Andenes, Norge

Blogindlægget fra Andenes er opdateret i maj 2019 med de seneste oplysninger om snorkling med spækhuggere i Nordnorge.

Igen i år har vi været på en forlænget weekend til Nordnorge. Denne gang til byen Andenes.

Sidste år besøgte vi Tromsø. Vi tog dengang til Nordnorge for at se nordlys og spækhuggere, og det var en fantastisk ferie med de fedeste oplevelser. Så fantastisk, at vi bare måtte af sted igen i år.

Vi havde nu fundet et sted, hvor man kunne komme til at snorkle med spækhuggere. Vi har ikke kunne finde denne mulighed andre steder i verden, men hvis du hører om det, så giv gerne lige et praj. (I sæsonen november-december 2019 vil det kun blive muligt at snorkle med spækhuggere ved øen Skjervøy nord for Tromsø, da spækhuggerne har flyttet sig efter sildestimerne).

Og så var det jo meget belejligt at SAS havde 70 års fødselsdag i 2016. Normalt har de “udsalg” på deres billetter betalt med point i efteråret, hvor man kan komme til at sted i Norden for 10.000 point. Så mange point har vi bare aldrig haft, da vi ikke er loyale over for et bestemt flyselskab, men shopper rundt alt efter, hvad der er billigst, og hvad der kan lade sig gøre. Grundet fødselsdagen var disse “pointudsalg” sat ned til 6.000 point, og så kunne vi lige være med. Vi kom således til Evenes for 6.000 point + skatter og afgifter på 406 kr./person. Dejligt!

Fly til Evenes

Vi må nok lige skrive et par ord om lufthavnen. Dens officielle navn er Harstad/Narvik lufthavn Evenes. Rigtig nok ligger den ved den meget lille flække Evenes men mellem de to større byer Harstad og Narvik, og derfor har den fået dette meget lidt mundrette navn. Skulle du få lyst til at søge flybilletter dertil, så er det aller nemmest at bruge lufthavnskoden EVE – så kommer du i hvert fald det rigtige sted hen 🙂

Egentlig kan man også flyve direkte til Andenes, men det ville for os betyde et ekstra stop i Bodø samt endnu længere rejsetid. Derudover syntes vi også, at det var interessant for os at have en lejebil, så vi kunne komme lidt mere rundt på egen hånd i forhold til sidste års tur til Tromsø, hvor vi var med lufthavnsbussen ind til centrum.

Køretur i snestorm

Da vi landede i Evenes fredag aften, efter et kort stop i Oslo, var det snestorm. Vi fik hurtigt fat i både bagage og lejebil, og så var det for første gang ud på de meget glatte norske veje. Rasmus bag rattet og Anne Marie som co-pilot.

Vi skulle køre godt 70 km til byen Lødingen. I Nordnorge skraber sneploven bare det øverste lag sne bort fra vejene, så bilerne kører direkte på is. Derfor er alle biler også påmonteret pigdæk. Det var om at holde godt fast i rattet og tungen lige i munden. Men godt en time senere ankom vi helskindede til Brygga Hotell, hvor vi havde booket en enkelt overnatning.

Alle biler kører på pigdæk om vinteren i Nordnorge

Det smukkeste landskab

Næste morgen stod vi op til en smuk morgen og fint kørevejr. Nu gik det nordpå mod Andenes – vores endelige destination. Andenes ligger i Vesterålen på “toppen” af Lofoten. Undervejs nød vi den fantastisk flotte køretur, og der blev taget mange billeder af landskabet undervejs.

Landskab nordnorge

Pludselig sagde Rasmus: “Der var sgu en elg!” Så kan det nok være, at vi fik vendt slæden. Og rigtig nok. Omkring 2 minutter efter kom der først en, så to og så tre fine, store elge traskende oppe på fjeldsiden lige over vejen, som vi havde kørt på. De gik i høj sne og kæmpede lidt for at komme frem. Indimellem kiggede de ned på os og var klart bevidste om, at vi stod og betragtede dem. Det er første gang, at vi har haft mulighed for at se en elg i fri natur, så stemningen var yderligere løftet, da vi kørte videre mod Andenes.

Tre flotte elge som vi så på vejen til Andenes

 

Fra nu af holdt vi ekstra godt øje, hver gang vi så et elgskilt. Men det eneste der dukkede op, var rensdyr langs vejen, som gik og fandt mad. De er ejet af folk i området, men går frit rundt her om vinteren.

Rensdyr går frit omkring

Hvaler i sigte

Da vi kom over broen til Andøya – den ø, som Andenes ligger på, havde vi to muligheder. Vi kunne enten køre til højre og op langs østkysten af øen – det ville være den hurtigste tur. Eller vi kunne køre til venstre og tage “the scenic route”. Vi valgte selvfølgelig det sidste!

Vi kom snart ud til kysten med fin udsigt til Atlanterhavet. Vi kørte gennem små, vindblæste landsbyer, og pludselig sagde Anne Marie: “Stop bilen”. Vi holdt helt stille midt på vejen, og snart kunne Rasmus også se hvorfor. 10-15 spækhuggere lå ikke langt fra kysten og fiskede. Vi blev holdende længe og nød synes. Snart efter kørte vi op til en lille rasteplads med endnu bedre udsigt. Fantastisk at kunne se disse prægtige dyr direkte fra vejen – og inden vi overhovedet var nået frem til vores egentlige mål.

Spækhugger ved Andenes

Almahuset

I Andenes tjekkede vi ind i Almahuset, et af Andenes ældste bygninger opført i 1851. Her står stuerne som dengang Alma og Olaf boede der sammen fra 1930-1973. Ovenpå er der 4 dobbeltværelser, som lejes ud, og nedenunder fælles bad, køkken og altså de to gamle stuer. For os var det det perfekte sted, da man hurtigt kom i snak med andre rejsende, som også var kommet til Nordnorge efter nordlys og spækhuggere. Men er du meget støjfølsom og ikke ønsker at dele bad og køkken med andre, så er det ikke det rigtige sted for dig.

Vores soveværelse i Almahuset

Vi havde nogle fantastiske dage i huset, hvor vi havde mulighed for selv at lave morgenmad og frokost. Vi havde dette år taget et helt rugbrød, en oksespegepølse fra Ejegod Slagteren og en pakke smør med hjemmefra, da de norske priser ikke er til at spøge med. Derudover hyggede vi os i stuerne hver aften med andre rejsende, fortalte historier fra hele verden og viste billeder fra dagens oplevelser.

Den ene stue i Almahuset i Andenes

Klar til at snorkle med spækhuggere

Hjemmefra havde vi til dagen efter booket en spækhugger-snorkeltur med Seasafari Andenes til 1650 norske kroner. Ville man blot se hvalerne og spækhuggerne fra båden, kunne man komme med for 995 norske kroner.

Vi havde fået besked på at tage godt med tøj på og møde op i deres bygning ved havnen kl. 11.15. Da vi ankom blev vi staks informeret om, at der grundet vejret ikke ville blive snorkeling i dag. Vi kunne derfor vælge at blive på land eller at tage med på hvaltur – dog uden snorkling. Det hold, som havde været af sted fra morgenstunden havde intet set, og vi havde jo set spækhuggerne så fint dagen før fra bilen, så vi blev enige med os selv om at spare pengene og i stedet booke en tur igen til dagen efter og håbe på mere held.

Næste dag troppede vi op igen, men fik desværre samme besked. Ingen snorkeling med spækhuggere, men vi kunne godt komme med på hvalsafari. Andre rejsende, vi mødte, som havde været med på denne tur, meldte om 3 meter høje bølger, søsyge, blæst, regn og kulde – og INGEN hvaler i sigte. Det var det sidste der gjorde, at vi besluttede, at vi ikke ville med. Vi havde den FEDE hvalsafari sidste år i Tromsø, og vi var jo kommet for at snorkle med de fantastiske dyr.

Køretur rundt på Andøya

Derfor kørte vi i stedet en tur rundt på Andøya. Vi så masser af havørne, men ikke flere hvaler.

Havørne i flugt

Vi kørte også ud i nogle små landsbyer for at kigge på huse og landskaber.

Forladt hus i Norge

 

Hus ved Fiskenes

Selv om vi ikke kom til at snorkle med spækhuggere, havde vi en fantastisk tur til Andenes. To aftener så vi nordlys, men det må I læse meget mere om i næste indlæg.

Og på køreturen tilbage til lufthavnen, stoppede vi ved “vores” spot og så endnu engang spækhuggere, som fiskede, og denne gang også pukkelhvaler. Derudover nød vi en solopgang på godt 2 timer, som bare var helt fortryllende. Med de mange fotostop + en frokost i Sortland på øen Langøya, tog turen til lufthavnen godt 5 timer.

Elgskilt i Nordnorge

 

Du er velkommen til at finde os på Facebook eller Instagram @twodanesontour. I påsken 2017 går turen til Iran.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

 1. Åh det lyder fantastisk – også selvom i ikke fik snorklet med de store dyr så må det være fantastisk bare at se dem. Skal helt sikkert også til Andenes på et tidspunkt, men det er jo meget vejret der bestemmer hvilken oplevelse det bliver!

  • twodanesontour says:

   Hej Sarah
   Ja, Andenes var klart et besøg værd -også selv om vi ikke fik snorklet, som vi havde håbet på hjemmefra.
   Det var så fantastisk at se så mange dyr, bare at køre rundt i det sneklædte, nordnorske landskab, og at bo i det fine Almahus. Vi anbefaler det på det kraftigste. Dog er der større garanti for at se hvaler ved Tromsø -men der kan man ikke komme til at snorkle med dem. Så det kommer an på, hvad man gerne vil.
   Glade hilsner
   Rasmus og Anne Marie

   • Godt at vide – jeg er alt for meget en kylling til at turde snorkle med hvalerne så måske skulle jeg satse på Tromsø!

    • twodanesontour says:

     Jamen, så skal du da KLART tage til Tromsø! Prøv lige at se billederne fra vores hvaltur i 2016: https://twodanesontour.com/?p=1661
     Så er vi sikre på, at du er klar til at købe billetten. Vi har allerede besluttet at tage tilbage til Tromsø næste vinter. Det var bare sådan en fin oplevelse.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.