Oldtidsbyen Persepolis

En fin dagstur fra Shiraz går til den gamle oldtidsby Persepolis – Persernes by, som grækerne navngav den. På farsi hedder den Takht-e Jamshid, som betyder Kong Jamshids palads. Det kan være meget godt at kende begge navne, når man skal forklare lokale, hvor man gerne vil hen.

Med privatchauffør til Persepolis

Vi fik vores hotel til at skaffe os en chauffør, som kunne lidt engelsk. Hvis man skal fra Shiraz til Yadz, er det en fordel, at stoppe ved Persepolis på vejen, men da vi ikke har tid til at besøge denne by på vores kun 10 dage i Iran, blev det i stedet en 5 timers eftermiddagstur, så vi fik mulighed for at nyde solnedgangen ved Persepolis.

Undervejs fik vi vores chauffør til at stoppe langs vejen, hvor der blev solgt vandmeloner. Det er altid sjovt og lidt udfordrende at handle med folk, når vi ikke har samme sprog. Men humøret var højt, og snart var handelen i hus.

Der sælges vandmeloner langs vejen

Nekropolis

Inden vi kom til Persepolis, stoppede vi ved Nekropolis – dødens by, også kaldet Naqsh-e Rustam på farsi. Dette gravkomplex ligger kun 6 km fra selve Persepolis. Her så vi 4 gamle Achæmenide-kongegrave fra oldtidens Persien. Achæmeniderne tilbad zoroaster-religionen. Der findes stadig zoroaster-tilbedere i både Iran og Indien i dag. De dyrker deres religion i ildtempler, hvor en evig flamme brænder.

Zoroasterne tror på, at verden er skabt af fire elementer: jord, vand, ild og luft. Disse fire elementer må ikke forurenes, og derfor kan de ikke begrave deres døde i jorden eller brænde dem, da de derved vil forurene disse elementer. I stedet begraves de døde i grave i klipperne.

Gamle grave ved Nasqsh-e Rustam

Det var flot at se de gamle grave og forestille sig, hvordan de var hugget ud i klipperne med oldtidens redskaber og teknikker.

Persepolis

Snart efter kørte vi til selve Persepolis. Her diskede vores chauffør op med te og friske dadler, da vi selvfølgelig skulle have en traditionel picnic ligesom de lokale. Det var rigtig sødt af ham, og det er sådanne små ting, som gør en forskel.

Iransk picnic ved Persepolis

Efter den lille forfriskning, købte vi os til en guide for 100 kr. for halvanden time. Det ville ellers være alt for uoverskueligt at begive sig ind i denne fantastiske oldtidsby uden at vide, hvad vi skulle se.

Indgangsparti Persepolis

Persepolis blev påbegyndt for over 2500 år siden af kongen Darius den Store. Efter ham fulgte andre konger, som byggede til den ceremonielle hovedstad. Desværre endte byen med at blive plyndret og derefter brændt ned af Alexander den Store i 330 f.v.t. Måske som hævn for, at perserne 150 år tidligere havde sat ild til Akropolis i Grækenland. Til alt held har resterne af byen ligget begravet i sand i århundreder, så vi i dag har mulighed for at besøge ruinbyen.

Oldtidsbyen Persepolis

For os var det mest imponerende – ud over byens størrelse, de flotte billedfriser på Apadana-paladset, hvor 23 nationer er repræsenteret. Vores guide fortalte om hver af de 23 folkeslag, som bringer fine gaver til Persepolis konge. Ud fra udseende, beklædning og gaverne, som de har med, kan man se hvilke nationer, der er tale om fra hele Mellemøsten, Kaukasus og Nordafrika. Meget imponerende.

De 23 nationer ved Persepolis

 

Armenerne kommer med får

En anden interessant ting ved Persepolis er, at den ikke er bygget ved hjælp af slaver, men at både arkitekter og arbejdere har fået løn. Man har fundet optegninger over lønudbetaling, og her kan det også ses, at kvinder fik 6 måneders barsel. De var altså langt forud for deres tid! Og det er iranerne selvfølgelig meget stolte af i dag.

Undervejs mødte vi også nogle søde og snaksalige iranere, som gerne ville have taget billeder med os. Det stillede vi selvfølgelig gladelig op til.

Hele turen tog 5 timer fra Shiraz. Der er ca. 80 km til Persepolis og vi betalte vores chauffør 1,4 millioner rial for køreturen. I danske kroner er det 280 kr.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.