Spise med Price… på makedonsk

Madscenen i Nordmakedonien er uden tvivl Balkan for fuld udblæsning – med masser af kød stegt på grill. Den der duft af grillet kød går lige i snudeskaftet på os. Og I kan regne med, at Two Danes er glade!

Maden her i Nordmakedonien minder os rigtig meget om det, vi spiste, da vi var i Bulgarien i 2010. Ja, det var faktisk i Bulgarien, at vi skrev vores første Spise med Price-indlæg, en kategori som er gået hen og blevet en tilbagevendene begivenhed her på bloggen. Så vores rejse til Nordmakedonien har været lidt lige som at komme hjem igen 🙂

Kød med ost

Det gik hurtigt op for os, at makedonerne er vilde med kød og ost i kombination. Man kan få mange forskellige retter med disse to ingredienser. Det kan både være et stykke kød, som er rullet om ost, og hvor osten siver ud, så snart du skærer i kødet.

Det kan også være hakkekød iblandet ost. Ost og kød i disse varianter kan vi ikke rigtig huske fra de andre gange, vi har været på Balkan.

I mange små restauranter bliver kødet tilberedt på grill i et lille udhæng på huset, hvor folk fra gaden kan kigge med og se, hvad der er på grillen i dag. Det er mega smart, fordi den fantastiske duft og flammerne fra grillen drager folk direkte ind i restauranten. 

Og lidt om grøntsager

Vi fandt snart ud af, at makedonerne også spiser mange bønner – lidt ligesom baked beans. De bliver tilberedt og serveret i små lerskåle. Der er flere retter med bønner, og vi fik anbefalet tavc gravce og pasulj – begge retter er bønner i en let krydret sauce, som er et lækkert tilbehør som dyppelse til brød. 

 

En af Anne Maries helt store favoritter er shopska salat, som fås over hele Balkan. Salaten består af tomat, agurk og revet fetaost. Der kan også være rå løg, peberfrugter og persille i, men her i Nordmakedonien har den de fleste dage bare bestået af de tre hovedingredienser.  

Tit får man serveret salaten som forret, og man skal passe lidt på, at man ikke får spist sig helt mæt i salat, inden hovedretten kommer.

Rakija i lange baner

Vi blev af en tjener oplyst om, at man normalt drikker rakija sammen med sin shopska, så det måtte vi jo selvfølgelig også gøre 🙂 Også selvom Rasmus ikke rører salat!

Rakija er Balkans svar på en lille gibbernak. En slags snaps eller brandy – alt efter lagringstiden. Rakija er i Nordmakedonien lavet på vindruer, men andre frugter kan også bruges. I Serbien bruges der f.eks. ofte blommer.

Vi har efterhånden drukket os igennem en del rakija og denne rejse blev ingen undtagelse. Det er bare så hyggeligt at skåle på dagens oplevelser og nyde, at vi igen er på Balkan.

Et par anbefalinger

I Skopjes gamle bazar ligger der masser af traditionelle restauranter. Vi har prøvet et par stykker, men der er selvfølgelig mange andre, og vi vil ikke fremhæve nogle bestemte. Det er bare om at prøve sig frem.

Ind imellem alle forretningerne er der også nogle små hyggelige pladser med udendørsservering. Vær opmærksom på, om stedet servere alkohol, hvis du gerne vil have et glas vin eller en øl til din mad.

Der er også mange muligheder for forskellige former for fast food. Især pommes frites og kebab er meget populært.

En dejlig madoplevelse

Den ene aften spiste vi på restauranten Skopski Merak, som ligger i et hyggeligt restaurantområde vest for floden Vardar. 

Vi kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet, da tjeneren startede med, nærmest undskyldende, at fortælle os, at de kun havde et bord til os i ikke-rygerafdelingen. Det er godt nok mange år siden, at vi har oplevet det i Danmark. 

Restauranten var hyggelig, betjeningen god, og maden smagte dejligt! Alt i alt en helt igennem vellykket aften.

 

 

Skopski Merak ligger på gaden Ul. Debarca St. 51. Flere anbefalede os at tage en taxa derhen, men vi kunne sagtens gå både frem og tilbage.

Og så kunne vi også lige besøge den flotte Church of Sant Clement of Orchid, som vi gik forbi på vejen.

 

Ølsmagning

Old Town Brewery Temov ligger i den gamle bydel og har både indendørs og udendørs servering.

Vi fandt et bord i en hyggelig krog oppe under loftet, og Rasmus gik i gang med sin egen lille ølsmagning. Det var ganske udmærket øl. Og selvom de ikke spås som de store vindere til kommende prisuddelinger, så var det som altid sjovt at smage lokalt mikrobryg – og klart bedre end de gennemsigtige main stream pilsnere, man ellers støder på.

Det nordmakedonske køkken… Der gik måske lige lovlig meget rakjia i den på denne ferie. Men det er sgu så hyggeligt 🙂 Og man må jo følge de lokale skikke!

Læs også: Spise med Price… på rumænsk

Læs også: Spise med Price… på hviderussisk

Vi bliver som altid glade, hvis du har lyst til at synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour. Så kan du også følge med i, hvornår vi udgiver nye blogindlæg og se billeder fra vores mange rejser i ind- og udland.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Kenn Kurup says:

  Det lyder som en kulinarisk oplevelse lige efter mit hoved. Øl og kød, og som Rasmus springe jeg gerne salaten over. Lyder som et rigtig hyggeligt og spændende sted 😀
  Hilsen Kenn

  • twodanesontour says:

   Hahaha! Jeg er sikker på, at du ville have det som blommen i et æg i Nordmakedonien. Øl og kød manglede der i hvert fald ikke! Og salaten kommer altid ved siden af i en skål, så man ikke behøver at slås med den på tallerkenen 😉
   Hyggeligt at høre fra dig.
   Knus Anne Marie

 2. Toni Antonij Kotevski says:

  Rakija i Makedonien laves traditionelt på vindruer og ikke blommer. Det er i Serbien den laves af blommer. Fik I smagt Mastika, det er Makedoniens svar på Ouzo og meget kendt over hele Balkan.

  • twodanesontour says:

   Hej Toni.
   Tusind tak fordi du tog dig tid til at hjælpe med at præcisere vores indlæg. Det sætter vi stor pris på. En af formålene med vores rejser er at blive klogere på de steder vi rejser hen. Og vi må sige, at vi har en stor svaghed for Balkan og Østeuropa. Vi føler os altid velkomne samtidig med at der venter masser af spændende oplevelser 🙂
   Og ja, vi fik også Mastika undervejs!
   Glade rejsehilsner
   Rasmus og Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.