Jerusalem

I februar 2014 havde vi en fantastisk uge i Israel. Anne Marie har været i Israel to gange før og har altid fortalt meget begejstret om det. Men det var Rasmus’ første tur. Derudover havde vi igen taget vores gode venner Martin og Sanne med. Denne rejse skulle have fokus på Jerusalem og omegn, og vi kan godt afsløre med det samme, at der var masser af store oplevelser i vente. 

Ben Gurion Lufthavn

Efter det sædvanlige paskontrol-cirkus kom vi alle fire vel ind i landet. Af en eller anden grund skal israelske paskontrollører altid spørge om de samme mærkelige ting. For eksempel havde Rasmus fornøjelsen af følgende dialog med en medarbejder: ”What’s the name of your father?” ”Finn” ”What?” ”Finn!” ”What is the name of your grandfather?” ”Børge” ”What?” ”Børge!” ”What did you say?” ”BØRGE!” ”OK? Where were you born?” ”Nykøbing Falster” – Derefter var der ikke yderligere spørgsmål, og vi er spændte på, hvad de vil bruge svarene til?
Til dem det måtte interessere, kan vi fortælle, at de ikke længere stempler turisters pas i Ben Gurion Lufthavnen. I stedet får man et lille løst “visitkort” med sit pasbillede på til at lægge i passet. Derved har man efterfølgende mulighed for at rejse til andre mellemøstlige lande, uden at man skal forbi Borgerservice efter et nyt pas.  

Abraham Hostels 

Vi tog en taxa fra lufthavnen til Jerusalem, hvor vi havde booket to dobbeltværelser på Abraham Hostels. Dette hostel ligger rimelig centralt, og så tilbyder de både ture rundt i hele Israel samt forskellige sociale events på hostelet hver aften. Et rigtig godt sted for backpackere i alle aldre. En ekstra særlig grund til, at vi gerne ville bo her, var, at de tilbød et kokke-kursus mandag aften. Og det har vi på andre rejser haft meget sjov ud af.

Da Anne Marie jo havde været i Israel to gange før, påtog hun sig straks guiderollen og lagde et tætpakket program for hele ugen. Der var så meget, som hun gerne ville vise frem, gense og udforske. Og for første gang nogen sinde på en ferie, var hun først i bad (næsten) hver morgen!

Jaffa Road og “gratis” byrundtur

Vi begyndte vores Jerusalem-udforskning med en tur ned af Jaffa Road, som for nogle år siden er blevet lukket af for biltrafik. Det er en bred boulevard med masser af butikker, hvor der nu kun kører et letbanetog. Gaden føles nu let og luftig – ja til tider nærmest mennesketom.

Næsten mennesketomme Jaffa Road

Jaffa Road tog os direkte ned til Jaffa Gate. En af de mest kendte porte ind til Den gamle by. Herfra tog vi en ”gratis” guidet rundtur på et par timer. Men ak og ve. Gratis er ikke altid lig med gratis…
Vores ellers udmærkede guide gentog igen og igen at vores drikkepenge til ham ville være med til at bestemme, om han og hans kone fik en god eller en dårlig dag…
Selvfølgelig vil vi gerne give drikkepenge for en gratis byrundtur. Men vi vil ikke føle os pressede til det. Og vi har slet ikke lyst til at blive belært om, hvor meget vi BURDE give, samt hvad drikkepengeniveauet i Europa er osv. Så desværre endte det faktisk med, at vores guide fik mindre af os, end hans guidede tur egentlig havde fortjent.

Den gamle by

Når man træder ind i Jerusalems gamle by, er det som at træde tilbage i tiden. Det meste af bydelen er overdækket og lukket af for trafik, da gaderne simpelthen er så smalle og fyldt med trapper, at der ikke kan køre biler. Det er som én stor bazar med små boder, butikker, restauranter og hellige steder i et stort virvar.

En typisk gade i den gamle by i Jerusalem

Jerusalem er hellig for tre af verdens store religioner: Jødedommen, islam og kristendommen. Derfor har byen gennem årtusinder også været vidne til masser af konflikter de forskellige folk imellem.
Grundet de forskellige religioner, er byen delt op i fire kvarterer: Det jødiske, det muslimske, det kristne og det armenske (som også er kristent). Kvartererne ligger så tæt, at det er svært for turister at vide, hvornår man går fra det ene kvarter og ind i det andet, men efterhånden som man begiver sig rundt i Den gamle by, begynder man at bemærke små forskelligheder kvartererne imellem. Og efter et par dage kan man også begynde at finde lidt rundt i denne store labyrint eller menneskelige myretue.

Besøg ved Grædemuren

Grædemuren 

Både inden for og uden for murene er der masser af hellige steder, og vi besøgte en del af dem. Et must er jo selvfølgelig Grædemuren, jødernes helligste sted, hvor tusindvis kommer hver dag for at bede og begræde tabet af Templet, som tidligere lå på Tempelbjerget lige oven for Grædemuren.

Bøn ved Grædemuren

Klippemoskeen og Al Aqsa moskeen 

Nu ligger der i stedet Klippemoskeen og Al aqsa moskeen – det tredje helligste sted for muslimer efter Mekka og Medina. Her mødte vi tilfældigt Naser Khader, som var på tur med en større flok danskere.

Vi nåede dog kun lige at tage et par billeder på pladsen, inden vi igen blev sendt ud – det var blevet tid til formiddagsbøn.

Den fantastiske Klippemoske

Oliebjerget og Gethsemane have 

En morgen tog vi en taxa op til Oliebjerget, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Jerusalem med Klippemoskeens kuppel i centrum. 
Udsigten fra Oliebjerget i Jerusalem
Vi gik ned ad Oliebjerget langs den store jødiske kirkegård til Gethsemane have, hvor Jesus ifølge bibelen blev forrådt af Judas. Det er vildt at tænke på, at de oliventræer, som står her nu, er så gamle, at de kunne have stået der på Jesu tid.
I Gethsemane have ligger også den flotte Alle nationers kirke. Især den store mosaik på forsiden af kirken er helt fantastisk. Det var en fortryllende morgenstund og en rigtig dejlig gåtur.

Alle Nationers kirke i Jerusalem

Via Dolorosa 

Inden for murene i Den gamle by kan man gå Via Dolorosa – Smertens vej. Den vej Jesus gik med korset. Vi undersøgte muligheden for at gå denne rute sammen med nogle franciskanermunke. De guider turister gennem turen hver fredag kl. 15. Men da vi fandt ud af, at det ville tage 4 timer at gå 800 meter, så besluttede vi at guide os selv. Vi havde også en middagsaftale i Tel Aviv senere, så det kunne vi ikke helt få til at harmonere.
Udstyret med en guidebog og app’en “Jerusalem Old City, Audio walking tours” begav vi os frejdigt afsted. Selve Via Dolorosa er afmærket med 9 stationer, hvor man stopper op og ser nogle af de steder, hvor Jesus gjorde dette og hint.

Via Dolorosa

Til sidst ender man ved den store Gravkirke, som menes at være bygget oven på det sted, hvor Golgata lå, og hvor Jesus blev korsfæstet. Inde i denne kirke findes de sidste 5 stationer, hvor Jesus bl.a. blev korsfæstet og lagt i graven.

Gravkirken

Der var fyldt med turister i Gravkirken, så vi opgav faktisk at stå i kø til det sted, hvor Jesus blev begravet. Vi skulle nok have stået i kø i små to timer for at få lov til at gå forbi på 8 sekunder.

Favoritrestaurant og kokkekursus

Ud over at se de forskellige hellige og historiske steder i byen, brugte vi også tid på at finde små listige steder at spise. Favoritten blev klart Hotel Ambassador, som ligger i Østjerusalem, og som var et af AM’s stamsteder, da hun var på kursus i Jerusalem i 2009. Her kan man få skøn mellemøstlig mad til yderst rimelige priser og om sommeren kan man sidde i gårdhaven under beduinmarkiser og ryge vandpibe – super hyggeligt.

 

Som tidligere nævnt, tilbød vores hostel Abrahams et israelsk kokkekursus med en tidligere kok.
Han tog os med hen og købe ind på det store Mahane Yehuda marked, hvor der faktisk også ligger en del små spændende restauranter. Vi blev trukket ind i forskellige små butikker, hvor kokken viste varerne frem og lod os købe det, som vi havde brug for til aftensmaden – flere steder med smagsprøver.

Mahane Yehuda marked

Derefter gik vi tilbage til det store fælleskøkken på Abraham hostel og så blev der snittet og hakket til den store guldmedalje. Vi lavede to slags salater, tabuleh, en mellemøstlig kødsovs med ris til, bagte auberginer med dadelsirup, feta og tahine, blomkål med tahine og dadelsirup, et par ”dyppelser”, hjemmebagte brød og friske jordbær til dessert.

Israelsk kokkekursus

Da al maden stod på bordet, var der fællesspisning for os, der havde været med til at lave den.

Fællesspisning på Abraham Hostel

Kort visit i Tel Aviv 

Efter nogle fantastiske dage i Jerusalem med vidunderligt forårsvejr i februar måned, kørte vi til Tel Aviv, hvor vi bl.a. skulle besøge vores gode venner Diana og Eldad. De havde lavet et fantastisk måltid mad og snakken gik lystigt til langt ud på aftenen.

Dejlig aften i Tel Aviv

Vi kunne godt have brugt endnu flere dage i den skønne og moderne by Tel Aviv. Sanne kunne have fortalt os i timevis om Bauhaus-arkitekturen, vi kunne have gået lange ture langs stranden og siddet på endnu flere små hyggelige barer i Jaffa. Men det må blive næste gang.
Læs også: Jordan
Læs også: Musandam, Oman
Følg os på Facebook og Instagram @twodanesontour, hvor vi lægger flere rejsebilleder ud og kommer med updates, når vi er på farten.
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.