En kronhjort i Dyrehaven

En fredag i september kørte vi efter arbejde mod Jægersborg Dyrehave nord for København. Vi havde en bestemt mission: at se og fotografere en kronhjort i brunst.

Et prægtigt dyr

Kronhjorten er den største og flotteste af de hjorte, vi har i Danmark. En voksen han kan blive 1,4 meter i skulderhøjde og veje op til 230 kg. Derved er det Danmarks største vildtlevende landpattedyr. 

En kronhjort i Dyrehaven

Hos kronhjortene er det kun hannerne, som bærer gevir. De største gevirer kan veje op til 10 kg. I løbet af vinteren taber hjortene deres gevir, og hvis man går en tur, hvor der lever kronhjorte, kan man være heldig at finde geviret i skovbunden. Når kronhjorten har tabt sit gevir vokser et nyt frem. For hvert år bliver geviret større og større indtil hjorten er omkring 12-14 år.   

Dyrehaven

Allerede imens vi stod på parkeringspladsen på Strandvejen ved Trepilelågen (mellem Tårbæk og Strandmøllen), kunne vi høre krondyrene brøle inde i Dyrehaven, og straks steg spændingen. Vi gik gennem en tunnel, som førte os under jernbanen, og kom med det samme til en af de karakteristiske røde porte, som pryder indgangene til dyrehaven.

Indgangen til Dyrehaven

Dyrehaven består af gamle bøge- og egetræer, åbne sletter og små skovsøer. Det er et rigtig hyggeligt sted at gå en tur, og eventuelt tage madkurven med.

Der er over 300 krondyr i Dyrehaven og derved en god chance for, at du får dem at se – især i brunsttiden, hvor hunner og hanner går sammen.

Eremitageslottet

Så snart vi kom ind på skovstien, så vi en kæmpe flok af hinder (altså hun-krondyr), som stod sammen med en stor han. Det var et fantastisk syn med Eremitageslottet i baggrunden. 

Eremitageslottet og krondyr

Det kongelige lystslot er bygget i 1730’erne til Frederik d. 6. Her er der gennem tiden holdt utallige jagter og efterfølgende middage. I dag er det staten, der ejer Eremitageslottet, men kongefamilien bruger stadig slottet ved officielle besøg.

Kronhjorte i Dyrehaven

Hurtigt spottede vi endnu en kronhjort, som stod og brølede til kronhjorten med alle hinderne. Den ombejlede kronhjort var uden tvivl Dyrehavens konge netop nu med mellem 70 til 80 hinder i sit harem.

Skovens konge i Dyrehaven

Den anden stod lidt væk på en bakke og brølede, men havde ikke en eneste hind ved sin side. Vi fulgte længe de to kamphaner og nød virkelig oplevelsen. De mødtes dog ikke og tog derfor heller ikke en slåskamp om de mange hunner.

Kronhjort med hinder i Dyrehaven.

 

Den flotte han i Dyrehaven

Vi kom til at snakke med et ægtepar, som også var ude for at kigge på kronhjorte. De fortalte om en lys kronhjort, som stod og brølede lidt derfra.

Den måtte vi selvfølgelig også se. Vi troede fejlagtigt, at de hvide krondyr var albinoer, men har senere læst, at de er efterkommere af 12 hvide krondyr, som Christian den 6. fik i gave af kurfyrst August af Sachsen i 1737.

Den hvide kronhjort i Dyrehaven

Det var en dejlig aften i Dyrehaven med masser af kronhjorte. Det var især fedt at høre hannerne brøle til hinanden og at se dyrene så tæt på. Det er ikke sidste gang, at vi er gået på jagt efter en kronhjort.

Dyrehaven 2019

Vores råd til at spotte en kronhjort i Dyrehaven

  • Der er omkring 300 kronhjorte i Dyrehaven, så med lidt tålmodighed er der gode chancer for at få en eller flere at se.
  • Kronhjortene er i Dyrehaven hele året rundt, men hvis du vil se dem i brunst, så skal du tage forbi i september og okotber.
  • Vær klar morgen og aften. Det er på disse tider af døgnet, at du har størst chance for at se og høre kronhjortene brøle.
  • Spørg andre mennesker, du møder i Dyrehaven, om, hvad de har set – især folk med kikkerter og/eller fotoudstyr. De fleste vil hellere end gerne fortælle og vise billeder.
  • Tag en kikkert med. Så højner du dine chancer for at se noget og for at identificere det, du ser. Dog kan du sagtens se kronhjorte i Dyrehaven uden kikkert.
  • Hold god afstand til dyrene. Husk du bevæger dig ind på deres område, og at de kan blive mere aggressive, når de er i brunst.  
  • Ud over kronhjorte har du også chance for at møde nogle af de ca. 1600 dådyr og 100 sikahjorte, som også kalder Dyrehaven for deres hjem.

Dådyr i Dyrehaven

Læs også: En elg i Lille Vildmose

Læs også: En bæver i Klosterhede plantage

Som altid bliver vi super glade for at få flere synes godt om på vores Facebook-side Two Danes On Tour. Her kan du se endnu flere billeder og følge med i, hvornår vi skriver nye blogindlæg. Næste rejse går til Libanon i efterårsferien.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.