Mødet med yapeserne

Yapeserne – et meget roligt folkefærd

Når man spørger folk i Danmark, hvordan det går, så får man ofte det svar, at det går stille og roligt! Nu er alt jo relativt. Men hvis yapeserne’s tempo skal bruges som parameter, så er der intet i Danmark, der går stille og roligt (ud over måske speedometernålen på Puntoen!)

Smukke Yap, Mikronesien

De lokale her forstår virkelig at passe på sig selv. Her er der ingen, der får stress. Betjeningen er langsom, bilerne kører sjældent over 40 km/t, folk holder hellere end gerne tilbage for hinanden, det vil passe bedst, hvis vi ikke begynder dagens dykning før op ad formiddagen, og der er tid til at rulle sig en lille pakke og fylde munden med betelnød, inden dykkerbåden sejler tilbage!

Et mandehus, som ligger utrolig smukt, Yap, Mikronesien

Ingen turister – kun nye venner

Til gengæld har yapeserne overskud til at smile, hilse og byde os velkommen til øen, og så er de samtidig utroligt hjælpsomme.

Et af yapesernes ordsprog lyder, at der her ikke findes turister, kun nye venner, man endnu ikke har mødt!

Her mødes yapeserne

Måske er hukommelsen ikke den bedste, men det er vist umiddelbart længere siden end sidste sommer, at vi har budt tyske turister velkommen til Nykøbing og spurgt, om der var noget, vi kunne hjælpe med?
I Danmark sker sådan noget så sjældent, at folk tror, man har skumle bagtanker eller er socialt tilbagestående, hvis man går og hilser på hinanden. Men det er sgu rart at opleve, og man bliver så dejlig glad!

Udsigt over havet, Yap

Respekt

Alt her på Yap handler om respekt for hinanden og det er noget, som folk går meget højt op i.

Kvinderne har enten saronger eller lange shorts på, da det er disrespektfuldt at vise bare det mindste af sine lår. Til gengæld går de gerne med ”kasserne” frit svingene – også på en tur rundt i hovedstaden Colonia for at handle!

Mandehus på Yap, Mikronesien

Den grønne gren

Når vi bevæger os rundt i de små landsbyer uden for hovedstaden, forventes det at vi, lige som alle andre ”fremmede”, går rundt med en grøn gren i hånden, da dette signalerer respekt for de folk, som bor i landsbyen, og at vi kommer med fred og gode hensigter.

Alle steder vi kommer frem, skal vi spørge om tilladelse til at opholde os i deres landsby, gå på vejen, tage billeder etc. Alt jorden her på Yap er nemlig privatejet. Men vi får altid et positivt svar!

På vej ud for at møde yapeserne

Fimsede mænd

Nå ja, så er der lige en lille kuriositet omkring de yapesiske mænd. De går nærmest uden undtagelse rundt med en lille flettet håndtaske under armen. Det ser umiddelbart lidt ”fesent” ud, men det er sikkert den smarteste måde at medbringe alle deres fornødenheder på, såsom bilnøgler, penge og selvfølgelig en stor pose betelnødder, peberblade og kalkstenspulver. Og så erstatter den flettede håndtaske det grønne blad, hvis man skulle komme ud på fremmed grund – meget praktisk alt sammen.

Det var altså lidt svært i begyndelsen at gå rundt med den der gren i hånden. Men skik følge eller land fly. Vi vænnede os til det i løbet af et par dage. Og det er jo også derfor vi rejser. For at opleve nye kulturer og skikke. Og det må vi sige, at vi fik masser af her på Yap.

The Pathways Hotel

Her får I lige et billede af vores hyggelige hytte på The Pathways Hotel – til under halvdelen af normalprisen.

The Pathways hotel, Yap, Mikronesien

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.