Vores guide til Mexico’s pyramider

De fleste mennesker forbinder ordet pyramide med det gamle Egypten. Men vidste du, at der også er mange forskellige og interessante pyramider i Mellemamerika og især i Mexico? Hvor egypterne byggede pyramider for at bruge dem som gravkamre, byggede de forskellige befolkningsgrupper i Mellemamerika hovedsageligt massive trin-pyramider med templer på toppen.

Gennem tiden har Mexico været befolket af flere forskellige folkeslag, som aztekerne, toltekerne, olmekerne og mayaerne, der alle har bygget pyramider rundt om i landet. Går turen til Mexico, vil du højest sandsynligt opleve nogle af disse fantastiske bygningsværker på din rejse, men hvilke pyramider skal du vælge at besøge? Og hvad er deres særlige kendetegn? Det vil vi give vores bud på i dette blogindlæg.

Der findes mange flere pyramider i Mexico end dem, som vi har med i denne guide, men som altid skriver vi kun om noget, som vi selv har oplevet. Vi begynder i det centrale Mexico omkring Mexico City og begiver os mod sydøst.

 

Teotihuacán

Teotihuacán er et stort og imponerende tempelkompleks ca. 1 times kørsel uden for Mexico City. Det var den største by i præ-columbianske Amerika. De to største pyramider hedder henholdsvis Solen og Månen, og det er stadig tilladt at kravle op på dem. Ifølge legenden var det i Teotihuacán, at guderne mødtes for at planlægge skabelsen af mennesket.

Teotihuacan, Mexico

 

Fakta: Teotihuacán er bygget af Aztekerne ca. 300 år f.v.t.

Pyramiderne ligger i staten Mexico, og du kan nemt tage bussen dertil fra Mexico City. Der findes selvfølgelig også masser af guidede ture fra hovedstaden.

Pyramiden Månen er 43 meter høj, mens Solen er 65 meter. Disse pyramider er selvfølgelig på Unesco World Heritage site – og med god grund.

Pris: 70 pesos for voksne. Gratis for børn (2018).

Vi besøgte Teotihuacán i 2003 og i 2018. Læs om vores tur i 2018 her.

Fordele: Dette sted er et Must see for pyramide-elskere! Det er forholdsvis nemt at komme ud til pyramiderne fra Mexico City. Man kan stadig kravle op på Solen og halvvejs op ad Månen. Derudover er der et udmærket museum, med ting fundet i området.

Ulemper: Pyramiderne ligger på en stor åben plads, og der er ikke meget skygge at finde, så husk solcreme, solhat og rigeligt med vand. Der er mange sælgere, som gerne vil falbyde deres varer. De fleste går dog igen efter et pænt nej tak.

 

Templo Mayor

Lige i centrum af Mexico City ligger resterne af pyramiden Templo Mayor, som var et af hovedtemplerne i aztekernes hovedstad. Templo Mayor er bygget på det sted, hvor det siges, at aztekerne så en ørn fange en slange, og hvor de efterfølgende grundlagde byen Tenochtitlan. Det er det, som kan ses i midten på det mexicanske flag. Der er desværre ikke en pyramide at se længere, men resterne af den pyramidestruktur, der udgjorde fundamentet for hovedtemplet, er stadig synligt. Da det er midt i byen, er der moderne bygninger til alle sider, men det kan alligevel være et besøg værd, da det er en af byens stoltheder. Her er også et museum med genstande fundet i området.

Fakta: I 1600-tallet byggede spanierne byen Mexico City på samme sted som Templo Mayor og derfor ligger ruinerne i dag centralt tæt ved Zocalo’en i Mexico City.

Templo Mayor er sammen med resten af det historiske centrum i Mexico City et Unesco World Heritage site.

Pris: 70 pesos for voksne – gratis for børn under 13 år. Dog gratis for alle om søndagen. Lukket mandag (2018)

Vi besøgte Templo Mayor i 2003. Vi har hørt, at stedet er blevet yderligere udgravet, siden vi var forbi.

Fordele: Ruinerne ligger lige midt i centrum af Mexico City, så du vil højst sandsynligt komme forbi på en tur rundt i byen.

Ulemper: Der er ikke så meget tilbage af pyramiderne, så pas på ikke at blive skuffet – især hvis du har set andre pyramider før denne.

 

Cuicuilco

Cuicuilco er den eneste runde pyramide i Mexico og selv om den ikke er så imponerende, kan den godt være et besøg værd, hvis man er en pyramidenørd. Denne konstruktion er nemlig forløberen for Teotihuacán og sandsynligvis den ældste by i området omkring Mexico City. Aztekerne måtte dog rømme byen i al hast, da vulkanen Xitle gik i udbrud. Den dag i dag kan man se, hvor lavaen har flydt.

Cuicuilco, Mexico

Fakta: Cuicuilco ligger i den sydlige del af Mexico City, tæt på vejen Autopista Urbana Sur. Efter vulkanudbruddet flyttede indbyggerne ca. 65 km mod nord til det der i dag er Teotihuacán.  

Pris: Det er gratis for alle at besøge pyramiden og det lille museum.

Fordele: Cuicuilco ligger i Mexico City. Man må kravle op på konstruktionen. Der er et lille museum med fund fra området, bl.a et skelet og et par kranier. Det er gratis!

Ulemper: Der er ikke så meget at se, så besøget er hurtigt overstået.

 

 

Palenque

Mayaruinbyen Palenque imponerer de fleste med dens fantastiske placering i junglen og dens fine arkitektur. Derudover findes der et rigtigt gravmonument her – noget der er sjældent ved pyramiderne i Mexico. Der er en inskription på 600 hieroglyffer, som har givet historikere et godt indblik i Palenques historie og dynastier.

Fakta: Palenque blev påbegyndt af mayaerne ca. 200 år før vores tidsregning.

Pyramiderne ligger i staten Chiapas tæt på grænsen til Guatemala.

Palenque er et Unesco World Heritage site

Vi besøgte Palenque i 2003

Fordele: Pyramiderne er utrolig smukke og ligger flot inde i junglen. En stor del er udgravet og renoveret, så man kan se, hvordan det har set ud. Arkæologerne regner dog med, at der stadig er over 1000 strukturer, som endnu ikke er udgravede.

Ulemper: Der er langt til Palenque. Det nemmeste er at flyve til Villahermosa og tage en bus ca. 4 timer mod syd.

 

Uxmal

Troldmandens pyramide i Uxmal er den eneste i Mexico med en oval form. Stedet er også kendt for sine vandcisterner, da der ikke findes nogle floder, cenotes eller andre almindeligt forekommene vandressourcer her. I Uxmal kan du også se en boldbane til maya-spillet poc ta poc. 

Fakta: Uxmal blev grundlagt af Mayaerne omkring år 500. 

Ruinerne ligger i staten Yucatan og er en del af ruten Ruta Puuc sammen med fire andre mindre ruiner. Nærmeste større by er Mérida.

Uxmal er et Unesco World Heritage site

Vi besøgte Uxmal i 2015. Du kan læse mere om vores besøg her.

Fordele: Det er den eneste ovale pyramide i Mexico. Da den ligger lidt uden for alfa-vej, får du det nærmest for dig selv, især hvis du kommer fra morgenstunden.

Ulemper: Det er ikke på den normale “turistrute”, så du skal gøre lidt for at komme dertil. Det er nemmest at flyve til Meridá og tage bus eller lejebil derfra.

 

Chizhén Itzá

Chizhén Itzá er uden tvivl Mexicos mest kendte pyramide-område. Det ligger tæt på andre store turistattraktioner på halvøen Yucatan, som de fleste turister i Mexico besøger. Den største pyramide på 30 meter er Kukulkán (på spansk: El Castillo). Pyramiden er ikonisk og med på alle turistbrochurer. Pyramiden fungerer som en kalender. Hver side har 91 trin (altså 4 gange 91 = 364) plus den øverste platform = 365 – ligeså mange trin som dage på et år. Ned langs pyramiden er der en slange, som ved solhverv bliver ramt af solens stråler. Det er ret fantastisk.

Derudover finder du også en boldbane fra det berømte maya-boldspil poc ta poc og en cenote, hvor maya’erne blandt andet ofrede mennesker til guderne.

Chichen Itza, Mexico

 

Fakta: Pyramiderne ligger i staten Yucatan og blev bygget for ca. 1700 år siden af Mayaindianerne. Nærmeste større byer er Cancun og Valladolid, hvorfra der går masser af busture til Chizhén Itzá.

Stedet er et Unesco World Heritage site

Pris: 254 pesos for voksne (2018)

Vi besøgte Chizhén Itzá i 2012 og 2018. I 2012 skrev vi et blogindlæg, som du kan læse her.

Fordele: Must see! Det er Mexicos mest ikoniske pyramide og er blandt verdens syv nye vidundere.

Ulemper: Det er overrendt af turister, fordi det er så spektakulært. Kom derfor tidligt på dagen. Man må ikke længere kravle op på pyramiden. Der er meget varmt og ingen skygge midt på pladsen ved Kukulkán.

 

Ek’ Balam

Ek’ Balam ligger fantastisk med jungle til alle sider. Stedet består af 45 bygninger, og det har i en kortere periode været hovedstad i Maya-riget.

Fakta: Ruinerne ligger i staten Yucatan, tæt på Valladolid.

Der er en cenote i nærheden, som du kan komme til ved at leje cykel eller betale for en cykeltaxa, så husk dit badetøj.

Pris: 211 pesos for voksne og 70 pesos for børn under 13 år (2018)

Vi besøgte Ek’ Balam i 2012 og 2018. Du kan læse om vores tur i 2012 her.

Fordele: Det er en rimelig velbevaret maya-by. Du får højest sandsynligt stedet næsten for dig selv, da de fleste andre er kørt til Chitzén Itzá. Du må kravle op på pyramiderne og nyde udsigten. Der er skov til alle sider og derfor også lidt dyreliv i form af fugle, leguaner og sommerfugle.

Ulemper: Der er ikke rigtig nogen. Det skulle da lige være, at det ikke er et af de store mayasteder. Men det ser vi nu mere som en fordel. 

Tulum

Mayaruinerne i Tulum er helt specielle, da det er et af de eneste sted, hvor maya’erne har bygget pyramider ved havet. Derfor er der også den skønneste udsigt til det turkisblå caribiske hav. 

Fakta: Ruinerne ligger i staten Quintana Roo på Yucatan-halvøen.

Vi besøgte Tulum i 2003, 2012 og 2018. Vi skrev om vores oplevelser i 2012.

Pris: 70 pesos for både børn og voksne. Til gengæld kom vi til at betale 180 pesos for parkering! (2018)

Fordele: Det er de pyramider, som ligger aller smukkest lige ved havet. Husk evt. dit badetøj, hvis du skulle få lyst til en dukkert. Du kan være heldig at se en næsebjørn og masser af store leguaner. 

Ulemper: Der er mange mennesker, da stedet er meget populært. Selve pyramiderne er ikke specielt interessante. Det er deres placering ved havet, som gør det til et særligt sted. Der er meget varmt og ikke meget skygge. Men tit er der en dejlig brise fra havet, som gør det udholdeligt at besøge stedet om morgenen.

 

Cobá

Cobá er et maya-tempelkompleks, som ligger inde i junglen. Området er ca. 80 kvadratkilometer og er kun delvist udgravet. Ved Cobá kan man kravle op på Nohoch Mul, som er 42 meter høj og har 130 trappetrin. Der er også et gammelt observatorium, en poc ta poc bane og en maya-kalender, som forudsiger, at jorden går under i 2012. Men det kom jo heldigvis ikke til at passe.

Fakta: Ruinerne ligger i staten Quintana Roo på Yucatan-halvøen. Der er ca. en times kørsel fra Tulum.

Vi besøgte Cobá i 2012 og skrev et blogindlæg om turen.

Fordele: Du kan kravle op på den højeste mayakonstruktion på Yucatan. Herfra er der skov, så langt øjet rækker. 

Ulemper: Pyramiderne er ikke så velholdte. Der er langt mellem pyramiderne, så det kan være en fordel at leje en cykel eller tage en cykeltaxa.

 

Calakmul

Calakmul ligger på grænsen mellem Mexico og Guatemala og er udover sine flotte og velbevarede pyramider især kendt for sit interessante dyreliv. Her er nok den største chance for at se en jaguar i Mexico! I oldtiden var Calakmul, også kaldet slangens kongerige, en af de førende kongebyer og altid i krig med nærliggende Tikal i det nuværende Guatemala. Man mener, at der har boet 50.000 mennesker i denne by, som består af 6750 konstruktioner, hvoraf mange af dem ikke er udgravet. Derudover er der hele 117 stentavler i forbindelse med pyramiderne. Det højeste antal fundet på Yucatan-halvøen.

Fakta: Ruinerne ligger i staten Campeche på Yucatan-halvøen kun 35 km. fra Guatemala. Der er til gengæld 120 km til nærmeste by Xpujil.

Calakmul er et Unesco World Heritage site både på grund af ruinerne, men også fordi de ligger i en beskyttet tropisk skov.

På en meget klar dag kan man fra den højeste konstruktion i Calakmul se hele vejen til Tikal i Guatemala.

Vi besøgte Calakmul i 2015 og skrev om vores oplevelser med både ruiner og natur.

Fordele: Det er så langt ude i skoven, at du får det meste for dig selv. Der er masser af dyreliv – ræve, vildsvin, aber, fugle og hvis du er SINDSYGT heldig jaguar og tapir! Dyrelivet er klart en god grund til at besøge dette spændende sted. Du kan her kravle op på den højeste mayakonstruktion på Yucatan på 45 meter.

Ulemper: Det er en MEGET lang køretur. Først skal du til byen Xpujil og derfra skal du køre de 120 km til ruinerne.

 

Tikal

Tikal ligger slet ikke i Mexico, men i nabolandet Guatemala. Det er sådan et fantastisk sted, så det måtte alligevel med i guiden. Tikal var inden spaniernes ankomst til Yucatan en af de største og mest magtfulde maya-byer.

Fakta: Tikal ligger i området El Petén i Guatemala. Pyramiderne er omgivet af regnskov og er en del af Tikal nationalpark. Nærmeste større by er Flores.

Som mange af de andre steder er Tikal også på listen over Unesco World Heritage.

Vi besøgte Tikal i 2003 

Fordele: Must see! Der er utrolig smukt! Der er dejligt dyreliv rundt om med bl.a næsebjørne og edderkoppeaber. Du kan også høre brøleaber give deres fantastiske kald om morgenen.

Ulemper: Det er ikke i Mexico, så du skal over grænsen til Guatemala, hvilket kan være noget af en langsommelig affære.

 

Vi håber, at du ved hjælp af denne guide blev lidt klogere på nogle af Mexico’s pyramider, og at du fik lyst til at besøge nogle af dem. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har brug for hjælp til at planlægge din ferie til Mexico.

Vi vil blive rigtig glade, hvis du også har lyst til at synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Vi har “kun” besøgt fem fra jeres liste (inkl. Tikal), men vi er blevet så imponerede hver gang. Helt utrolige bygningsværker! Har I en favoritpyramide? 😀

  • twodanesontour says:

   Uhhhh, det var godt nok et svært spørgsmål! Vi har faktisk mange favoritter. Men efter at have tænkt over det et par timer, er vi blevet enige om, at det må være Calakmul. Både p.g.a. de flotte pyramider, som man må kravle helt til tops på, det fantastiske dyreliv med masser af aber og så det faktum, at pyramiderne ligger så isoleret, så man næsten har det hele for sig selv. Tror måske at vi mødte 10 andre besøgende på hele dagen. Der er langt til Calakmul, men for os var det hele besværdet værd.
   Hvad er jeres favorit?

 2. Så mange pyramider/ruiner dere har besøkt i Mexico! Jeg har ikke vært i Mexico, men jeg har vært i Copán i Honduras og sett ruinene der. Mexico står selvfølgelig på (den lange) ønskelisten 🙂

  • twodanesontour says:

   Rasmus besøgte Copán tilbage i år 2000 – det er også et rigtig fint sted.
   Ja, ønskelisten bliver længere og længere jo mere man ser og læser. Du må til Mexico engang – der er så meget spændende at se og opleve. Selv om vi begge har været her mange gange, kan vi stadigvæk finde nye steder at udforske.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.