Vi havde nogle utrolig dejlige madoplevelser i Tromsø, da vi var her i 2016. Derfor havde vi også denne gang glædet os til at smage på det nordnorske køkken.
Vi har været ude og prøve både nye steder og en gammel kending. Derfor kommer vi nu med endnu et indlæg om Tromsøs madscene, til dem der måtte lægge vejen forbi.
Som vi også har skrevet om i vores andre Spise med Price-indlæg fra Norge, så er mad og drikke ikke billigt på disse kanter. Derfor havde vi igen i år både brød, smør og pålæg med hjemmefra. Derved skulle vi ikke ud og købe morgenmad og der var også mulighed for at tage madpakke med på tur. Men hver aften gik vi ud og spiste i Tromsø.
Mathallen
Første aften besøgte vi Mathallen, som ligger i Grønnegata 58-60. Stedet er delt i to med en delikatessebutik og café til venstre og selve restauranten til højre. Interiøret er ret råt med betongulv og industrihylder samt en stor åbning ud til køkkenet, så man kan følge med i kokkenes arbejde. Maden er ny nordisk med vægt på lokale nordnorske råvarer. Det er høj standard dog uden at være Michelin.
Vi bestilte først tre forretter:
Waguy fra lyngen, som var let grillet yderfilet med soyasause og svampe (som hedder sopp på norsk fandt vi ud af). Denne ret var utrolig velsmagende!
Rensdyr-tatar med røget rensdyrhjerte og inderfilet, løg, tyttebær, beder og rug. Denne ret var også god, men ikke på samme højde som den tatar, vi spiste i Warszawa.
Rensdyrbouillon – en løg- og svampesuppe med rensdyrtunge. Denne forret skulle Anne Marie lige vænne sig til. Rensdyrtungen smagte meget af indmad og lever. Men efterhånden som ingredienserne blev blandet sammen, voksede retten på hende.
Derefter røg vi på to forskellige hovedretter:
Dagens fangst, som denne dag var sej med kål, brunet smør og syltet fennikel. En dejlig, veltillavet fiskeret.
Tre af os valgte storfekam fra lokalområdet. Selvom det burde være meget mørt kød fra højrebsområdet på oksen, så var der efter vores smag for meget fedt og sener, som skulle skæres væk, og kødstykkerne var meget uens. Nogle stykker var lidt seje, mens andre var ok møre.
Rasmus mente, at 12 timer i en sous vide havde gjort underværker, for det var meget smagfuldt.
Det kødet havde tilbage at ønske, gjorde tilbehøret det til gengæld mere end op for. Svampe, broccoli, løg, den lækreste jordskokpuré, jordskokchips og bearnaise. Hertil små kartofler med skræl.
Den samlede regning lød på 2250,- norske kroner for 3 forretter, 4 hovedretter, to øl og to juice.
Vil du spise på Mathallen, er det vigtigt at bestille bord på forhånd, da det er et meget lille og utrolig populært sted. Mens vi spiste, blev ca. 10 par afvist ved døren, da de ikke havde en reservation.
Bardus bistro
Næste aften måtte vi ud og spise tidligt, da vi skulle til samisk koncert allerede kl. 19.
Valget faldt på Bardus bistro, som vi også besøgte, sidst vi var i Tromsø. Og da maden kom, kunne vi godt huske hvorfor, vi havde besluttet at give stedet genvalg. Hold nu op for en lækkerbisken! Her bliver der serveret super god og veltillavet mad uden så mange dikkedarer.
For at nå at smage så meget som muligt, faldt vores valg på fire forskellige hovedretter.
Pandestegt torsk med pototto, ærter, dild og et strejf af peberrod. Det var en sindssyg lækker ret!
Oksekæbe med kartoffelmos, rodfrugter, peberrod og glace.
Rensdyrfilet med pastinakpuré, rosenkål, tyttebær, bredbladet persille og tørret rensdyrhjerte.
Boknafisk (saltet og halvtørret torsk, som er en nordnorsk specialitet) med varietet over blomkål, sprød fenalår (saltet lammekølle, som har hængt og tørret i den arktiske luft), dijonmayo og ørredrogn.
Fire hovedretter, to øl og to vand 1598,- norske kroner.
I får lige et godt råd fra kokken, som vi tænker ville falde i god smag hos Brødrene Price 🙂
Hildr
Tredje og sidste aften besøgte vi den hippe gastropub Hildr. Man falder ikke lige over den, hvis man ikke ved, hvor man skal lede. Den ligger i et gammelt hus i Skippergata 11.
Hvor de andre to restauranter har fokuseret på det nordnorske køkken, fik vi på Hildr et mere internationalt køkken at smage. Dog baseret på nordnorske ingredienser.
Her var konceptet enten en 5-retters smagemenu eller deling af småretter a la carte. Vi valgte det sidste og lagde ud med 5 deleretter:
Skreiviche som var en nyfortolkning af den mexicanske ret ceviche – nu med torsk (skrei på norsk betyder torsk). Retten kom med løg, koriander og små bitte tern af søde kartofler, som smagte lidt af chili. Det var friskt, lækkert og veltillavet.
Så fik vi engelskinspireret fish n’ chips med ærtepuré, tartarsauce, pickles og pommes fritter. Måske den bedste fish n’ chips vi har smagt i vores liv! Og vi har smagt mange!!!
Herefter ølpølse med bagte løg, kartoffelmos, karse og baconsky. Også denne ret var af britisk oprindelse.
Til sidst fik vi to italienskinspirerede retter: Kimchi-pizza med andlår, forårsløg og sesam, samt melanzane, en lasagne lavet på auberginer. Pizzaen var den mest spændende af de to retter. Den var helt crispy og ret spicy på den gode måde.
Vi var dog ikke mætte af de 5 små retter til deling, så vi bestilte hver en ret til. 3 valgte tacos med langtidsbraiseret svin og 1 måtte prøve fish n’ chips igen – den var VIRKELIG god!
Vi endte med at betale 1340,- norske kroner for 9 retter, 2 øl og to vand.
Kaia
Søndag til frokost gik vi på Kaia, som ligger direkte på – kajen. Stedet har en smuk udsigt over vandet, Tromsø brua og Ishavskatedralen i baggrunden.
Vi bestilte fish n’ chips, bagt laks og den portugisiske specialitet bacalao. Bacalao består af klipfisk og er meget populært i Norge samt logisk nok på den Iberiske halvø. Der var dog alt for meget og for store stykker hvidløg i, så det var lidt synd.
Generelt kan man sige, at dette måltid var det mest ordinære på hele turen. Og man skal vælge Kaia for udsigten frem for maden.
Til fredagsbar
Der er god tradition for fredagsøl i Tromsø, hvor Nordnorges eneste universitet ligger. Den var vi selvfølgelig med på, så vi begav os hen til Mack Ølhallen, som er Tromsøs berømte bryggeri og værtshus.
Stedet er rigtig hyggeligt og det var stuvende fuldt denne eftermiddag. Vi fik det sidste ledige bord, da vi kom. I baren har de 50 forskellige fadøl på haner.
De havde tre forskellige smagesæt, som dog er lidt pebrede. Vi prøvede 5 smagsprøver for 250,- norske kroner. De har ikke spiritus i baren, så er du ikke til øl, så er det ikke her du skal gå hen. Det er dog muligt at bestille en sodavand, en kop te eller en kop kaffe.
Vi var også lige forbi det lille hyggelige værtshus G, som vi faldt totalt for sidst, vi var i Tromsø. Det var som altid fyldt med stamgæster i alderen +60.
Lugar 34
På vores Facebookside var vi blevet opfordret til at prøve caféen Lugar 34. Vi fik dog en noget rodet modtagelse. Stedet er meget småt, men vi fik det sidste ledige bord.
Vi gik op for at bestille fire kopper cacao – de tre med flødeskum og 2 stykker gulerodskage. Tjeneren glemte vist at høre efter, hvad vi bestilte, for han spurgte mindst 4 gange, før bestillingen var i vinkel. Caféen havde ikke mere flødeskum – og det var ikke sådan at en af de tre på arbejde lige løb ud og købte noget mere. Kagen var så tyndt skåret, at den dårligt kunne stå selv – til 69,- norske kroner stykket.
Måske ramte vi dem bare på en dårlig dag. Bedre held næste gang.
I er meget velkomne til at følge os på Facebook, hvor vi lægger billeder ud, når vi er på farten og kommer med links til bloggen, når vi har skrevet et nyt indlæg. Næste tur går til Lissabon i næste uge. Vi bliver rigtig glade, hvis I har lyst til at kigge med.