På jagt efter en ulv i Jylland

Kan man se en vild ulv i Danmark? Hvor tæt kan man være heldig at komme på? Og er det overhovedet muligt også at få en godt billede? Det satte vi os for at finde ud af i foråret 2021.

Normalt rejser vi jo det meste af kloden rundt for at se spændende dyr, men en ulv har vi faktisk aldrig set før. Vi kiggede efter dem for to år siden, da vi var i Finland for at se bjørne. Men ulven viste sig ikke i de tre døgn, vi sad i skjul. Så nu skulle det være – og så i vores eget hjemland.

Den grå ulv

Den art af ulv, som lever her i Europa, Asien og Nordamerika er den grå ulv; på latin Canis lupus. Ulven bliver op til 80 cm. i skulderhøjde og mellem en meter og halvanden lang. Hunnen vejer op til 55 kg, mens hannen kan veje helt op til 80 kg. Til sammenligning vejer en schæferhund kun det halve. Ulven er også et hurtigt dyr, som kan løbe mellem 50 og 60 km. i timen. Ulve er af natur meget sky, og kommer helst ikke i nærheden af mennesker. Og derfor er de også svære at få at se. Men det plejer jo ikke at stoppe os 🙂 

Der har levet ulve i Danmark siden stenalderen. Men for ca. 200 år siden blev Danmarks sidste ulv skudt omkring Skive. 

Ulve i Danmark

For ca. 10 år siden genindvandrede ulven til Danmark. Den første gik over grænsen fra Tyskland og snart fulgte flere efter. Og flere ulve giver selvfølgelig på et tidspunkt ulvehvalpe. I øjeblikket menes der at være mellem 8 og 10 ulve i Jylland.

Efter ulvens tilbagekomst har der været en heftig debat om ulve; især på de sociale medier. Der har været enkelte angreb på fåreflokke i de områder, hvor der er set ulve. Problemet er, at en ulv ikke bare tager et får og løber sin vej, for så kunne fåreavlerne nok leve med det. Ulven dræber ofte et utal af får og lader de fleste ligge døde i folden. Derfor er den uønsket af mange landmænd og også af folk, som er bange for, at den på et tidspunkt skal angribe mennesker.

I 2018 var der en mand i Vestjylland, som skød og dræbte en ulv. Da det blev filmet samtidig, var der jo tydelige beviser på, at det var ham, som havde gjort det, og han blev efterfølgende dømt i retten, hvor han fik 40 dages betinget fængsel og blev smidt ud af Danmarks Jægerforbund. 

Ulveatlas

For at overvåge ulvebestanden i Danmark har Ulveatlas en del frivillige, som kigger efter ulve, indsamler billeder af poteaftryk samt DNA fra pels og de ekstrementer, som findes i området. I løbet af vores jagt efter at se en ulv, stødte vi på ikke mindre end fire observatører fra Ulveatlas, så vores bud er, at der bliver holdt rigtig godt øje med ulvene i Danmark.

Folk fra Ulveatlas er rigtig gode at falde i snak med, hvis man er interesseret i at se en ulv. De kender ulvenes revirer og deres foretrukne tilhørssteder.  

Mener du selv, at du har set en ulv, så er det også Ulveatlas du skal henvende dig til. Der er meget mere information på deres hjemmeside.

På jagt efter ulv

Af gode grunde findes ulven kun i Jylland, så vi var godt klar over, at det var der, vi skulle lede. Men Jylland er jo relativt stor… Vi læste om ulveobservationer på nettet og udså os nogle områder, hvor vi vidste, at ulven var set for nyligt. 

Derefter pakkede vi Caddy Camperen og satte kursen mod vest. Vi var af sted i fem dage, men kiggede kun efter ulv de to af dagene. Og desværre uden resultat. Men altså, man kan vel heller ikke regne med at køre til Jylland og få ulven serveret på et sølvfad.   

Vores første møde med en ulv

Det var selvfølgelig ærgerligt at vi ikke så ulv på vores første tur. Men det betød bare, at vi læste endnu mere op på tingene til næste tur, hvor vi afsatte 5 dage til at finde den og samtidig besluttede os for en lidt sydligere destination.

Denne gang gav vores efterforskning, om man så må sige, pote. Vi var kun lige ankommet til udkigspunktet, da vi fik at vide, at ulven lå ude på heden på 7-800 meters afstand. Og inden Rasmus fik hentet kamerastativet i bilen, havde Anne Marie allerede set ulven første gang. Men den var godt nok svær at få øje på – selv med kikkert.

Vi havde den i kikkerten i næsten 2 timer, hvor den skiftevis lå ned, stod op eller gik lidt rundt. Til sidst luntede den ud af vores synsfelt i solnedgangen. Og selvom det var på meget lang afstand, var vi begejstrede over at have set en ulv i Jylland.

Ulv på meget lang afstand

Faktisk så begejstrede at vi besluttede os for at lede efter den igen dagen efter i samme område. Vi ville jo gerne se den lidt tættere på, og man kender efterhånden også Rasmus så godt, at man ved, at lige meget hvilket billede han får taget, så vil han altid gerne have et, der er endnu bedre.

Endnu en dag på jagt efter ulv

Så næste morgen kl. 6 stod vi atter klar og spejdede ud over heden. Her stod vi så også 3 timer senere sammen med 8 andre “ulvekiggere”. Og i det tidsrum havde kun nogle enkelte af os set et kort glimt af ulven – så kort at ingen havde fået taget et billede. Ulven er lydløs, hurtig og en mester i at gemme sig i det couperede hedelandskab.

Til gengæld havde Anne Marie spottet en flok af lille korsnæb i grantræerne ved siden af os. Det er en fugl, som hun længe gerne har ville se. Så hun var næsten lige så glad, som hvis hun havde set en ulv.

Lille korsnæb i morgenlys

Læg lige mærke til det seje næb, som går over kors. Der er en grund til, at den for sjov bliver kaldt Nordens papegøje. Dens højt specialiserede næb er grunden til, at denne lille fugl kan plukke frø ud af kogler. Og en anden særlig detalje ved denne fugl er, at den ofte har unger om vinteren, da der er bedst fødegrundlag på denne årstid.   

En gåtur i skoven og spor fra ulv

Efter at have indtaget brunch under bagklappen på Caddy’en, besluttede vi os for at gå en tur i skoven. Vi tænkte, at hvis ulven ikke var på heden, så var den nok i skoven. Måske en lidt naiv tanke, da ulven jo sagtens kunne befinde sig ude på heden, uden at vi kunne se den. Og samtidig er skoven kæmpe stor, så det var lidt som at lede efter en nål i en høstak.
Men hvis man ikke leder, så finder man sjældent noget.

Vi gik ned ad en skovvej og så straks spor efter store ulvepoter. Uha! Så vidste vi, at ulven ind imellem gik denne vej. Da vi så sporet, var vi ikke i tvivl om, at det var fra en ulv. Det var alt for stort og kraftigt til bare at være fra en hund.

Spor efter ulv

Vi hørte også grønspætten – der lige som ulven har den det med at camouflere sig godt i skoven. Men ingen af dem viste sig for os.

Vi drejede på et tidspunkt til højre ad en anden vej og fandt her næste indikation på, at ulven var i området: Lort!

Ekskrementer efter ulv

Og igen var vi ikke i tvivl. Dette var hverken en lort fra hund eller ræv. Den var alt for stor og derudover fyldt med hår fra de dyr, den havde spist.

Længere fremme kunne vi se nogle mennesker, som kom imod os på lang afstand. Vi gik dem i møde, men pludselig stoppede de op og kiggede til venstre for os.  

Et fantastisk møde med ulven

Vi resonerede hurtigt, at hvis de alle 3 stod og kiggede den vej, så måtte der være noget at se på. Så Rasmus bevægede sig hurtigt fremad (så hurtigt man nu kan, når man er 47!), imens Anne Marie blev stående og kiggede over imod et skovbryn. Hun så straks, at det var nødvendigt at kalde Rasmus tilbage. Der var ingen tvivl om, at der stod en ulv helt stille og kiggede på os.

Der blev skudt et par billeder, der pga. den høje puls var mega uskarpe, og så forsvandt ulven ind i skoven.

Ulv i skovbrynDe 3 personer foran os vinkede os frem, og de fortalte kort, at de havde set ulven flere gange. Vi blev sammen enige om, at vi kun havde én chance for at se den igen. Nemlig hvis den ville krydse stien foran os på et tidspunkt. Så derfor blev vi stående helt stille.

Vi fik helt ret i vores antagelse. Og det hurtigere end der var tid til at indstille kameraet. For pludselig kom ulven spankulerende over stien, imens den gjorde os det klart, at den godt vidste, at vi var der – og at det var den lige glad med!

Ulv kommer ud af skov

Og så er vi tilbage ved det med vilde dyr, nemlig at de forsvinder lige så hurtigt, som de dukker op, og det er det fede ved sådanne oplevelser.

Ulv på sti

Vi var selvfølgelig meget glade og nærmest euforiske bagefter. Det havde været en fantastisk oplevelse at se en ulv på så nært hold. Så smukt og helt roligt. 

Da ulven er hadet af en del mennesker i Danmark, er vi desværre blevet opfordret til ikke at skrive, i hvilket område vi præcis har set og fotograferet ulven. Det er trist, at det skal være sådan, men vi ønsker ikke flere ulve skudt.   

Ulv i Jylland

Følg med

Tak fordi du læste med. Hvis du ønsker at støtte os, så vil vi blive meget glade, hvis du har lyst til at synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour. Her kan du se, når vi er på farten, og når vi har skrevet et nyt blogindlæg. Du kan også finde os på Instagram @twodanesontour

Hvis du har lyst til at læse et blogindlæg eller to mere, så har vi her samlet lidt om vilde dyr i Danmark:

Læs også: En elg i Lille Vildmose
Læs også: En bæver i Klosterhede plantage
Læs også: En kronhjort i Dyrehaven
Læs også: Sort sol i grænselandet
Læs også: På jagt efter ugler i Danmark 
Læs også: Rævehvalpe i Lille Vildmose

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.