Med postbåden til Enehøje

I Nakskov fjord

Det er stadig overskyet og med en frisk vind ind fra bagbord, da vi stævner ud af Nakskov havn med kurs mod øen Enehøje.

Hele sommeren sejler Postbåden 6 dage om ugen til småøerne i Nakskov fjord, og denne søndag i juni er vi 16 mand, som har chartret båden til en familieudflugt.

Vi sejler på Nakskov fjord

Postbåden har sejlet sin rute rundt i Nakskov fjord siden 1937 og er derfor Danmarks ældste postbåd, som stadig er i rutefart.

Båden sejles af den meget vidende og karismatiske skipper Otto Paludan. På en chartret tur fortæller han beredvilligt om alt, hvad du ser undervejs – både natur og historie. 

Et lille stop på Slotø

Snart skinner solen fra en skyfri himmel, og første stop på turen er Slotø. Her bliver vi straks budt velkommen af skrigende havterner, som hænger over vores hoveder. Denne fantastiske fugl flyver hele vejen til Sydpolen for at overvintre, og er således den fugl i verden, med den længste trækrute.

Havterner svæver over os

Bl.a. pga. havternernes brug af Nakskov Fjord som yngleplads, er fjorden udråbt som fuglebeskyttelsesområde og vådområde af international betydning.

Engelsborg

Men grunden til at vi er gået i land på Slotø er, at man her kan se ruinerne af noget så mærkeligt som en fæstning og et skibsværft i et. 

Resterne af Engelsborg

I år 1508 blev Engelsborg anlagt af Kong Hans (1455-1513), og det er således resterne af verdens ældste skibsværft der ligger tilbage! Hvor sejt er det lige?

Og hvorfor har man så anlagt et skibsværft her midt i Nakskov fjord??? Jo, det hænger sammen med Danmarks udbredelse i begyndelsen af 1500-tallet, som udover det nuværende DK også omfattede Norge, dele af Sverige, Nordtyskland, Estland og Letland. Dengang var Nakskov således en driftig søfartsby i midten af riget.

Slotø lå perfekt, da der er 8 meter dybt vand lige uden for øen, så skibene kunne løbe af stabelen uden problemer. Fra borgen kunne man samtidig forsvare Nakskov by, da sejlrenden ind til byen løber lige her forbi. Og derudover var Lolland begroet med store egetræer – verdens bedste tømmer til datidens store sejlskibe.

Otto fortæller foran Engelsborg på Slotø i Nakskov fjord

Efter ca. 23 år med skibsbygning blev produktionen sat i bero. Men under Christian den 4. blev Engelsborg på ny brugt som skibsværft (1623-1633), og her blev datidens største krigsskib bygget. Det kunne rumme hele 400 mand og var frygtet af Danmarks fjender.

Mod Enehøje

Efter denne spændende historie – og mange flere – går turen igen tilbage til båden, hvor kursen nu er sat mod øen Enehøje.

Faktisk er vi kommet med den “forkerte” båd. Vesta, der bliver kaldt Postbåden, vil denne morgen ikke starte. Men skipper er vaks, og snart er vi om bord på det gode skib Gaia. Den er ikke lige så stor som Vesta, men fin og hyggelig og med mulighed for både at sidde i stævnen, på agterdækket og i kahytten, hvor Otto styrer skuden og de kvikke bemærkninger.

Vi sejlede med Gaia til Enehøje

Enehøje er Nakskov fjords største ø og berømt, fordi den fra 1926 til 1940 var ejet af den kendte danske polarforsker Peter Freuchen. 

Peter voksede op i Nykøbing på Falster, men hans bedsteforældre boede på Lolland med udsigt over fjorden, og her slog Peter og hans søskende deres folder. De lærte både at svømme og sejle, og Peter forelskede sig hovedkulds i Enehøje.

I dag er Enehøje ejet af Staten, med enkelte sommerhuse på private hænder. Der er således offentlig adgang til øen, og her ligger også et shelter, som kan bookes på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside. Du skal dog selv sørge for transport herud – enten med Postbåden i sommermånederne, i egen sejlbåd eller kajak.

Gåtur rundt på øen

Efter medbragt frokost og et dejligt hvil er vi klar til en gåtur rundt på Enehøje. På afstand kan vi se Peter Freuchens blå hus, hvor han skrev bøger, artikler og redigerede det blad, som senere skulle blive til Ude og hjemme.

Peter fandt på at male huset blåt efter en rejse til Marokko, hvor han havde hørt, at det skulle holde myg og fluer på afstand.

Peter Freuchens blå hus på Enehøje

På toppen af Enehøje (16 meter over havets overflade) står 4 gamle hvalkæber fra Grønlandshvaler, som med tiden er blevet slidt af vejr og vind. Her fortælles det, at Peter gik op på varme sommerdage, for at tage sig et hvil efter frokosten.

Peter Freuchens hvalkæber på Enehøje

Og netop her er der for nyligt opført en skulptur i fuld størrelse af den sovende Peter af kunstneren og Nakskov-bysbarnet John Kørner samt bronzestøber Peter Jensen. Otto er nu ikke helt tilfreds, da han mener, at Peter var ca. 10 cm højere end skulpturen.

Peter Freuchen tager sig en lur på Enehøje

Derefter går turen videre rundt på øen. Her er vi heldige at se nogle af øens mange køer, dådyr og mufloner – en fåretype fra alperne, som er bragt hertil for at være med til at afgræsse øen. Faktisk er vi også heldige at se et lille dålam i det høje græs, som kun er et par dage gammelt.

Et dådyr på Enehøje

Tilbage til Nakskov

Efter den spændende rundvisning og et hvil med medbragt kaffe og kage, går turen nu mod Nakskov igen. Her nyder vi den flotte indsejling til byen og så er vi også heldige at få vores første stempel i det nye ø-pas, som vi fortalte om tidligere på ugen. Egentlig skal man skrabe en silhuet af den ø, man besøger. Men hvad er sejere end at få et stempel fra Postbåden i Nakskov fjord? 🙂

Stempel i vores ø-pas

Så er der kun tilbage at sige tak til Otto for den mest fantastiske tur.

Og så må vi jo lige en tur forbi Lydolph’s efter en is. Ingen tur til Nakskov er fuldendt uden et besøg hos Sydhavsøernes billigste og flinkeste iskiosk med de aller største is.

Lydolphs isbar i Nakskov

Dette er en børneis med guf til kun 23 kr!

Ella med en kæmpe is.

Info:

Skulle du også have fået lyst til at sejle med postbåden rundt i Nakskov fjord? Så sejler den offentlige ture mandag til lørdag fra 1. juni til 31. august 2017 kl. 9. Turen tager ca. 4½ time, og der er en times stop på halvøen Albuen, som også er et besøg værd.

Pris for voksne 170 kr. Børn under 12 år 80 kr. Det er også muligt at tage cyklen med for en flad 50’er. Og så er det faktisk også tilladt at have søde hunde med! 

 

Der er også eftermiddags- og aftenture på bestemte dage. Se mere om alle mulighederne på Postbådens hjemmeside.

Otto fra Postbåden

Eller vil du hellere lige som os være med til at planlægge din egen tur, så kan du chartre båden og sammen med skipper lægge ruten. Vi betalte 230 kr. per person for 5 timer i godt selskab med Otto. Priserne afhænger af antallet af passagerer. Se mere her.

Vi anløber Slotø i Nakskov fjord

Læs også: Danmark dejligst – Møn
Læs også: Danmark dejligtst – skumringstur på Lolland

Skulle du få lyst til at følge vores videre sommereventyr, så rejser vi til Colombia på lørdag i 5½ uge. Vi kommer med updates på vores Facebook-side Two Danes On Tour og lægger blogindlæg ud her på siden undervejs. 

Smukke Nakskov på en sommerdag

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.