På tur til Den gyldne cirkel

Den gyldne cirkel er en af de mest kendte turistattraktioner i Island. Og ikke uden grund! Populariteten skyldes den korte afstand fra Reykjavik, og den wow-faktor der møder dig, når du ser Þingvellir-sletten, Geysir og vandfaldet Gullfoss. Det skulle Ella selvfølgelig også opleve.

Islandske heste i landskabet

Sødt skilt med får, Den gyldne cirkel, Island

Þingvellir

Første stop var Þingvellir (nogle gange staves det Thingvellir) som er et vigtigt historisk og geologisk område. Vi parkerede ved Visitorcenteret og betalte 500 islandske kroner – ca. 30 kr. for parkering hele dagen.

Þingvellir har lidt forskelligt at byde på. For det første ligger der den store flotte sø Þingvallavatn.

Thingvallavatn, Den gyldne cirkel

Derudover er Þingvellir stedet, hvor Islands første Alting (Islands parlament) blev grundlagt i 930. Og sidst men ikke mindst, er det et af de få steder i Island, hvor du har mulighed for at gå mellem de to tektoniske plader som stille og roligt glider fra hinanden ved den Midtatlantiske ryg, som jo egentlig er en undersøisk bjergkæde. 

Thingvellir, Den gyldne cirkel, Island

Det er simpelthen her at den nordamerikanske og den eurasiske plade trækker i hver sin retning. Island bliver således 3-4 cm større for hvert år.

Thingvellir, Den gyldne cirkel, Island

Da Anne Marie var på geologikursus med RUC i 2005, gik hun sammen med holdet en super fed tur på et par kilometer gennem denne store sprække. Det havde vi ikke mulighed for denne gang, men har du tid, og ønsker du en lidt længere rute gennem sprækkedalen uden alt for mange turister, så parker bilen ved den lille parkeringsplads Nyrðrileirar. Gå ca. 200 meter tilbage ad asfaltvejen mod visitorcenteret. Her kan sprækken tydeligt ses lige til venstre for vejen. Så er det ellers bare at følge sprækkedalen indtil du kommer op til alle turisterne og Visitorcenteret. Og skal du gøre det rigtig islandsk, så skal du selvfølgelig have snaps og tørfisk med i tasken til et lille hvil. 

Thingvellir, Den gyldne cirkel, Island

Smukt landskan, Island

Geysir

Vi kørte nu til området Haukadalur med den meget berømte Geysir, som har givet navn til det fantastiske naturfænomen en gejser. Gejsere opstår, når et voldsomt udbrud af damp fra under jordoverfladen vælder op fra jorden. Årsagen til gejsere er vulkansk aktivitet tæt på jordens overflade.

Gejser ved Den gyldne cirkel, Island

Den oprindelige Geysir er desværre “død” – eller den virker i hvert fald ikke mere. Til gengæld springer Strokkur ca. hvert 8. minut hele døgnet rundt. Står du tæt på gejseren og i vindretningen, kan du godt regne med at blive våd.

Gejser, Den gyldne cirkel, Island

Der er masser af andet at kigge på i området som kogende mudder og damp, der stiger op, men der er ingen tvivl om, at Strokkur er den store attraktion.

Området ved Geysir, Island

Da det regnede ret kraftigt, mens vi besøgte området, krøb vi bagefter ind i bilen for at spise frokost. Her var det Ella, som svingede smørkniven og sørgede for madder til alle 🙂

Der smørres mad i bilen, Island

Gullfoss

Ikke langt fra Geysir ligger Islands største vandfald Gullfoss. Det er gratis både at parkere og besøge vandfaldet. Først så vi vandfaldet oppefra, hvor der er et fint udsigtspunkt. Vandet kommer fra Islands andenstørste gletcher Langjökull og løber via floden Hvítá ud i Gullfoss. Her falder vandet 32 højdemeter ned af to omgange.

Gullfoss, Den gyldne cirkel, Island

Derefter gik vi ned af trapperne til den mindre sti, som fører dig helt tæt på vandfaldet. Yderst ude er der en klippe, som man kan kravle op på. Det var fedt at komme helt tæt på det brusende vandfald.

Vandfaldet Gullfoss, Island

Vulkankrateret Kerið

Nu vendte vi næsen mod Reykjavik igen, men drejede mod syd efter at have passeret Geysir. Det bragte os nemlig forbi den udslukte vulkan Kerið, som er et utrolig smukt sted. Kerið er egentlig ikke en del af Den gyldne cirkel, men da det ligger på vejen tilbage til Reykjavik, gør mange stop her.

Vulkankrateret Kerid, Island

Det koster 25 kr. for voksne at besøge vulkanen. Det er en meget kort gåtur op til kanten af selve krateret. Her er der de fedeste røde farver og i bunden af krateret er der en turkis vulkansø. Helt fantastisk. Har du bedre vejr end os, er det en fin tur at gå krateret rundt, eller at tage alle trapperne ned til bunden og retur. Vi sprang dog begge ting over, da det regnede en del (Og Anne Maries regnbukser jo stadig var i Riga…)

Er det din første tur til Island, er Den gyldne cirkel klart et besøg værd. For os var det 12 år siden, at vi var der sidst, så det var dejligt at gense stederne og at vise dem til Ella. Vi havde en rigtig skøn dag i regn og lidt sol.

Thingvellir, Island

Har du ikke lejet bil, så er der masser af selskaber, som udbyder denne tur, men det er selvfølgelig billigere at gøre det selv. Især hvis I er flere i bilen. Derudover er friheden ved egen bil også fed at have, da man kan stoppe langs vejen, hvor man har lyst og blive så længe hvert sted, som man har lyst til.

Ella og Rasmus, Island

Du er meget velkommen til at synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour og kigge med på Instagram @twodanesontour. Her lægger vi flere rejsebilleder ud og kommer med updates, når vi er på farten. Sommerens tur går til Mexico og Belize.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Den gylne sirkel er en fin dagstur og noe man bør få med seg når man besøker Island. Jeg har tatt turen to ganger – men har fremdeles ikke besøkt Kerið 🙂

  • twodanesontour says:

   Kære Marianne
   Jamen, så er der jo rigtig god grund til at tage turen en tredje gang! 🙂
   Jeg har kørt turen 2 gange med 13 års mellemrum, og det var rigtig dejligt at gense alle de smukke steder.
   Glade rejsehilsner
   Anne Marie

 2. Jeg camperede langs den islandske ringvej sidste sommer, og jeres indlæg fra jeres tur giver mig så meget lyst til at komme tilbage dertil for at opleve det islandske forår. Det ser ud til at være sådan en stor kontrast fra det sommerlandskab, vi kørte rundt i 😀

  • twodanesontour says:

   Hej Camilla
   Tak fordi du kiggede forbi og skrev en hilsen.
   Hver gang vi ser billeder fra Island får vi lyst til at rejse derop igen. Det er virkelig et land med så mange muligheder. Og hver årstid har klart sin charme. Nu har vi været der forår og sommer. Måske bliver det en vintertur næste gang 😉
   Glade rejsehilsner fra smukke Færøerne
   Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.