På graffiti-tur i Bogotá

Bogotá Graffiti Tour

Den sidste dag i Colombia tog vi på Bogotá Graffiti Tour. Vi skulle mødes med vores guide Jay og de ca. 40 andre, der denne dag havde fået samme idé, på pladsen Parque de Los Periodistas kl. 10.

Mødested til graffititur i Bogota, Colombia

Det var godt at Jay, der oprindeligt var født i Colombia, men som i mange år havde boet i New York, kunne tale højt og tydeligt. Ellers havde det været helt umuligt med så mange mennesker på samme tur. 

Vores guide Jay på graffititur i Bogota, Colombia

 

Graffiti, Bogota, Colombia

DJ Lu

Vi blev straks indviet i Bogotás forskellige graffiti-kunstneres navne, udtryksformer og kendetegn. Især kunstneren DJ Lu fik vores opmærksomhed, og den sidste tid vi var i Bogotá, lagde vi mærke til hans kunstværker over hele byen. 

DJLu, Bogota, Colombia

DJ Lu er uddannet kunstmaler, arkitekt og arbejder som professor ved universitetet i Bogotá. Ud over det er hans identitet skjult. Måske på grund af de meget politiske motiver, som han maler. Således stiller han spørgsmålstegn ved regeringens politik, våbenindustrien og boring efter olie.

DJLu graffiti, Bogota, Colombia

DJ Lu’s meget berømte ananas/håndgranater skal sætte fokus på alle de landminer, som stadig findes på landet i Colombia. Han har også et stort hjerte for hjemløse og taler deres sag gennem sine motiver.

DJLu, Bogota, Colombia

 

DJLu, Bogota, Colombia

La Candelaria

Vi vandrede nu i samlet flok til området La Candelaria, hvor nogle af de mest ikoniske graffiti-malerier i Bogotá findes.

Graffiti på butik, Bogota, Colombia

 

Ikonisk graffiti i Bogota, Colombia

Problemet er, at bystyret i Bogotá i øjeblikket prøver at rydde op i det fredede område. De gamle kolonistilsbygninger bliver renoveret, så de fremstår flotte og autentiske overfor turisterne. Det betyder, at der hver uge er fantastiske grafitti-malerier, der går tabt, fordi de bliver malet over af kommunes medarbejdere.

Det vil graffitimalerne selvfølgelig ikke finde sig i, så i ly af nattens mørke, forsøger de at tage byen tilbage. Med andre ord: De billeder vi har fotograferet, kan altså allerede være væk. Til gengæld er der helt sikkert dukket noget andet op.

Graffiti, Bogota, Colombia

 

Kvinde, graffiti, Bogota, Colombia

Politidrab og lovlig graffiti

Efter et politidrab på en 16-årig graffitimaler i 2011, er det ellers blevet lovligt på udvalgte bygninger at male graffiti.

Optisk illusion, Bogota, Colombia

Mange butiks- og husejere ønsker også flotte værker på deres bygning og bestiller selv en graffitimaler. Det kan man måske undre sig over, men alternativet er de mange tags, som blot skæmmer bygningen. Så hellere komme det i forkøbet og samtidig øge værdien af huset ved at få en kendt kunstner til at udsmykke det. Der er nemlig en uskreven regel blandt graffiti-kunstnere: Aldrig tegne oven på andres værker. 

Graffiti, Bogota, Colombia

Graffiti-kunstnere fra hele verden

Bogotá er et af de vigtigste steder i Sydamerika for street art, og mange berømte graffiti-kunstnere fra hele verden kommer forbi for at sætte deres farverige præg på byen.

Nogle bliver hængende i længere tid, når de falder for byens charme, dens muligheder for at male og det store fællesskab der er i graffitimiljøet.

Andre arbejder sammen med lokale kunstnere eller underviser på byens folkeskoler, da graffiti er blevet en fast del af Bogotá på lige fod med andre kunstarter.

Colibri, Bogota, Colombia

 

Fantastisk løve, Bogota, Colombia

Vi kan på det varmeste anbefale Bogotá Graffiti Tour. Det var meget informativt og interessant at gå med på denne tur, hvor vi også fik insiderviden om overnatning, restauranter mv. Jay var en guldgrube af viden og en fantastisk guide.

Two Danes On Tour møder graffiti i Bogota 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.