Athen – Gudernes by

I vinterferien 2020 rejste vi til Athen. Vi drømte om storbyferie med masser af lækker mad og knapt så kolde temperaturer som i Danmark. Vi havde hjemmefra lagt en løs plan, som hovedsageligt indeholdt græsk mad og historiske steder. Derudover havde vi overvejet et par dagsture ud af byen. Og ja, det var præcis sådan rejsen blev. 

Starten af februar var jo tiden lige inden, Corona rigtigt for alvor brød ud, og verden lukkede ned. Der var derfor ingen restriktioner, og vi så meget få mennesker på gaden og i metroen med mundbind. 

Gudernes by

I oldtiden blev Athen kaldt Gudernes by. Midt i byen, på den hellige klippe Akropolis, tilbad indbyggerne nogle af deres mange guder som Zeus, Afrodite, Apollo og Dionysos. Samt ikke at forglemme Athene, som efterfølgende har givet navn til byen. 

Akropolis tårner sig stadig 150 meter op i centrum af Athen og kan næsten altid ses. Både dag og nat. Den er derfor et godt pejlemærke, hvor end man befinder sig. Men det kræver et blogindlæg for sig selv at fortælle om dette helt særlige sted med de gamle templer, hvoraf det mest berømte er Parthenon.

Det moderne Athen

I Grækenland bor der i dag ca. 10 millioner mennesker. Godt halvdelen af landets befolkning bor nu i Athen, som bare vokser og vokser i omfang.

Her kan man nemlig ikke bygge i højden af frygt for jordskælv, og mange bygninger i det historiske centrum er derfor kun to etager høje. Vi boede på Evripides Hotel på 6. etage, men det skal man ikke tænke over…

Hotellet var rent og pænt, vi fik redt seng hver dag, og morgenmaden var ok uden at være prangende. Til gengæld blev vi opgraderet til et værelse med KÆMPE balkon med dejlig udsigt til Akropolis. Alt dette for kun 300 kr. pr. nat. Two Danes var happy!

Området Psiri

Evripides Hotel ligger i den hippe bydel Psiri i gåafstand til centrum og Akropolis. Her er graffiti alle vegne, og det kan for nogle måske virke beskidt og utrygt. Men man kan også se det som en del af charmen og gå på opdagelse i de mange små gader for at finde flotte og sjove vægmalerier.

Vi tog flere selvguidede Street art-gåture med kameraet og blev hele tiden overraskede over, hvad der ventede rundt om næste gadehjørne.

Byen har virkelig et stort og spændende undergrundsmiljø. En græker, vi talte med, mente, at det er fordi, befolkningen føler sig økonomisk klemt. Det kommer til udtryk i de mange kunstneriske udfoldelser på husvæggene. 

Især pladsen Plateia Iroon er utrolig hyggelig med masser af restauranter, cafeer, barer og udendørsservering både nat og dag. Grækerne er virkelig exceptionelt gode til at sidde ude. Bare der er læ, og det ikke regner, så drikker de gerne deres kaffe under en terrassevarmer på et gadehjørne. Og enhver restaurant med bare den mindste plads på fortovet har uden tvivl sat et par borde og stole ud til formålet.

Effektiv metro

Da vi landede i lufthavnen, fandt vi nemt ind til centrum. Metroen går hele vejen og koster 10 Euro pr. person. Normalt giver man kun 1,40 Euro for en tur med metroen, men turen til Lufthavnen er altså skruet op i pris. Vil man spare lidt penge, kan man i stedet tage lufthavnsbussen for 6 Euro. Den stopper ved metrostationen Syntagma.

Da vi boede meget tæt på centrum, gik vi for det meste bare til alting, men da vi en dag skulle til Pireus, tog vi selvfølgelig metroen. Og man må sige, at togene er godt fyldt om morgenen. Der kører over 1,3 millioner mennesker med metroen hver dag. Så husk at passe godt på dine ting, som i alle andre storbyer.

Ruiner over alt

Athen blev grundlagt i antikken, og der er stadig masser af ruiner både over og under gadeplan. Nogle af dem kan bl.a. ses på metrostationerne, hvor de er blevet udgravet under opførelsen af metroen. Du kan se ruiner på metrostationerne Monastiraki, Syntagma, Evangelismos og Akropoli.

Vi stod selv ud på Monastiraki, da vi kom fra lufthavnen og blev som det første mødt af ruinerne på stationen. Og da vi kom op og ud på gaden, gik vi nærmest ind i Hadrians bibliotek. Fantastisk! Vi vidste med det samme, at vi ville elske at gå på opdagelse i byen den kommende uge.  

Plaka

Også det gamle historiske kvarter Plaka, som ligger lige i centrum, er fyldt med ruiner. Især de to store områder Ancient Athenian Agora og Roman Agora, præger bybilledet. I antikken var det to store markedsgader – nogle af verdens første shopping malls.

Derudover er det i dette område, at du finder det ottekantede Vindenes tårn. Antikkens svar på en vejrstation. Vindenes tårn indeholder vejrhane, vandur og solur. Utroligt hvad man var i stand til at bygge og udtænke for flere tusind år siden.

Vindenes tårn

Plaka er ud over ruiner også kendt for sine mange hyggelige gader med små cafeer, spisesteder, gallerier og butikker. Vi kunne bruge timevis på at udforske dette område. 

Plaka, Athen

Også her er der masser af street art at gå på opdagelse efter.

 

Anafiotika

I Plaka ligger det lille, berømte område Anafiotika. Det er en samling af hvidskurede huse bygget i klynge. Husene er oprindeligt opført af arbejdere fra øen Anafi, og de minder lidt om husene på Mykonos uden helt at være det.

Men det er super hyggeligt at vandre rundt og måske fare lidt vild i områdets små gader. Du finder Anafiotika så tæt på Akropolis du kan komme, inden det går stejlt op ad klippevæggen. 

 

Pnyxhøjen – demokratiets vugge

Lidt længere væk fra Akropolis ligger Pnyxhøjen, som også er et besøg værd for de historieinteresserede og dem, som elsker en god udsigt. Herfra kan man se Akropolis, ligesom der er en fantastisk udsigt ned over hele byen.

Man mærker samtidig historiens vingesus, da det jo var på dette sted, at demokratiet opstod. Det var her, at der blev holdt folkeforsamlinger i det gamle Athen. På denne åbne plads var der politiske taler og debat forud for en folkeafstemning med håndsoprækning. 

Det berømte vagtskifte

I den anden ende af byen, ved metrostationen Sintágma, måtte vi kigge nærmere på det lidt pusseløjerlige vagtskifte af Nationalgarden foran det græske parlament, som finder sted en gang i timen hver dag. Det er altså et studie ud i gakkede gangarter og sjove outfits!

Det ligner altså lidt, at de går rundt i nederdel og strømpebukser samtidig med, at de svinger benene på en meget sjov måde. 

Der er åbenbart også større og mindre vagtskifter, og vi kan ikke lige helt hitte ud af, hvornår det mon er det ene eller det andet. Men søndag skulle være den helt store dag. Så det er vist bare om at møde op kl. 11 og se, hvad der sker. Det er en rigtig god idé at komme i god tid, da der kommer rigtig mange mennesker – især om søndagen.

Samme sted finder du også den Ukente Soldats Grav. Et flot relief på væggen, som hylder faldne græske soldater i diverse krige. 

Dansk arkitektur i Athen

Vi fandt også en lille flig af Danmark midt i Athen. Anne Marie havde læst om de to danske arkitekt Hans Christian Hansen og hans lillebror Theophilus Hansen, som i 1830’erne hjalp med at genopbygge Athen, efter at byen var blevet valgt som hovedstad.

Videnskabernes akademi er tegnet af Theophilus Hansen.

Statsbiblioteket er ligeledes tegnet af Theophilus. 

Storebror H.C. Hansen blev udnævnt som kongelig græsk arkitekt og har bl.a. tegnet Athens Universitet. 

De tre smukke bygninger ligger side om side overfor metrostationen Panepistimio. Det var egentlig mest for sjov, at vi gik forbi, men det viste sig at være meget flottere og mere interessant, end vi havde forestillet os og vi synes, at området er et besøg værd.

Athen har masser at byde på og der er mange flere spændende seværdigheder og kvarterer end dem, vi har nævnt her. Så det er bare om at snøre traveskoene og komme ud og opleve Gudernes by. 

Læs også: Lissabon 
Læs også: Ti timer i Istanbul 

Vi bliver altid glade, når nye følgere finder vej til vores Facebook-side Two Danes On Tour. Her kan I se meget mere af alt det vi oplever. I øjeblikket mest i Danmark, men forhåbentlig går der ikke alt for længe før, vi igen kan rejse ud og opleve nye spændende steder i verden. 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.