Republikken Nordmakedonien

Inden vi fortæller om vores oplevelser her i Nordmakedonien, må vi nok hellere lige skrive lidt om den navnekonflikt, som har verseret mellem Grækenland og Republikken Makedonien. 

Navnekonflikt

Efter Jugoslaviens sammenbrud i begyndelsen af 1990’erne, så nye lande dagens lys. Heriblandt Republikken Makedonien også kendt som FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia)

Siden 90’erne har Republikken Makedonien og Grækenland været uenige om navnet Makedonien, som de begge føler sig berettiget til. Grækenlands største provins hedder nemlig slet og ret Makedonien. Og derfor kan der, i deres øjne, ikke være et land, som bruger det samme navn. I arrigskab har Grækenland siden 1991 blokeret for Republikken Makedoniens optagelse i NATO og EU. Det internationale samfund har af flere omgange forsøgt at mægle i sagen, men uden resultat.

I 2018 gik Grækenland aller nådigst med til, at Republikken Makedonien ændrede navn til Republikken Nordmakedonien. Landet har således skiftet navn pr. 12. februar 2019. Men det er egentlig ikke derfor, at vi er rejst hertil kun to måneder efter.

Valg af destination

Efter Rasmus’ rygproblemer i efteråret, har vi været lidt forsigtige og meget mere tænksomme omkring, hvor vi skal rejse hen. Det er pludselig blevet vigtigt for os, at der er direkte fly, at rejsetiden ikke er al for lang, og at vi ikke skal på roadtrip. Med to diskusprolapser kan Rasmus ikke tåle at sidde ned i for lang tid ad gangen, og derfor skal vi kunne gå rundt til det meste. Og pludselig er storbyferier blevet vores foretrukne 🙂 Men det rimer egentlig meget godt på vores store kærlighed for Østeuropa, da der stadig er masser af skønne steder, som vi ikke har set i denne del af verden.

Vi havde faktisk først kig på Athen, men pludselig steg prisen på flybilletter enormt. Og vi har i mange år haft en regel om, at ferier under 10 dage maks må koste 2000 kr. i flybilletter – og gerne meget mindre. Det er egentlig en sjov og dejlig regel, for det betyder, at vi nogle gange kommer steder hen, som vi ikke først havde tænkt os. Således også denne gang. På trods af, at vi var lidt sent ude, kunne vi stadig få direkte fly tur/retur CPH-Skopje for 1400 kr. pr. mand med Wizz Air.

Alexander den Store

Og nu når vi er i gang med konflikter mellem Grækenland og Makedonien, så kan de to lande heller ikke blive enige om, hvorvidt Alexander den Store var græker eller makedoner.

Den berømte Alexander levede fra 356 f.kr. til 323 f.kr i Oldtidens Makedonien. Landet bestod dengang af dele af nuværende Grækenland, Bulgarien og Makedonien. Og heri opstår konflikten. Både Grækenland og Makedonien synes jo, at han er deres helt.

Men konflikten er åbenbart så betændt, så den store statue, som står centralt i Skopje på pladsen Plostad Makedonija har fået navnet “Warrior on a horse”, da det blot ville være (endnu mere) benzin på bålet at bruge navnet Alexander den Store. Vi må dog sige, at der er en enorm lighed mellem Alexander og krigeren på hesten…

Sidst men ikke mindst, vil vi også lige nævne, at Grækenland tvang Makedonien til at skifte flag i 1995. Makedonien havde siden 1992 brugt et rødt flag med en verginastjerne i midten. Det er et sol-symbol med referencer til Oldtidens Makedonien – og ja, så er grækerne selvfølgelig igen på krigsstien. Makedonien har bibeholdt det røde flag og også en gul sol. Nu har den blot fået et andet design.

Det nye flag til venstre. Det gamle til højre.

Hvad siger makedonerne?

Da vi havde købt flybilletter til Skopje, blev vi mere og mere nysgerrige på konflikten mellem Makedonien og Grækenland. For hvad siger makedonerne egentlig til alle disse stridigheder med deres naboer? Det satte vi os for at finde ud af.

Allerede i Københavns lufthavn og i flyveren til Skopje snakkede vi med flere makedonere og udbad os deres mening om det nylige navneskifte på deres land. Og vi fik faktisk lidt forskellige svar. De fleste var utilfredse med, at Grækenland skal have lov til at bestemme, hvad Makedonien skal hedde. Og flere syntes også, at makedonerne havde solgt deres sjæl og identitet.

Enkelte (yngre) makedonere var dog positive over navneskiftet. De mente, at dette kunne sætte et punktum for konflikterne. Og at vejen nu ligger åben til medlemskab af Nato og EU. Og derved mulighed for bedre økonomi og flere jobs.

Det var meget interessant at tale med disse flinke mennesker, som alle var meget villige til at fortælle os om deres elskede fædreland.

Vi er dog sikre på, at det ikke er det sidste, vi har hørt til konflikten mellem Grækenland og Nordmakedonien! 

Læs også: Montenegro

Læs også: Slovenien

Du er meget velkommen til at Synes godt om vores Facebook-side Two Danes On Tour, hvor du kan se, når vi skriver nye blogindlæg og følge med, når vi er på tur. Næste gang tager vi til øen Rügen i Tyskland, hvor vi skal nyde naturen og spise nye asparges.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Så kjedelig med ryggen til Rasmus, men jeg er glad for å lese at dere finner måter dere fremdeles kan reise sammen på, og ikke lar det hindre dere. 🙂 Jeg var i Makedonia i fjor selv (da det fremdeles het det), og det var definitivt et sted som jeg gjerne reiser tilbake til. Elsker landene rundt der, og håper å kunne reise tilbake om ikke så lenge. 🙂

  • twodanesontour says:

   Hej Desirée
   Hvor hyggeligt at få en hilsen fra dig. Ja, vi elsker også landende på Balkan. Denne gang blev det til Nordmakedonien og Kososvo, men vi håber også snart at vende tilbage og opleve endnu mere i regionen. Der er så mange spændende steder, som få i Norden har hørt om.
   Fortsat god rejsevind
   Rasmus og Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.