Zagreb

Zagreb

Efter nogle fantastiske dage i Senj ved Adriaterhavet, brugte vi det sidste halvandet døgns tid i hovedstaden Zagreb.

Byen er hyggelig, de fleste seværdigheder ligger i gåafstand, og her er perfekt til en forlænget weekend eller som et stop på en længere Balkanrejse.

Byens hjerte er omkring pladsen Trg bana Josipa Jelačića med den markante rytterstatue, og hvor de karakteristiske blå sporvogne kører forbi. Da vi var der, var pladsen fyldt med små hvide boder, hvorfra der blev solgt forskellige håndlavede ting, skinker, pølser, honning mv. 

Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb

 

På marked i Zagreb

Den gamle bydel

Oven for pladsen ligger den gamle bydel, som består af områderne Gornji Grad og Kaptol. 

På gaden Kaptol findes den flotte katedral og byens vartegn med det meget lange navn The Cathedral af the Assumption of the Blessed Virgin Mary. Katedralens to neo-gotiske tårne kan ses over det meste af byen, men er åbenbart altid under restauration -eller det har de i hvert fald været de sidste 25 år. Rundt om kirken ligger der en meget velbevaret renæssancemur bygget til beskyttelse mod ottomanerne.

The Cathedral af the Assumption of the Blessed Virgin Mary

Tæt på katedralen ligger det store marked Dolac, som har åbent alle dage. Vi fandt ud af, at der var to etager med alverdens frugt, grønt, ost, kød og frisk pasta. Her købte Signe bl.a. et kilo kiwifrugter for 6 Kuna – ca. 6 kroner. Det må siges at være billigt!

Det store marked i Zagreb

Gaderne Tkalciceva og Radiceva og også begge et besøg værd. I Tkalciceva findes et utal af restauranter, barer og et lille bryggeri – alle med udendørsservering. Og der er tilmed en lille legeplads, hvis man rejser med børn.

Tkalcicevagaden i Zagreb

 

Øl fra det lokale bryghus, Zagreb

I Radiceva ligger der flere specialbutikker, og her fandt vi også dette store slips –Kroaterne er nemlig opfinderne af slipset! Ja, hvem havde gættet det?

Kroatien er kendt for at have opfundet slipset

Et ordentligt bom!

Fra Raiceva kan man gå ad en del trapper op til Lotrščak-tårnet. Vi havde læst, at en kanon bliver skudt af ud gennem et vindue hver dag kl. 12. Denne tradition er blevet holdt i hævd siden 1. januar 1877! 

Krudttårnet i Zagreb

Det kunne vi selvfølgelig ikke gå glip af og havde derfor taget opstilling lige neden for tårnet. 
Vi havde forberedt Ella og Karen på, at det ville blive et højt brag, så Karen holdt sig allerede for ørerne fra kl. 11.50.

Hele familien venter på kanonen

Vi blev dog alle overraskede over HVOR højt det faktisk var, og der kom både røg og krudtslam ud af vinduet. Sjovt for både børn og voksne, hvis man godt kan lide et højt BUMMM!

Kanonen blev skudt ud af vinduet med røg og krudtslam

Derfra gik vi til den fine Sct. Marcus kirken, som har to våbenskjolde på taget. Her på denne smukke plads med fint restaurerede bygninger ligger også Kroatiens parlament.

Sct. Marcus kirken i Zagreb

Med kabelbanen

Tilbage ved tårnet med kanonen tog vi den lille kabelbane ned til Tomic street. Ja, faktisk er det verdens korteste kabelbane på kun 66 meter og en køretid på 55 sekunder.
Karen synes, at turen var ALT for kort, så hun var lige ved at græde over, at det allerede var slut… Men med en pris på kun 4 kuna –ca. 4 kr. så kan man jo vælge at tage turen en gang til. Den kører ca. hver 10. minut.

Kabelbane i Zagreb

Vi fik dog Karen i godt humør igen med en is. En enkelt kugle fås for 7 kuna. Det er altså skønne priser!

En dejlig ferie var ved at være ovre og vi var glade for både at opleve Adriaterhavet og Zagreb. Tak til hele banden for sjovt og hyggeligt selskab.

Two Danes On Tour i Zagreb

Som altid er I velkomne til at finde andre blogindlæg, som kunne interesserer jer. Vi anbefaler: 

Læs også: Slovenien
Læs også: Montenegro

Og som altid håber vi, at I vil følge med på Facebook: Two Danes On Tour. Vi nyder at vise jer billeder fra ind- og udland.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.