Visum til Hviderusland

Hviderusland har længe været et meget lukket land. Det er Europas eneste stadigt fungerende diktatur, og der er fortsat stærke bånd til Putin og storebror Rusland. Men ting er også ved at ændre sig her. Om end lidt langsomt.

Visa on Arrival i Minsk lufthavn

Tidligere skulle alle rejsende have et visum til Hviderusland. Det er besværligt, da man skal sende sit pas til ambassaden i enten Sverige eller Tyskland. Som konsekvens af det er Hviderusland således et af de mindst besøgte lande i Europa. Men fra 12. februar 2017 har det været muligt at flyve til hovedstaden Minsk og få et 5 dages Visa on Arrival. Se nu bliver det interessant!

Det måtte sådan to gamle eventyrere som os jo prøve. Og her kommer opskriften på, hvordan du også kan rejse til Hviderusland og få Visa on Arrival. For der er nogle ret specifikke regler, som man skal følge.

Ting du skal have styr på hjemmefra

Inden du rejser til Hviderusland, skal du vide, at hvis du vil søge visum ved ankomsten, så SKAL du flyve ind og ud af landet. Du må dog ikke flyve via Moskva, da det regnes som en indenrigsflyvning. Hvordan det så lige hænger sammen???

Du må max blive 5 dage i landet. Hvis du vil være der længere, så bliver du nødt til at søge visum hjemmefra. Det kan du gøre på ambassaden i Stockholm eller Berlin. Her får du normalt 90 dages turistvisum.

Du skal medbringe et rejsebrev på engelsk fra dit forsikringsselskab, der specificerer, at du er dækket i Hviderusland. Det er ikke nok at have et kort, der viser, at du er dækket i hele verden.
Vi måtte lige hjælpe vores forsikringsagent og fortælle ham, at der altså ikke er noget land, der hedder Whiterussia. Efter lidt skriveri frem og tilbage blev det rettet til Belarus. Han har måske forvekslet det med drinken White Russian 😉

Har du ikke en forsikring, som dækker Hviderusland, eller har du glemt at printe dokumentet ud, så kan du købe en forsikring i lufthavnen.

Visa on Arrival i Minsk Lufthavn

Det koster 4 Euro, hvis du skal opholde dig i landet 3-4 dage og 6 Euro, hvis du bliver i 5-6 dage. Da vi havde forsikringspapirerne i orden hjemmefra, behøvede vi ikke at stille os i den kø, men kunne gå direkte til paskontrollen.

Vi har også læst, at du skal kunne dokumentere, at du har medbragt penge nok til at klare dig i 5 dage. Og at du skal kunne fremvise en kopi af din udrejsebillet. Det er ikke nok bare at vise det på telefonen. Vi blev dog ikke udspurgt om nogen af delene.

Hurtig paskontrol

Og så var det bare at stille sig op i paskøen. Hvis du bare bliver 5 dage, behøver du ikke at udfylde det indrejsekort, som du får udleveret i flyet. Det er spild af tid, kan vi hilse at sige. Det skal kun bruges, hvis du skal være i Hviderusland på et almindeligt visum fra en ambassade.

Vi kom hurtigt hen til paskontrollen. Her kom vi til at tale med en meget flink, hviderussisk kvinde og mindre end 5 minutter efter, havde vi hver et stempel i passet. Det gik jo nærmest alt for let. For det havde jo alt andet lige været et lidt mere interessant blogindlæg, hvis bare et eller andet var gået galt 🙂

Nye vinde blæser

Vi har efterfølgende hørt, at man nu kan rejse over grænsen fra Polen til Brest eller fra Litauen til Grotno og få 10 dages Visa on Arrival. Det fortælles også, at man ikke må rejse til andre områder af Hviderusland på dette visum. Vi kan dog ikke helt forstå, hvordan det skal håndhæves. Vores erfaring er, at der er fri bevægelsesfrihed rundt i hele Hviderusland.

Og det sidste nye rygte vil vide, at det fra sommeren 2019 også bliver muligt at få 10 dages Visa on Arrival ved flyvning til Minsk. Det er i forbindelse med de forestående Europæiske lege (som vi godt nok aldrig havde hørt om før), men som åbenbart afholdes hvert fjerde år. Sikkert en meget god investering for landet med 10 dages Visa on Arrival, da målet er, at få masser af sportsinteresserede turister til Hviderusland. Håbet er, at visummet bliver en succes og fortsætter efter sportsbegivenheden.

 1. Virkelig fedt at læse om jeres tur til Hviderusland. Har vi snakkede om et par gange nu og hvis vi kan finde dage til det, tror jeg den kommer med på vores udflugt til Ukraine til april næste år. Også fedt I beskriver processen med at få visum on arrival.

  Jeg har også læst alt om jeres tur til Colombia og Ecuador – vi har en plan om en større rundrejse et par måneder i 2020, så der gav jeres indlæg god værdi for vores planlægning, som allerede er i gang og alligevel vil vi gerne bare tage det som det kommer. Men svært, da jeg godt kan lide at planlægge på forhånd og Jacob helst vil tage det som det kommer – kender i den konflikt? 😉

  Ville bare lige lægge en kommentar og tak for jeres indlæg. Følger forsat med og mangler forsat at læse om Iran mv. så en ny følger har I fået herfra.

  • twodanesontour says:

   Hej Dennis
   Vi kender det RIGTIG godt, det der med at den ene vil planlægge hjemmefra (Rasmus) og den anden (Anne Marie) bare elsker at se, hvad der sker undervejs… Men det plejer jo at gå op i en højere enhed til sidst alligevel =D
   Dejligt at I finder vores blog nyttig. I må jo endelig sige til, hvis der er noget vi kan hjælpe med i forhold til planlægning og gode råd, for der er jo altid mere at fortælle end det, der kan stå i et blogindlæg.
   Det var rigtig hyggeligt at høre fra dig og vi glæder os til at høre om jeres næste ture. Ikke mindst Ukraine, som er et meget spændende land.
   Glade rejsehilsner
   Rasmus og Anne Marie

 2. Asger says:

  Tak for guiden. Det var en god hjælp. Det eneste jeg skulle vise var rejseforsikring.

  • twodanesontour says:

   Hej Asger
   Dejligt at høre, at vores guide kunne bruges. Håber du har haft en god og spændende rejse til Hviderusland.
   Fortsat god sommer
   Rasmus og Anne Marie

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.