Hyggelige Tórshavn

Blogindlægget om Tórshavn er opdateret i 2022 efter min seneste rejse til Færøerne.

Tórshavn – eller Havn, som de lokale siger, er en af verdens mindste hovedstæder. Her bor omkring 12.000 mennesker i selve byen og ca. 21.000 i Tórshavn kommune. På hele Færøerne bor der til sammenligning i alt næsten 54.000 indbyggere. Som fun fact kan jeg da lige fortælle, at der også bor 70.000 får!

Hjertet af Tórshavn – Tinganes og Útí á Reyni

Byen Tórshavn er selvfølgelig opkaldt efter den stærke nordiske tordengud Thor. Ham med vognen og hammeren, I ved.

Der har været samlinger på dette sted i mere end 1000 år. Norske vikinger anlagde her et lagting helt ude på det yderste næs – deraf navnet Tinganes. Det færøske lagting er således et af verdens ældste fungerende parlamenter.

De smukke røde bygninger er alle en del af administrationen i forbindelse med Det færøske Landsstyre og området indbyder til hyggeligt gåture med chance for at møde lagmanden eller andre færøske politikere på vej til og fra arbejde.

 

På den yderste spids af Tinganes vidner helleristninger i klipperne og aftegningerne af et solur eller en kompasrose om tidligere beboelser i dette område. Der er delte meninger om, hvorvidt det har været et solur, som blev brugt af lagmanden. Nyere forskning peger dog på, at det er en kompasrose, som også er fundet magen til i Norge og Sverige. I følge historikerne står årstallet 1569 ved siden af. 

Området lige efter Tinganes hedder Útí á Reyni og drager både lokale og turister med sine små, stejle gader og miniput-huse. De fleste huse er holdt i sort med charmerende græs på taget. 

 

Det er et utroligt hyggeligt kvarter at slentre igennem både i dag- og aftentimerne, og man kan gå der mange gange og stadig opleve nye, finurlige detaljer.

 

 

Tórshavn domkirke

Havnar Kirkja er Færøernes eneste domkirke. Den er opført i hjertet af Tórshavn i den nordlige ende af Tinganes i 1788.

Tórshavn domkirke

Af en domkirke at være, er den meget lille, men alligevel et besøg værd. Loftet er blåt og minder om en stjernehimmel. Bag ved kirken er der en lille have med fine bloster, som man kan gå igennem, hvis man lige trænger til lidt fred og ro. 

Tórshavn domkirke

Havnen i Havn

Tinganes ligger som sagt på et næs, og det deler havnen op i to lystbådehavne: Eystaravág og Vestaravág.

Ved Vestaravág ligger den stor parkeringsplads Skálatrø, som er god at kende, hvis du har bil, mens du er på Færøerne. Man må parkere i 8 timer – husk dog at være opmærksom, hvis du har din egen danske bil med og elektronisk p-skive. P-vagten godtager dog en lille håndskrevet seddel i forruden foran p-skiven. Den var nok ikke gået i Danmark…  

Langs kajen på gaden Undir Bryggjubakka ligger der flere caféer og restauranter med bl.a. brunch, frokost og kaffe. Herfra har du en smuk udsigt til de farverige sejlbåde. Området bliver også kaldt Vágsbotn.

På den anden side af Tinganes i Eystaravág finder du færgen til øen Nólsoy og busterminalen med busser til bl.a. lufthavnen. Det er også her færgen til Suðuroy og færgen Norröna, mellem Danmark og Island, lægger til. 

Skråt over for busterminalen ligger Skansin, som er et gammelt fort. Forsvarsanlægget er anlagt i Tórshavn for at beskytte byen mod sørøvere. 

Efter et angreb i 1629, af to tyrkiske sørøverskibe på bygden Hvalba på øen Suðuroy, blev Skansin yderligere udbygget. Under angrebet mistede 6 færinger livet, og 30 børn og kvinder blev bortført og endte deres dage i tyrkisk trældom.

På fortet findes der 2 store og 4 små kanoner, som efter sigende er en gave fra Kong Christian 4.

På besøg i hyggelige Gongin

For enden af havnen, ind mod byen, ligger det lille bitte hyggelige kvarter Gongin, som uden tvivl også er et besøg værd. Det består kun af et par små smalle gader eller gange, om du vil, mellem husene. 

De seneste år har Gongin fået et gevaldigt ansigtsløft. Flere gamle huse i området er blevet restaureret og lækre restauranter som Áarstova, Barbara, Ræst og Roks er flyttet ind sammen med Mikkeller bar. De har sammen lavet en fælles hjemmeside, hvor alle stederne kan findes.

Er du lidt usikker på, hvilken af de fire restauranter du skal vælge, kan jeg kort lige komme med en oversigt:

Áarstova: Deres signaturret er lam, men du kan også vælge fisk. Forretterne er oftest fisk eller skaldyr
Barbara: Vælg mellem fisk eller vegansk menu
Ræst: Traditionelle færøske retter i en nyfortolkning – du skal turde prøve fisk og fermenteret mad
Roks: Fiskerestaurant (samme ejere som Koks)

På væggen af Áarstova kan du se gamle billeder af, hvordan huset og gaden engang har set ud. Det er klart et sted at lægge vejen forbi for historienørder. Også selv om du ikke skal ind og spise på restauranten.

På museum i Tórshavn

Chancen for, at du løber ind i en regnvejrsdag under dit ophold i Torshavn, er rimelig stor. Men fortvivl ikke. Her er et par interessante museer, som det er værd at lægge vejen forbi: 

Listasavn Føroya

I plantagen midt i Tórshavn ligger det hyggelige Listasavn Føroya – Færøernes Kunstmuseum. Her er der både en permanent og en skiftende udstilling, ligesom der er en dejlig café og museumsbutik med gratis WiFi. 

Maleri af Fuglø, Tórshavn

Vil du opleve de helt store færøske kunstnere som Sámal Joensen-Mikines, William Heinesen, Edward Fuglø og Tróndur Patursson, så kan du ikke komme uden om at gå en tur forbi kunstmuseet. Og kender du ikke allerede disse kunstnere, så er der her en oplagt chance for at se nogle af deres bedste værker.

BIllede af Mikines

Den permanente udstilling er inddelt i 12 emner: havet, landskabet, dyr, uld, sten osv. Det fungerer rigtig godt og jeg synes, at det er en meget fin måde at tematisere værkerne på.

Fin udstilling på kunstmuseet i Tórshavn

Jeg var selvfølgelig især vild med temaet om dyr og fugle, men også uld fandt jeg interessant. Læg i øvrigt mærke til, hvor meget af udstillingen der er holdt i grønne og blå farver – havet og fjeldene på Færøerne. Jeg synes, at det var meget slående. 

Fuglø, Torshavn kunstmuseum

Også gulvet i den permanente samling er et besøg værd. Det er lavet af træer, som væltede i plantagen under en stor storm engang i 1980’erne. Fedt at genbruge træstammerne på denne fine måde.   

Gulvet på kunstmuseet i Torshavn

Det koster 90 kr. for voksne og det er gratis for børn og unge under 21 år at besøge kunstudstillingen. Nogle gange er der også koncerter på museet, så det kan være værd at holde øje med. 

Fotokust i Tórshavn

Tjóðsavnið

I bydelen Hoyvík ligger Tjóðsavnið – Færøernes Nationalmuseum. 

På museet er der fokus på både natur, kultur og historie, så der er masser at give sig i kast med. Her kan du bl.a. blive klogere på, hvordan Færøerne er opstået ved vulkansk aktivitet, de første munke, som kom til Færøerne i slutningen af 600-tallet , fund fra vikingetiden og de berømte kirkebø-stole fra det 15. århundrede.

Er du mere interesseret i traditionelle færøske robåde eller dyrelivet i form af hvalskelletter og udstoppede havfugle, så finder du det hele på museet. Med andre ord, så er der noget for enhver smag og interesse. Du skal blot beslutte dig for, hvad du finder mest interessant at gå i dybden med.  

Tórshavns Nationalmuseum

Udover selve museet i Hoyvík, så hører der også et lille frilandsmuseum med. Det er bondegården, Hoyvíksgarður, som ligger flot ned til havet. Vær dog opmærksom på, at det er lidt af en smal dødsvej, hvis du kører derned i bil.  

Det koster 60 kr. for voksne at besøge museet inklusiv frilandsmuseet. Det er gratis for børn under 17 år.

Norðurlandahusið

Det kan være en fin idé at holde øje med programmet på NorðurlandahusiðNordens hus, mens du er i Tórshavn. Ofte har de kunstudstillinger, koncerter og dokumentarfilm på programmet. Der er også en fin café og gratis WiFi, som man sagtens kan komme og bruge, selvom man ikke har betalt for en af forestillingerne. 

Nordens hus. Tórshavn

Byens bedste udsigt

I bydelen Argir er der en stor parkeringsplads med fin udsigt over Tórshavn – hvis altså det ikke lige regner eller er tåget 🙂 Kør ad Glyvursvegur, så er det lige nedenfor skolen Skúlin á Argjahamri. 

Torshavns bedste udsigt

Shopping

Til sidst vil jeg lige komme med lidt anbefalinger til et par butikker, som jeg synes, er værd at lægge vejen forbi, og som jeg altid skal runde, når jeg besøger Tórshavn:

Öström

Öström er en trendy interiørbutik, som ligger på den store parkeringsplads ved havnen. Det er her, du skal gå hen, hvis du vil købe færøsk design. De sælger både brugskunst, plakater, smykker, tøj og tilbehør til nationaldragter. Der er masser at kigge på i to etager, så sæt god tid af til dit besøg – eller kom forbi flere gange ligesom mig 🙂

Adresse: Skálatrøð 14

Steinprint

Som nabo til Öström ligger der et galleri Steinprint, hvor der i stueetagen er en lille kunstudstilling og ovenpå et åbent værksted, som du gerne må besøge. Her kan du snakke med ejerne og se og købe masser af de linoleumstryk, som de arbejder med. Det er et interessant besøg, hvis du interesserer dig for kunst.

Adresse: Skálatrøð 16

Den gamle boghandel

Er du til lidt mere traditionelle souvenirs eller en god bog, så anbefalerne jeg et besøg i Den gamle boghandel også kaldet H N Jacobsens Bókahandil eller bare HNJ, som ligger i forbindelse med Panama Café. En hyggelig butik med masser at kigge på for både store og små.

Adresse: Vaglið 2

Føroya Heimavirkisfelag

Den lille bitte butik Føroya Heimavirkisfelag ynder jeg at besøge i hovedgaden. Her sælger ældre damer alverdens hjemmestrikkede trøjer, huer, vanter og endda sofapuder, som er stuvet sammen i det lille lokale. Det er forskellige damer over hele Færøerne, som har strikket tingene, så du kan ikke forvente, at den trøje, som du netop har forelsket dig i, hænger der i en anden størrelse. Der er, hvad du ser. Men det har jo også en vis charme. 

Adresse: Niels Finsensgøta 7

Guðrun og Guðrun

Den mest kendte butik på hele Færøerne er uden tvivl strikkebutikken Guðrun og Guðrun. Deres hvide sweater med det brune stjerne-mønster blev udødeliggjort af Sarah Lund i krimiserien Forbrydelsen. Og siden da har ALT, hvad de har designet været et hit. Både til mænd, kvinder og børn. Prisen er også derefter… men kig selv forbi og bedøm. 

Adresse: Niels Finsensgøta 13

Marjun Heimá

Er du interesseret i den færøske nationaldragt, så kan det være en idé at kigge indenfor hos sybutikken Marjun Heimá, som har specialiseret sig i netop disse helt særlige beklædningsgenstande. Man behøver jo ikke at købe noget, men det kan være meget sjovt lige at stikke hovedet ind i butikken.
Adresse: Niels Finsensgøta 14

Snældan

Sidst men ikke mindst vil jeg anbefale Snældan, som sælger masser af traditionelle færøske sweatre til både mænd og kvinder. Og hvis du selv strikker, så kan du få en god strikkesnak med damen bag disken. Måske kommer du også ud med en hel pose med garn, men en del fattigere. Så er du advaret. 

Adresse: Niels Finsensgøta 18

Tórshavn er uden tvivl et besøg værd. Om du er til gourmetmad, hyggelige, gamle gader, strikkebutikker eller havnemiljø – Havn har det hele.

Og så lige en lille joke til sidst som alle danskere morer sig over. Færøernes største avis hedder Sosialurin (Den sociale).

Og I får da lige en mere 🙂

Du er meget velkommen til at synes godt om min side på Facebook:
Two Danes On Tour. Her kommer jeg med billeder og små anekdoter, når jeg er ude og rejse. Det er også her, du kan se, når jeg har skrevet et nyt blogindlæg. 

Læs også: Reykjavik – en super trendy hovedstad

Find alle blogindlæg om: Færøerne

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

    • twodanesontour says:

      Jaaaaa, vi er også meget spændte på vores tur til Kirgisistan. Især fordi vi skal af sted i oktober, som er begyndelsen på off season. Så det bliver rigtig spændende, hvor meget der er lukket ned for vinteren. Vi håber på at få masser af flotte naturoplevelser og gode kontakter blandt de lokale.
      Hygge hejsa
      Anne Marie

    • twodanesontour says:

      Hej Deveny
      Tak for din hilsen
      Ja, Tórshavn og Færøerne er virkelig et smukt sted. Så må det snart være tid til et genbesøg 🙂
      Glade rejsehilsner
      Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.