Ruinbyen Petra

Efter en køretur gennem det halve Jordan, kom vi til den gamle ruinby Petra. Vi havde virkelig glædet os meget til at se og opleve dette fantastiske sted.

Men inden vi tager jer med indenfor, får I lige lidt info om Petra for 1000 år siden.

Landet Nabatea

Petra var hovedstad i landet Nabatea. Og skulle du ikke kende dette land, så fortvivl ikke.  Landet blev i år 106 e. kr. indlemmet i det store Romerrige og mistede derved sin selvstændighed.

Nabatea var befolket af nabatæerne, et aramæisk-talende folk, som kom vandrende fra det nordlige Arabien. De bosatte sig i området omkring det sydlige Syrien, Jordan, Sinai-halvøen og det vestlige Saudi Arabien.    

Hovedstaden Petra

Den rige hovedstad Petra var et naturligt stop og handelscenter på de store karavaneruter fra Sydarabien til Damaskus og fra Middelhavet til Mesopotamien (i det nuværende Irak). Byen overlevede i århundreder, fordi befolkningen havde forstået at kontrollere det sparsomme vand. Ved hjælp af avanceret hydraulisk teknik, skabte de en kunstig oase. Derved havde de vandforsyninger til dem selv og deres dyr samt muligheden for at dyrke jorden. De opkrævede store skatter af karavanefolkene for mad, vand og beskyttelse.

Petra gik desværre til grunde som livlig handelsby. Både fordi Romerne over tid mistede interesse for stedet, og fordi byen blev ramt af et kraftigt jordskælv i 363 e. kr. Hvad der skete bagefter vides ikke. Måske blev stedet invaderet af andre folkeslag, måske gik vandforsyningerne til grunde under jordskælvet. I dag står kun ruinerne tilbage.

Petra by night

Vi havde bestilt en tur samme aften til ”Petra by night”. En begivenhed der foregår et par gange om ugen. Her kan du få lov til at opleve Petra om aftenen kun oplyst af 1800 brune papirsposer med stearinlys i.

Efter vi havde betalt for indgangen, stod vi i bælgragende mørke sammen med andre besøgende og så på den enormt flotte stjernehimmel. Så begyndte den 1,2 kilometer lange gåtur gennem Siq’en til hovedtemplet The Treasury.

Siq’en er en smal slugt, som er skabt ved, at vand i årtusinder har forsøgt at presse sig vej gennem de høje sandstensklipper. Den har i fordums tid været en naturlig beskyttelse for Petra, da ingen fjender kunne nærme sig byen uden først at skulle igennem den lange smalle slugt. Hele vejen gik vi og prøvede på at forestille os, hvordan dette fantastiske sted ville se ud i dagslys. Noget vi omkring 10 timer senere skulle finde ud af.

Papirslamper i Petra i Jordan

Vel fremme sad vi på måtter på jorden, fik arabisk te og hørte traditionel musik, mens de små papirsposer med lys i gav en hel særlig og magisk stemning.

Petra by night i Jordan

Fantastisk tur gennem Siq’en

Næste morgen meget tidligt var vi mere end klar til at udforske Petra – nu i dagslys og med privat guide. Det er faktisk meget sjældent, at vi betaler for en guide. Men netop her i Petra ville vi gerne have alle de spændende oplysninger og historier, vi kunne suge til os.

Vi begyndte med igen at gå den 1,2 km lange vej gennem Siq’en. Det tog os nu over en time, da vores guide var meget ivrig efter, at vi skulle se og opleve så meget som muligt på turen.

The Siq i Petra i Jordan

Det var en hel anden oplevelse at bevæge os igennem slugten i dagslys, da vi nu rigtig kunne se de fantasiske farver og klippeformationer. Samtidig fik vi også udpeget forskellige templer, relieffer og vandkanaler, som var hugget ud i klipperne.

Den smalle Siq i Petra i Jordan

Vi lod fantasien få frit løb og forestillede os, hvordan der mon engang havde set ud, da lange kamelkaravaner fra alle verdenshjørner var reddet her igennem med elfenben, eksotiske krydderier, silke, håndvævede tæpper og meget, meget mere.

The Treasury

Endelig nåede vi igen frem til The Treasury, (som har været med i Indiana Jones filmen Det sidste korstog) og nu kunne vi rigtig se, hvor imponerende denne bygning er. Det var jo lidt svært aftenen før i kun stearinlysets skær.

Første glimt af Petra i Jordan

Vi blev stående længe og nød en fantastisk morgen og kun at være 4 turister, når man ved, hvilket turistmekka dette sted er J

The Treasury i Petra i Jordan

Derefter tog vores guide os med videre rundt i den gamle by. Vi så utrolig mange templer, gravmæler og klippehuler hugget ud i de porøse sandsten af nabatæerne, men også efterladenskaber fra Romerne i form af et amfiteater og den traditionelle markedsgade med søjler.

Romerske efterladenskaber i Petra i Jordan

 

Markedsgaden i Petra i Jordan

The Monastery

Så begav vi os den hårde vej op for at se et andet stort tempel The Monastery, som minder lidt om The Treasury.

The Monastery i Petra i Jordan

Det var meget varmt at gå derop, men udsigten var det hele værd og vi kunne alligevel ikke få os selv til at ride på et æsel derop.

Det smukke landskab omkring Petra i Jordan

 

The Monastery med omgivelser

Om eftermiddagen kørte vi en tur til Lille Petra. Et område i nærheden af Petra, som også har gamle klippehuler. Det var fint og flot, men intet i sammenligning med Petra.

En sidste tur til Petra

Næste morgen tog vi endnu en tidlig gåtur ind i Petra. Vi nød den stille morgenstund og at de andre turister endnu ikke var ankommet. Vi så flere templer, som vi ikke havde nået dagen før, og så gik vi for sidste gang ud igennem Siq’en, da de store turistbusser endelig begyndte at ankomme.

Kameler foran gamle grave i Petra i Jordan

 

Petra i Jordan

3 fantastisk dage i Petra havde nået sin afslutning, og nu var det blevet tid til at køre endnu længere mod syd.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.