Almaty, Kasakhstan

Almaty i Kasakhstan bliver beskrevet som en tiltalende storby med de smukke Zailiysky Alatau bjerge i baggrunden. Men da jeg aldrig har været i Centralasien før, har jeg ikke rigtig noget at sammenligne med. 

Almaty, Kasakhstan

Jeg ankommer med fly kl. 5 om morgenen, og efter en nat i et flysæde, kæmper jeg med jetlag de første par dage. Alligevel begiver jeg mig ud for at se nærmere på Almaty.

Byen har omkring 2 millioner indbyggere, men er ikke længere Kasakhstans hovedstad. Den blev flyttet til Astana i 1997. Byen virker grøn og venlig med mange parker og vejtræer, som giver skygge om sommeren, hvor solen kan være ubarmhjertig. 

Meget af tiden går jeg bare rundt. Men jeg finder dog også snart ud af at tage metroen, som indtil videre har én linje med 11 stop. Det koster 100 tenge/1,5 kr. pr. tur og der er dejlig aircon i togvognene. 

Central State Museum

Der er flere museer i Almaty, men jeg vælger kun at besøge Central State Museum of the Republic of Kazakhstan, som jeg får anbefalet af et ungt par, som jeg møder på en restaurant.

Museet er i mine øjne lidt af en rodebutik i flere etager. Det indeholder masser af malerier, lidt våben fra både stenalderen, middelalderen og sjovjet-tiden, forskellige nationaldragter – også fra bl.a. Tyskland og Polen, fossiler, udstoppede dyr, en lille udstilling om Kasakhstans rumeventyr og meget, meget mere.

Bygningen er til gengæld rigtig flot. Entreen koster 500 tenge/7,50 kr, så der kan alle vist være med. 

Også indvendigt er der flot med en fin kuppel i loftet, som giver et dejligt ovenlys til forhallen. 

Park of the 28 Guardsmen

Centralt i Almaty ligger Park of the 28 Guardsmen også kaldet Panfilov Park. Det er et sted, som de fleste turister kommer forbi på et eller andet tidspunkt.

Parken er opkaldt efter 28 soldater fra Almatys infanteri, som mistede livet under 2. Verdenskrig, da de kæmpede mod nazisterne udenfor Moskva i 1941.  

Hvis det er muligt, bør man gå ind i parken af den østlige indgang. Den er stor og pompøs med et kæmpe indgangsparti.

Her brænder den evige flamme foran et stort monument til ære for både ofrene for borgerkrigen i 1917-20, samt ofrene for Den Store Fædrelandskrig 1941-45. (Sådan kaldes 2. Verdenskrig i det tidligere Sovjetunionen.)

AlmatyMen parken er især kendt for sin smukke og meget farverige Holy Ascension Cathedral – måske den eneste rigtige, store turistattraktion i Almaty.

Katedralen er bygget i 1904 under zartidens Rusland udelukkende af træ – inklusiv “sømmene”. Under soviet-tiden, hvor religion var forbudt, blev kirken brugt som museum og koncertsal. Men i 1995 blev den igen bragt tilbage til sin oprindelse: en russisk ortodoks kirke.  

Det er gratis at gå indenfor i katedralen. Og skulle du som kvinde have glemt et tørklæde, kan du låne et lige inden for døren. 

Green Bazar

Tæt på parken ligger den store Green Bazar, som faldbyder alt i hestekød, grøntsager, frisk og tørret frugt, friskpresset juice, krydderier og meget, meget mere. Selvom du måske ikke har brug for de store indkøb, så kan det stadig være interessant at gå en tur i den store hal.

Hestekød i Green Bazar, Almaty

Ved de fire søjler i midten kan man gå op til forskellige restauranter og caféer og nyde udsigten udover det store marked.

Jeg fik morgenmad bestående af suppe, kød og en kæmpe kartoffel samt te for omkring 20 kr.

Kök Töbe

Ikke så langt fra metrostationen Abay, kan man tage en kabelbane til det meget turistede udsigtspunkt Kök Töbe. Prisen er 5000 tenge/75 kr. for en retur. Vil du spare penge, er det muligt at tage en bus til toppen. 

Det er et sandt Tivoli, og et hvert barns drøm at komme op på toppen (og de fleste voksnes mareridt). Her er masser af restauranter, skydetelte, gynger, rutsjebaner, klatrevæg og en lille zoo med dyr i alt for små bure.

Alt det hurlumhej er ikke lige noget for mig, men turen i kabelbanen og udsigten over Almaty fra toppen, er fin. 

Af en eller anden uforklarlig grund, findes der også en statue af de fire medlemmer af The Beatles – selvom de aldrig nogen siden har besøgt Kasakhstan. Det er vist noget med, at en lokal mand, som var stor fan af The Beatles har betalt for at få statuen placeret her. Og det skulle efter sigende være den eneste statue i verden hvor alle fire medlemmer er samlet – hvis det skulle have din interesse. 

Almaty Backpacers

Mens jeg er i Almaty bor jeg på Almaty Backpackers – et klassisk hostel med køjesenge i sovesale og fælles bad og toilet.

Almaty Backpackers, Kasakhstan

Det er ikke altid min foretrukne boform, men det er rigtig fint, hvis man hurtigt vil lære andre rejsende at kende og evt. dele rejseanbefalinger, ture i området eller et måltid mad. Og således får jeg præcis det, jeg kommer efter.  

Og skulle du begynde eller ende en tur gennem Centralasien, så er Almaty en fin by til formålet. Du flyver nemt hertil med bl.a. Pegasus Airlines over Istanbul.

Fra byen er der masser af muligheder for at komme på tur til de omkringliggende bjerge og smukke kløfter. Jeg valgte dog ikke at tage nogle af disse ture, da de fleste er ret dyre, og jeg i stedet ville videre til Kirgisistan.

Har du lyst til at følge mine Centralasiatiske eventyr, så foregår det lige nu på Facebook: Two Danes On Tour og på Instagram @twodanesontour – og der er meget mere i vente!

Glade rejsehilsner
Anne Marie

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.