Pyramiderne i Giza

Pyramiderne i Giza er ikoniske! De er intet mindre end nogle af jordens mest fantastiske bygningsværker. Det er fascinerende at prøve at forstå, hvordan de er blevet konstrueret og opført af mennesker for mere end 4.500 år siden uden brug af nutidens værktøj og maskiner.

Hver sten vejer mellem 1,5 ton og 15 tons.  Hvordan disse tunge sten er blevet hugget ud, fragtet langt og placeret med akkuratesse er mig nærmest ubegribeligt. 

Pyramiderne i Giza

I oldtiden talte man om Verdens 7 vidundere. I dag er der kun ét tilbage: Keopspyramiden i Egypten. Den største og mest spektakulære af alle pyramider i Egypten, som faktisk tæller intet mindre end 138 i alt.

I Giza er der i alt syv pyramider. Noget som de færreste ved. Nogle af dem er dog forholdsvis små. Derfor er det kun de tre største, Keopspyramiden, Khefren’s pyramide og Mykrinos-pyramiden, som er kendte.   

Jeg har, siden jeg var barn, ønsket at se pyramiderne i Giza. Nok fordi mine forældre besøgte stedet i 1960’erne og selvfølgelig fortalt historier om det. Og nu blev det endelig min tur sammen med min gode ven Martin.

Jeg var dog lidt nervøs for, at det ville være en turistfælde af de store – og det kan det være. Men jeg må sige, at jeg havde en fest. For mig var det en rigtig stor oplevelse at se pyramiderne. Men tro ikke, at du får dem for dig selv.  

Selvom pyramiderne kan ses fra Cairo i klart vejr (som dog er lidt af en sjældenhed), så ligger de i Giza ca. 15 km væk. Cairo og Giza er dog efterhånden næsten vokset sammen på grund af den store befolkningstilvækst i hovedstaden. Derfor skal du begynde med at  finde ud af, hvordan du kommer ud til pyramiderne og rundt i området. 

Book en guide og en chauffør

Inden jeg fortæller om pyramiderne, så bliver jeg nødt til at starte med at sige, at det aller bedste råd, som du vil få i dette blogindlæg kommer nu: Book en guide og en chauffør til pyramiderne! Gør det også selvom du plejer at gøre al ting selv og mener, at du sagtens kan klare dig uden. Det kan du, men det kommer med en pris.

En guide og en chauffør gør oplevelsen SÅ MEGET bedre. For det første vil du have transport både fra Cairo til Giza men også mellem pyramiderne. Det kan være rigtig godt givet ud. De fleste vil nemlig også gerne lidt væk fra pyramiderne, så de kan tage det ikoniske billede med alle tre pyramider på samme tid. Og alt efter årstiden kan det være varmt at bevæge sig rundt udenfor i længere tid.  

pyramiderne4

Vi havde booket en tur, som udover pyramiderne i Giza, også indbefattede den gamle kongeby Memphis samt den berømte trinpyramide i Saqqara. Dette krævede også egen transport og havde været nærmest umuligt med lokalbus. 

Din guide er din livline

Udover at du får løst et transportproblem, så vil din guide hele tiden vide, hvor du skal hen, og hvad du skal se. Du skal altså ikke bruge spildtid på at finde ud af, hvor du skal købe billet til de forskellige seværdigheder eller finde de mest spændende og flotteste spots.

Hvis du har en guide med, bliver du heller ikke “angrebet” af aggressive postkortsælgere, kameldrivere eller tvivlsomme “guider”, som lige vil vise dig et helt særligt sted…

Der er virkelig mange scams ved pyramiderne. Men det er som om at din guide er din bodyguard mod disse anmassende typer. Heldigvis er det kun en lille procentdel af befolkningen, som opfører sig sådan. Men de fylder desværre bare meget ved de store turistattraktioner. Min generelle oplevelse af egypterne er, at de er søde, nysgerrige og imødekommende.   

Udover transport og “beskyttelse” vil din guide selvfølgelig også fortælle dig en masse om pyramiderne, ligesom du har mulighed for at spørge om livet i Egypten før og nu. Mange guider er uddannede ægyptologer og har en enorm viden om Det gamle Egypten.

Vi gav ca. 250 kr. pr person for chauffør og guide i 8 timer, som tog os til Giza, Memphis og Saqqara samtidig med at de hjalp os med at finde en udmærket frokostrestaurant til en okay pris. Ud over de 250 kr. skulle vi også betale vores egen indgang til de forskellige seværdigheder. 

Vi havde bestilt guide og chauffør gennem vores hotel, og det er jeg også sikker på, at du kan, lige gyldigt hvor du bor. 

Keopspyramiden

Keopspyramiden er bygget omkring 2560 f.kr. og er den største og ældste at pyramiderne i Giza. Den er 138 meter høj og bygget af ca. 2,5 millioner sten, som hver vejer omkring 2,3 tons – nogle dog helt op til 15 tons! Vildt imponerende. 

Keopspyramiden

Faraoen Keops lod pyramiden opføre til gravkammer for sig selv. Hans egyptiske navn er Khufu, og han havde intet mindre end 9 sønner og 15 døtre med tre forskellige koner. 

Mod ekstra betaling er det muligt at gå ind i pyramiden og af lange skakter nå frem til gravkammeret. Det sprang vi dog over, da vores guide i stedet anbefalede os at se indersiden af en pyramide i Saqqara. Jeg har læst, at det både er smalt og stejlt at gå ind til gravkammeret, så det er ikke for gangbesværede eller folk med klaustrofobi. 

Foran pyramiden var der virkelig mange mennesker, men da vi gik om på siden af pyramiden, havde vi den nærmest for os selv!

Her besøgte vi også et lille gravkammer for Meres Ankh og så turens første hieroglyffer – men så sandelig ikke de sidste!

Khefren’s pyramide og Sfinksen

Den andenstørste pyramide er Khefren’s pyramide – i Egypten kaldet Khafra. Khefren var søn af Keops og byggede, lige som sin far, en pyramide til sig selv. Intet mindre kunne vel gøre det.

Kefren’s pyramiden ser større ud end Keopspyramiden, fordi den er bygget på et plateau. Men Kefren kunne selvfølgelig ikke bygge en større pyramide end sin egen far.  

Oprindeligt var alle tre pyramider dække af blank kalksten på alle flader, så de glinsede flot i solen. Men vind og vejr og tidens tand har slidt det meste af, så der nu kun er lidt tilbage på toppen af Khefren’s pyramiden.  

Ud over pyramiderne består komplekset blandt andet af en kæmpemæssig sfinks; et fabelvæsen med en løves krop og normalt en kvindes hoved. Men Giza-sfinksens hoved skulle efter sigende forestille Khefren selv. Det var nemlig Khefren, der lod Sfinksen opføre nedenfor sin pyramide for både at vogte og symbolisere kongelighed.

Med tiden er Sfinksen dog blevet tillagt andre egenskaber. Den var blandt andet en solgud, som alle kom for at tilbede.

I perioder har den også været dækket helt af sand, og er i dag hårdt medtaget. Blandt andet mangler den næsen, som arabiske rejsende huggede af i det 11. og 15. århundrede. Sfinksen havde også oprindeligt et skæg. Det er nu udstillet på British Museum i London.

Ved Sfinksen kan man gå ind i ruinerne fra Khafre’s Valley Temple.

Går du gennem templet, kommer du ud på siden af Sfinksen og kan stå oppe på en mur og tage billeder. Da vi besøgte stedet, var håndværkere ved at bygge en plankebro neden for Sfinksen, så man i fremtiden kan gå hele vejen rundt om fabeldyret. 

Sfinksen i Giza

Mykerinos-pyramiden

Den mindste af de tre kendte pyramider er kun 66 meter høj. Den blev bygget af Mykrinos (kaldet Menkaura i Egypten). Vi brugte ikke tid på at nærstudere den, da vi havde meget mere, vi skulle nå denne dag. 

Frokost og nye venner

Efter en begivenhedsrig formiddag var vi blevet godt sultne. Vi lod vores guide vælge en restaurant i Giza. På Sphinx Sun 2 var der stor buffet med et varieret udvalg. Det hele var frisklavet og smagte rigtig godt. Selvfølgelig var det et turistet sted, men der var næsten ikke andre gæster end os i den store restaurant. Ved at spise dette sted til ca. 75 kr. pr person, fik både vores guide og chauffør gratis mad, hvilket vi syntes var helt fint. Vi havde i forvejen talt om at betale deres frokost, men det gik helt af sig selv. 

Da vi havde spist, gik jeg ud af restauranten og trak lidt frisk luft på gaden. Men jeg var ikke alene. Snart kom tre knægte hen for at vise mig forskellige souvenirers, som de solgte til turister. Jeg gjorde dem hurtigt klart, at jeg IKKE ville købe noget, men det skræmte dem ikke væk. De ville bare snakke, kramme og tage selfies.

Det var virkelig sjovt og hyggeligt at snakke med drengene. De blev ved med at give mig gaver – også selvom jeg takkede nej gang på gang. Det kunne der ikke være tale om. Jeg SKULLE modtage gaverne. De var simpelthen så søde og kærlige og vi havde det skide skægt sammen. Men snart måtte jeg bryde op. Vi havde meget andet, vi skulle nå denne eftermiddag.

Et ekstra stop på vejen

Vi kørte mod oldtidsbyen Memphis, men pludselig var der lidt uro og snak på forsædet mellem vores guide og vores chauffør. Samtidig kørte en bil op på siden af os og gav et lille dyt. Vores chauffør stoppede og steg ud af bilen. Vi var punkteret.

Punktering i Egypten

Men for mig var det blot en kærkommen lejlighed til også at stå ud af bilen og kigge rundt på den gade, som vi holdt på. Der gik ikke mange sekunder før vi var spottet af områdets børn. Og staks var der grin og pjat med mobilbilleder. De fleste børn vil gerne se billeder af dem selv. Så hjulskiftet gik næsten alt for stærkt, og snart var vi på vej videre. 

Kongebyen Memphis

Hvis du kommer til at tænke på blues og rock n’ roll, når du hører navnet Memphis, så kan jeg afsløre, at denne halvstore amerikanske by i staten Tennessee er opkaldt efter kongebyen Memphis i Egypten.

Memphis er den ældste hovedstad i Det gamle Egypten, og mange af pyramiderne er bygget, mens Memphis var den vigtigste by i riget.

Memphis, Egypten I Memphis er der et udendørs museum med statuer og mindre sfinkser.

Der er også en kæmpe stor stenfigur af Ramses II, som ligger indendørs. Her er det både muligt at gå rundt om statuen og at gå op på første sal og kigge ned på den.

Ramses den andenDet er måske ikke det mest interessante sted i Egypten, og der skal en del fantasi til at forestille sig, hvordan byen så ud under sin storhedstid. Men jeg fandt det alligevel interessant, fordi det har været sådan et vigtigt sted i Egypten. Har du ikke så meget tid, så ville jeg nok springe Memphis over og prioritere andre steder.

Begravelsespladsen i Saqqara

Sidste stop på vores rundtur var Saqqara, som ligger ca. 20 km syd for Cairo. Her blev konger fra det 1. til det 31. dynasti begravet – altså før pyramiderne i Giza blev bygget. 

Først besøgte vi Tomb of Ka-Gmni med flotte hieroglyffer og billeder på væggene af hverdagslivet i datidens Egypten.

Saqqara, Egypten

Dernæst begav vi os ned i Teti-pyramiden, som ikke ser ud af noget særligt udefra. Mest af alt liger den bare en bunke sand. Og man kan vel dårligt kalde den for en pyramide. 

Vi vidste ikke, hvad vi skulle forvente. Men jeg kan afsløre, at der var både trangt og varmt dernede, så lider du af klaustrofobi, så kan det godt være, at du lige skal overveje, om det er noget for dig. 

Nede i gravkammeret var der en sarkofag og fine billeder og hieroglyffer på væggene.

Vi måtte selvfølgelig tage en pyramide-selfie nede i pyramiden. Hvor tit har man lige mulighed for det?

Til sidst kørte vi et lille bitte stykke hen til Haram el Maharbash-templet og Djoser-pyramiden – også kendt som trinpyramiden.

Man skal gå gennem det restaurerede templet for at komme ind til Djoser-pyramiden.

I begyndelsen blev de egyptiske faraoer begravet i underjordiske gravkamre som Teti-pyramiden, vi var nede og se.

Da der skulle bygges et gravmonument til faraoen Djoser, begyndte arkitekten Imhotep i stedet at bygge i højden. En kæmpe innovation og nytænkning.  Imhotep er således hjernen bag den første rigtige pyramide nemlig Djosers Trinpyramide. Den er bygget mellem 2667 og 2648 f.kr, og regnes derved som den ældste stenstruktur i verden.

Trinpyramiden i Saqqara

 

En fantastisk dag

En lang dag endte med en køretur tilbage til Cairo, hvor vi blev sat af på vores hotel.

For mig var det en fantastisk oplevelse at besøge pyramiderne i Giza. Det var en stor barnedrøm, som gik i opfyldelse. Jeg synes dog også, at både Memphis og Saqqara var interessante steder. Især når man tænker på, hvor vigtige stederne har været for skabelsen af oldtidens Egypten og derved vores mulighed for at kunne besøge templer, pyramider og gravkamre rundt om i Egypten.

Skulle du blive bidt af en gal pyramidejæger, så er der masser at komme efter, da hele 138 pyramider er blevet fundet rundt om i Egypten. Og måske er der endnu flere gemt under sandet. Jeg ønsker dig en god jagt. 

Kh. Anne Marie

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.