Hvepsevågens dag

Fugletur på Lolland

Vi har været på fugletur! På Lolland!

Normalt når vi begiver os ud for at kigge på fugle, så befinder vi os eksotiske steder som Mexico, Indonesien eller Madagaskar, så det er nyt for os at tage på en fugletur i Danmark.

Hen over foråret hørte Anne Marie flere gange om Hyllekrog, men vidste ikke, hvad eller hvor det var. Som den store geografinørd hun nu engang er, så skrev hun det i søgefeltet på Google maps og opdagede, at det var på det sydlige Lolland – ikke så langt fra Rødby Havn. (Anne Marie elsker virkelig Google maps, – og Google translate og bare Google i al almindelighed!).

Ved yderligere søgning på nettet fandt hun ud af, at Saksfjeld-Hyllekrog er en lang tange, som går ud i vandet. Det er et fuglereservat ejet af Fugleværnsfonden, og de afholder løbende ture i området. Det viste sig tilmed, at det er Danmarks vigtigste efterårstræksted for rovfugle! Det er da for sejt. Og vi bor kun en halv times kørsel derfra uden at vide den slags.

Hvepsevåger

Således var der en fugletur første søndag i september med fokus på hvepsevåger – en fugl vi ikke kendte noget videre til i forvejen, og som vi aldrig havde set før, men dog hørt om.

Hvepsevåger trækker i store flokke til Afrika om efteråret, og især lige omkring månedsskiftet august-september, hvor man hvert år i Fugleværnsfonden holder ”Hvepsevågens dag”. Vi besluttede at tage med for at se, hvad det var for noget.

Det rigtige udstyr

Hjemmefra var vi lidt i tvivl om påklædning og hvad vi skulle medbringe. Der stod det var en fugletur. Fra vores mange rejser i udlandet, er vi vant til at gå med på guidede ture i regnskove, så Anne Marie iførte sig sine vandrestøvler. Derudover lag-på-lag-tøj.

Mens Rasmus fandt lommekikkert, kameraet og 300mm linsen frem, smurte AM et par klapsammenmadder, og så var vi klar til tur.

Vi havde nok lige glemt at læse kørselsvejledningen på Fugleværnsfondens hjemmeside, så vi tog den ned ad motorvejen til Rødby Havn og kom så lidt i kørselsproblemer. Men ved hjælp af GPS gik det.

Men nu var vi pludselig lidt i tidsnød. Turen ville begynde kl. 10 og spørgsmålet var, om vi ville komme et par minutter for sent og om de andre så var begyndt at gå. Andre spørgsmål meldte sig også i bilen. Hvor mange kilometer skulle vi gå? Ville der overhovedet være andre end os? Man skulle nemlig ikke tilmelde sig på forhånd.

Da vi endelig kunne se hen til parkeringspladsen, hvor vi skulle mødes, holdt der en 15-18 biler. Ok, det der med, om vi ville være de eneste, faldt da fuldstændig til jorden.

Men hvad var nu det? Der stod en 30-40 mennesker på diget og kiggede ind over land. Vi kom vist ikke for sent… for folk var ikke på vej til at gå nogen steder hen. De havde sat deres kameraer og teleskoper op på stativer. Vi blev hurtigt klar over, at tur ikke nødvendigvis betyder gåtur. Men i dette tilfælde ”ståtur”. Så vandrestøvlerne var nok en anelse overkill.

 

Til gengæld var vi totalt underdressed, når det kom til teknisk udstyr.
Når vi rejser, er vi vant til at have teknikken i orden i forhold til andre rejsende. Vi har rimelig gode kameraer, undervandsboks til det ene, computer med osv. Men her var der mænd med virkelig stort legetøj! Ja, det var nærmest helt pinligt at hive vores lille kikkert frem fra tasken, og vi kunne ikke lade være med at grine lidt ad os selv. Den var nemlig ikke til megen hjælp.

Der kigges efter hvepsevåger

Noviser blandt fugleentusiaster

Vi stillede os op på diget sammen med de andre fugleentusiaster og forsøgte i begyndelsen bare at holde lav profil og suge til os af indtryk.

TV2Øst var forbi for at filme begivenhederne til aftenens nyhedsudsendelse. Og det kan da godt være, at vi var på udebane, men det var journalisten så sandelig også. Han fik både sagt fiskevåge og hvepsemåge, til stor morskab for alle fuglekiggerne.

Snart efter kom vi i snak med dagens guide, nemlig naturvejleder Allan Gudio Nielsen. Han spottede snart, at vi var nybegyndere, og han var sød til at fortælle og lade os kigge i hans teleskop, når han fik en flok hvepsevåger i sigte.

Derudover stod han og talte alle de hvepsevåger, som gled ud over vandet, og inden dagen var omme havde han spottet 3 havørne, 3 fiskeørne og 300 hvepsevåger.

Vi må dog sige, at fuglene var MEGET langt væk! Og vi var lidt skuffede hvad det angik. Vi havde håbet at se dem tættere på og ikke blot som små prikker i et teleskop.

Vindmøllepark ved Hyllekrog

På jagt efter sommerfugle og edderkopper

For os blev det lidt lang tid at stå og kikke på prikker, så da en meget venlig dame ved navn Jette, ville gå en tur for at se på sommerfugle, spurgte vi, om vi måtte gå med. Vi fik nogle gode snakke om fugle, rejser og insekter.
Storplettet perlemorssommerfuglStorplettet perlemorssommerfugl

Senere gik vi også en tur med Allan for at fange græshopper og se den sjældne og super flotte hvepseedderkop, som altså findes ved Hyllekrog.

Hvepseedderkop

Alt i alt var det en rigtig fin dag, hvor vi fandt ud af, hvad det betyder, når der står ”fugletur” på programmet.
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

  1. Friskt at I havde mod på at prøve noget nyt! 🙂 Vi har også selv været på vores første fugletur (Sort Sol) her i Danmark og det er jo egentlig noget af en oplevelse! Sad og smågrinte lidt over at I var "underdressed" ifht teknisk udstyr – den fornemmelse kommer vi også hurtigt ud for, da det blev klart for os, at fuglene altså ikke lige ville flyve forbi vores næsetipper men nærmere langt ude i horisonten. Næste gang må vi bare udstyre os med det "big guns", når der skal skydes fugle i kassen 😉

  2. Kære Michelle
    Tak for din kommentar! Vi har faktisk også være i Ribe til Sort sol for nogle år siden. Også en dejlig oplevelse og noget vi overvejer at gentage, da der ikke var så mange stære, som vi kunne have ønsket os.

    Hygge hejsa
    Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.