Luxor er, ligesom Cairo, bare gaven, som bliver ved med at gi’! Selvom der er meget at se ved Kongernes dal på den vestlige side af Nilen, så må du endelig ikke gå glip af de oplevelser, som ligger i selve Luxor by og omegn på den østlige side af Nilen. Her kan du altså sagtens få en hel dag eller mere til at gå.
Luxor hed i oldtiden Tebes og var i en periode under Det nye Rige hovedstad i Øvre Egypten. Ruinerne efter to store tempel-komplekser findes stadig, og de er et must see, hvis turen går til Luxor.
Kranak Templet
Nord for Luxor ligger det store Kranak Tempel som er kendt for sine 134 kæmpe massive søjler. Hver søjle er 29,5 meter høj og vejer 323 tons. Det er altså vildt imponerende! Forestil dig så lige, at se søjlerne under Det egyptiske rige, hvor de har været fantastisk smukt dekorede i flotte farver.
Søjlerne findes i The Hypostyle Hall på over 16.000 kvadratmeter. Hallen er til stadighed det største rum i nogen religiøs bygning i verden!
Kranak Templet er uden tvivl Det gamle Egyptens største og mest ambitiøse byggeprojekt. Tempelkomplekset indtager førstepladsen som verdens største religiøse område fra oldtiden, så afsæt god tid til at se det hele i et roligt tempo. Det er dog kun muligt for turister at besøge Amon-Re-afsnittet, som er én af de i alt fire dele, som området er delt op i.
Det helt særlige ved Kranak er, at omkring 30 forskellige faraoer har sat deres præg på byggeriet igennem 2000 år. Tænk sig, at de første 29 faraoer aldrig så det færdige resultat.
Vi havde desværre ikke så meget tid i templet, som jeg havde kunne ønske mig, da vi havde brugt det meste af dagen ved poolen på Jolie Ville Hotel og Spa på Kings Island.
Men altså hvis du er morgenmenneske, så har Kranak Temple hver dag åbent fra kl. 6 til kl. 17.30. Og kl. 6 er nok ikke noget dårligt tidspunkt i den friske morgenluft og med solens første stråler på tempelmurene.
Mumiemuseet i Luxor
Efter vi havde besøgt Kranak templet kørte vi tilbage til Luxor by. Jeg ville gerne besøgte det lille Mummification Museum, som ligger lige ned til Nilen.
Museet ser ikke ud af så meget, men hvis man interesserer sig for den slags kuriositeter, kan det sagtens være et besøg værd. Jeg har altid været fascineret af mumier, og her kan man blive en lille smule klogere på hvorfor og hvordan egypterne balsamerede deres døde.
Fra lig til mumie
Inde på museet kan man læse om processen fra lig til mumie. De gamle egyptere troede på et liv efter døden, men for at opnå dette, skulle den afdøde balsameres og på den måde forvandles til en levende forfader – en Osiris.
Sagnet fortæller, at Guden Osiris var konge over Egypten, men han blev dræbt af sin egen bror Seth, som var jaloux på ham og selv ville være konge. Efterfølgende parterede Seth Osiris’ krop og spredte alle kropsdelene ud over hele Egypten.
Osiris enke Isis, som også var hans søster, fandt de mange kropsdele og samlede dem med bandager og genoplivede på den måde Osiris, som kom til at herske over dødsriget. En tradition for mumier var skabt.
Over tid blev dette særlige håndværk udviklet og forfinet. De gamle egyptere lavede instrumenter, som knive og pincetter, så de kunne tage de indre organer ud af kroppen på den døde, da de ellers ville gå i forrådnelse.
En lang “kødnål” blev ført op gennem næsen, så hjernen kunne hakkes i stykker og trækkes med ud. Jo, jo – mumier var ikke for sarte sjæle.
For at samle kroppen igen bagefter, balsamerede man legemet og viklede det ind i bandager. Og for at beskytte personen mod ondskab og sætte dem i forbindelse med guderne, lagde man forskellige amuletter ind under bandagen. Amuletterne var hjælpemiddel til genfødsel og udødelighed.
Dyremumier
Egypterne var også meget glade for at mumificere dyr. Især hellige dyr som katte, krokodiller, fisk og aber blev omdannet til mumier.
Og mange kæledyr måtte også gennemgå dette særlige ritual. Jeg må sige, at jeg fandt det meget fascinerende at se disse dyremumier.
Hvor er vores tasker?
Mens vi besøgte museet, havde Ali lovet at vente udenfor i bilen med vores bagage. Men da vi kom ud igen, var han ingen steder at se. Han var og blev pist væk, selvom vi ventede på ham og kiggede efter ham.
Martin skrev ham en besked, og han svarede efter en rum tid, at han lige havde fået en taxatur til lufthavnen – med al vores bagage i bilen… Typisk Ali! Man må sige, at han ser forretninger alle steder. Vi kunne ikke andet end at grine af ham og håbe, at han kom tilbage som lovet – og det gjorde han selvfølgelig. Men det var da lige før, at vi fik sved på panden.
Luxor Tempel
Til sidst besøgte vi Luxor Tempel, som ligger lige i hjertet af byen. Nu var solen gået ned, og det var en hel særlig oplevelse at se det med lys på.
Byggeriet af Luxor Tempel blev påbegyndt i det 13. århundrede f.v.t. og igen var vi meget fascinerede af de store, flotte søjler.
Luxor Tempel er forbundet med Kranak Tempel via en 3 km lang vej hvor statuer af sfinxer vogter hele vejen. I Det gamle Egypten gik man i parade ved den årlige Opet-festival fra Kranak Tempel til Luxor Tempel langs den smukke Sfinx-allé. Det må have været et flot syn!
Restaurant Sofra
Til sidst får du lige en anbefaling til en god restaurant i Luxor. Inden vi skulle tilbage til Cairo med nattoget (læs om den “spændende” tur her), spiste vi aftensmad på hyggelige Sofra.
Restauranten sætter en ære i at lave forskellige traditionelle retter fra hele landet, og alle ingredienser er egyptiske. Vi var dog ikke voldsomt sultne – intet problem. De havde masser af små mezeretter, som vi kunne dele.
Jeg havde læst, at de har en rooftop terrasse, men da vi ikke havde booket på forhånd, var der ikke plads. Så hvis du ønsker at sidde udenfor, vil jeg anbefale dig at bestille bord.
Og så vil jeg da gerne lige slå et slag mere for vores hotel Jolie Ville Hotel og Spa på Kings Island. Værelset var fint uden dog at være exceptionelt. Men hele området syntes vi, var rigtig lækkert. Der var rig mulighed for afslapning ved de mange pool-områder.
Vi fik hver dag dejlig morgenmad med skøn udsigt til Nilen. En enkelt aften bestilte vi deres aftenbufét og den var ikke noget videre at skrive hjem om – ud over det kæmpe overdådige kagebord.
Største minus ved hotellet er, at det ligger langt væk fra selve Luxor by, så hvis man gerne vil bo centralt, så skal man ikke vælge dette hotel. Vil man til gengæld gerne slappe af og lade op mellem alle tempel og gravkammerbesøgende, så er det fabelagtigt.
Dette var mit sidste indlæg om min rejse til Egypten i november 2022. Tak fordi du læste med. Jeg håber, at du har en spændende tur til faraoernes land i vente.
Ønsker du at se alle indlæg fra Egypten, kan du finde dem her.
Og som altid er jeg at finde på sociale medier:
Facebook: Two Danes On Tour og Instagram @twodanesontour
Glade rejsehilsner
Anne Marie