sigende være Mexicos eneste runde pyramide.

Cuicuilco pyramiden i Mexico City

Stedet var engang en hel landsby, men da et vulkanudbrud i nærheden sendte lavastrømme ind over området, flygtede folk.
Det var spændende at se stedet og høre historien – og så var det tilmed gratis!

Cuicuilco pyramiden, Mexico City

Gammelt venskab

Om aftenen besøgte vi Rasmus’ gamle gymnasiekammerat Bjørn, som nu bor i Mexico City med sin familie. Bjørn og Rasmus var begge på udveksling i Mexico i 1991/92, så der blev fortalt masser af røverhistorier fra gamle dage.

Tænk at de to startede deres Mexicoeventyr sammen for 27 år siden, og så ville skæbnen, at de skulle mødes nu igen i Mexico City. Ingen tvivl om, at det udvekslingsophold på mange måder har været skelsættende for dem begge to, og at de begge har en stor kærlighed til landet Mexico og dets befolkning.

Tacos, Mexico City

Bjørn bød på tacos, lækker is og en Uber hjem. Her i Mexico City er det sikrere at køre med Uber end med taxa. Du bestiller den over din telefon, du kan hele tiden følge med i, hvor bilen er, og du skal på intet tidspunkt have penge op af lommen, da dit kreditkort er forbundet med din Uber-konto. Super smart! Sådan er det dog ikke over hele Mexico, da Uber er ulovligt i nogle stater.

Vi havde nogle skønne dage i Mexico City, inden turen gik mod varmere himmelstrøg i Sonoraørkenen hos Rasmus’ mexicanske værtsfamilie i Guaymas, samt Rodolfo og hans familie i Hermosillo.

Læs også: Spise med Price… på Isla Mujeres

Læs også: Tulum

Vi deler masser af skønne billeder på Facebook og Instagram @twodanesontour lige nu. Vi har stadig to uger i Mexico og en i Belize, så følg gerne med.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.