Aye aye island

Kender du en aye aye?

Aye ayen er et MEGET mærkeligt dyr!

Den er en primat ligesom en lemur, men har tandsæt som en gnaver. Aye ayen har meget klare orange øjne i et meget spidst ansigt. Modsat lemurer, som har et mere rundt ansigt.
En aye aye har flagermuslignende ører og en sindssyg god hørelse. Så god, at den kan høre, hvis der kravler en larve eller et insekt under barken på et træ. Og så har den nogle meget lange, tynde fingre, nærmest skelet-tynde, som den bruger til at grave mad frem med.
Aye ayen kan blive op til 90 cm. lang inklusiv hale og vejer ca. 2,5 kg. Aye ayen er et natdyr og derfor ikke så nem at få at se. Den er tilmed endemisk på Madagaskar og lever således kun her.
Faktisk ligner den lidt et af dyrene fra filmen Grimlings og har blandt lokalbefolkningen været omgærdet af meget overtro. Folk har ligefrem været bange for denne underlige skabning og derfor forsøgt at udrydde den, hvilket på et tidspunkt næsten lykkedes. Men nu ser det ud til, at arten igen er i fremgang. Dog er den stadig en truet dyreart og svær at få at se.

Aye aye island

Det forholder sig således, at Hr. Roger ud over det hotel, som vi bor på, også ejer en ø på 30 ha., der ligger i Mananara-floden. På den ø har man for mange år siden udsat nogle aye ayes for at være med til at bevare arten. Så nu lever der 10 aye ayes ude på øen sammen med en mand, der fungerer som opsynsmand.
Aye aye island skulle efter sigende være det sted i verden, hvor man har størst sandsynlighed for at se en aye aye. Men alligevel har vi læst flere beretninger på nettet, hvor turisterne ikke har set noget som helst. Så det er altså ikke bare en zoologisk have, hvor dyret altid sidder i det samme bur på den samme gren.
Vi var derfor noget spændte, da vi bookede en tur til Aye aye island. For selvom vi i teorien havde 7 dage og dermed 7 muligheder for at se det lille dyr, så var det ikke til at vide om, og i givet fald hvor tæt på/tydeligt vi ville se den.

På tur til Aye aye island

Først foregik turen i bil, så fortsatte den i udhulet kano og endelig på gåben.
På vej til Aye aye island
Imens solen gik ned, gik vi rundt på øen og ledte efter andre dyr. Vi var heldige at se en hel del lemurer, inden vi kom tilbage til lejren. Her blev vi bedt om at vente en lille halv time, til det blev mørkt. Og så gik jagten ind!
Bambuslemur
Lemur på Aye aye island i Madagaskar

Udstyret med lommelygter og hele fire unge guider, begav vi os ud i mørket. Og vi havde ikke ledt længe inden de unge fyre havde spottet den første aye aye i et kokospalmetræ. Den sad meget højt oppe og var derfor svær at se, men det skulle blive bedre.

I løbet af en lille halv time havde vi set i alt tre aye ayes, og den sidste sad rigtig godt. I kan selv bedømme ud fra billedet:

Endlig fandt vi det meget specielle dyr aye aye
Og selvom vi tog billeder med blitz og lyste på den med en lommelygte, spiste den bare ufortrødent videre. Sådan lidt postyr lod den sig ikke distrahere af.
 

Det var to glade turister, som i stjernehimlens skær, blev sejlet tilbage til fastlandet, og der var der fire unge fyre, der blev rigtig glade for hver 13 kroner i drikkepenge.

Se alle vores indlæg fra Madagaskar

Følg os på Facebook, hvor vi lægger flere rejsebilleder ud og kommer med updates, når vi er på farten.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.